ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην τελική ευθεία για τα συλλαλητήρια

Η αρχή θα γίνει στις 24 Γενάρη με τις κινητοποιήσεις των αγροτών Καρδίτσας, Λέσβου και Αιγίου και θα κλιμακωθεί με τα συλλαλητήρια σε Λάρισα, Φθιώτιδα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, διεκδικώντας το δικαίωμα να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, προβάλλοντας την πρόταση για την ολόπλευρη στήριξη της αγροτικής οικονομίας που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους.

Συλλαλητήρια με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν:

Την Τετάρτη 24 Γενάρη στην Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία), στο Αίγιο (10.30 π.μ, έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης), στη Λέσβο (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη), στην Αμφισσα ( 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο)

Την Πέμπτη 25 Γενάρη, στη Αγιά Λάρισας (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Φθιώτιδα με συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία στις 11 π.μ.

Το Σάββατο, 27 Γενάρη, στον Τύρναβο (11 π.μ., κεντρική πλατεία).

Τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ., διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων).

* Στις 5 Φλεβάρη οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Νέα Χαλκηδόνα.

Κινητοποιήσεις αναμένεται ν' ανακοινωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας και για την προετοιμασία τους θα γίνουν συσκέψεις αγροτικών φορέων και επιτροπών της ΠΑΣΥ.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες προβάλλουν ένα συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης αγωνιζόμενοι για:

  • Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στη μεγάλη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στις ζημιές από αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις περικοπές των επιδοτήσεων και στην πτώση των εμπορικών τιμών, στη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και στη νέα άνοδο του κόστους παραγωγής.
  • Επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και ενίσχυση των εξαγωγών.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται το 100% των ζημιών.
  • Αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού επιστροφής του ΦΠΑ και καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων

Επίσης, στις κατά τόπους κινητοποιήσεις θα μπουν και αιτήματα τοπικού χαρακτήρα.

ΒΟΥΛΗ
Γαλαζοπράσινες «έριδες» των διαχειριστών της ΚΑΠ

Το ΚΚΕ κάλεσε τους αγρότες, να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική

Κόντρα ...διαχειριστών της ΚΑΠ χτες στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική οικονομία. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρά τους υψηλούς τόνους και χαρακτηρισμούς όπως «απατεώνες» που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν τη σύμπλευσή τους με τις κατευθύνσεις που οδηγούν στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε ότι άμεσα ξεκινούν αγροτικές κινητοποιήσεις, στις οποίες το ΚΚΕ θα είναι αλληλέγγυο.

Χαρακτηριστική της ουσίας της Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του Ε. Αργύρη, ο οποίος είπε ότι «η κυβερνητική πολιτική μετέτρεψε τη νέα ΚΑΠ από εφαλτήριο σε βαρίδι στα πόδια των αγροτών, από εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της ελληνικής γεωργίας σε φοροεισπρακτικό και γραφειοκρατικό εφιάλτη των αγροτών». Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Γεωργίας Ε. Μπασιάκος υποστήριξε πως «η όποια κριτική για τη διαδικασία ή για τις παραμέτρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να στρέφεται σε εκείνους, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν και οριστικοποίησαν τις αποφάσεις τον Ιούνη του 2003».

Περιγράφοντας στην παρέμβασή του τις επιπτώσεις της ΚΑΠ, ο Στ. Σκοπελίτης είπε πως «την περίοδο 2000 - 2006 καταστράφηκαν 186.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία βέβαια προστέθηκαν στις 220.000 που είχαν την ίδια τύχη την περασμένη δεκαετία. Ετσι, με το αποτέλεσμα αυτό, το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού κατρακύλησε περίπου στο 11%, σε σχέση με τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό της χώρας μας και στο 4,5%, σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη για το μικρομεσαίο αγρότη και για τη ζωή, βέβαια, στην ύπαιθρο. Και θα γίνει χειρότερη, γιατί αυτός είναι ο στόχος της νέας ΚΑΠ, αλλά και του ΠΟΕ, που στο όνομα της δήθεν ενίσχυσης της οικονομίας των υπό ανάπτυξη χωρών, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση επιδοτήσεων και δασμών».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «...τις αμέσως επόμενες μέρες, οι αγρότες μας σε διάφορες περιοχές της χώρας θα δώσουν τον αγώνα γι' αυτήν την κατάσταση, απαιτώντας τη λύση προβλημάτων. Θα απαιτήσουν ανάμεσα στ' άλλα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την επαναφορά των τιμών ασφάλειας στα προϊόντα. Και σ' αυτόν τον αγώνα που θα κάνει η μικρομεσαία αγροτιά μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας εκφράζει την πλήρη αγωνιστική του συμπαράσταση».

ΝΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καλεί σε δράση για την τευτλοκαλλιέργεια!

Κάλεσμα συντονισμού της δράσης για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης και για τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας απηύθυναν, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Λάρισας, (ΝΕΑΣ), στους φορείς του νομού. «Με την οριστικοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την "αποζημίωση" των τευτλοπαραγωγών, τευτλοεξαγωγέων κλ.π. καθώς και την επισημοποίηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Σύμπραξης με ιδιώτη, "Στρατηγικό Επενδυτή" για τη μονάδα βιοαιθανόλης - υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΝΕΑΣ Λάρισας - επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον του νομού μας από το κλείσιμο του Εργοστασίου Ζάχαρης». Στη συνέχεια, επισήμαναν, πως «αυτή η ζοφερή προοπτική από την εφαρμογή της ΚΑΠ οδήγησε και το νομό μας σε αποανάπτυξη, αποβιομηχάνιση, εγκατάλειψη της υπαίθρου, διόγκωση της ανεργίας, μεγαλύτερη οικονομική αιμορραγία».

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι της ΝΕΑΣ τόνισαν: «Αυτήν την κρίσιμη ώρα, με εκφρασμένη τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων του νομού ενάντια στην αρνητική αυτή προοπτική, η ΝΕΑΣ καλεί όλους τους φορείς, τους Δήμους, όλο το λαό, στη συνέχιση του αγώνα μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή φορέων σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό. Να αγωνιστούν για να μην κλείσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης, να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί η τευτλοκαλλιέργεια, να μην προχωρήσει η παραγωγική απαξίωση και η περιβαλλοντική υποβάθμιση του νομού».

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ξεκινούν τη Δευτέρα

Ανοίγει τη Δευτέρα επίσημα η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων που σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία θα διαρκέσει πέντε βδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Είναι δεδομένο ότι και αυτή η περίοδος των εκπτώσεων βρίσκει τους καταστηματάρχες, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σε δεινή θέση. Αυτήν, στην οποία χρόνια τώρα και με ολοένα αυξανόμενη ένταση, τους έχει οδηγήσει η πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πολιτική της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων από τη μια και της νομιμοποίησης των πρακτικών άγριου ανταγωνισμού των μεγαλοκαταστημάτων και των πολυεθνικών από την άλλη. Ετσι, οι έμποροι δεν έχουν αυταπάτες ότι μέσα σε αυτές τις πέντε βδομάδες είναι δυνατόν να δουν κάποια σημαντική ή καθοριστική ανάκαμψη του εισοδήματός τους που έτσι κι αλλιώς χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή ανθούν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων με τη μετατόπιση του τζίρου της αγοράς σε μια χούφτα γιγαντιαίων εμπορικών μονάδων.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές καλό είναι να έχουν «τα μάτια τους δεκατέσσερα» για να αποφύγουν τις κακοτοπιές που μπορεί να συναντήσει κανείς και στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή υπενθυμίζει ότι για κάθε είδος πρέπει να υπάρχουν δύο τιμές, η τιμή πριν από την έκπτωση και η τιμή μετά την έκπτωση. Επίσης σε περίπτωση που διαπιστώσουμε εκ των υστέρων ότι το προϊόν που αγοράσαμε είναι ελαττωματικό, μπορούμε να το επιστρέψουμε και το κατάστημα οφείλει να το αντικαταστήσει. Αλλαγή σε ελαττωματικό προϊόν δε γίνεται μόνο στην περίπτωση που αυτό πωλούνταν σε χαμηλότερη τιμή με τη συγκεκριμένη ένδειξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ