ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Κλείνουν χειρουργεία και μονάδες

Κινητοποιήσεις ξεσπούν στα νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Αγλαΐα Κυριακού», με αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού
Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Αγλαΐα Κυριακού», με αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού
Στο ένα μετά το άλλο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποφασίζουν κινητοποιήσεις, απαιτώντας επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις οδηγούν ακόμα και στη συρρίκνωση πολύτιμων μονάδων. Οπως για παράδειγμα, το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων) τη μείωση των νεογνολογικών κλινών από 30 σε 20. Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη μείωση των χειρουργικών τραπεζιών από 12 σε 10. Σήμερα, στις 9 π.μ., οι εργαζόμενοι οργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου με βασικό αίτημα τις προσλήψεις και την ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Με αίτημα τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας από ένα δημόσιο σύστημα και αύξηση της χρηματοδότησης οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία» κάνουν σήμερα στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ.) και οργανώνουν συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής κάνουν σήμερα συγκέντρωση στην πύλη του Ψυχιατρείου με βασικό αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης. Αύριο, κάνουν κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο.

Πορεία στα Μελίσσια

Με συνθήματα «προσλήψεις τώρα» και «φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Υγεία», οι εργαζόμενοι στο «Αμαλία Φλέμινγκ» έκαναν χτες πορεία απ' τη μια πτέρυγα του νοσοκομείου στην άλλη - απέχουν μεταξύ τους δύο χιλιόμετρα. Επίσης, στη συνέχεια έκαναν πορεία στην περιοχή των Μελισσίων όπου γινόταν η λαϊκή, καλώντας τον κόσμο να αγωνιστεί για «δωρεάν Υγεία και Παιδεία σε όλο το λαό». Ηταν μια πρωτοβουλία που επιδοκιμάστηκε απ' τον κόσμο που εκείνη την ώρα ήταν στη λαϊκή.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας έκανε κριτική στην κυβέρνηση για τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία προσπαθώντας να κρύψει ότι η ΝΔ συνεχίζει την περιοριστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας έδωσε στη δημοσιότητα και έγγραφο της Νομαρχίας Τρικάλων που πληροφορεί τις ιδιωτικές κλινικές του νομού ότι επίκειται η παύση της λειτουργίας των ξενώνων του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» και τις καλεί να προετοιμαστούν για τους ψυχικά ασθενείς που θα δεχτούν. «Επειδή, τρόφιμοι αυτών είναι άνθρωποι με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και επειδή, δυστυχώς, δεν υπάρχουν δημόσια ψυχιατρεία για την απορρόφησή τους πιστεύουμε ότι το βάρος θα μετακινηθεί στις ιδιωτικές κλινικές και θα δημιουργήσει προβλήματα επιπλέον στον ήδη επιβαρυμένο αριθμό νοσηλευομένων των κλινικών σας», επισημαίνεται στο έγγραφο.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Υποχρέωση της πολιτείας η χορήγησή του

Την ανάληψη απ' την πολιτεία του κόστους των εμβολίων που με επιστημονική τεκμηρίωση παρέχουν προστασία απ' τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ζητά με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου Gardasil - και την αναγγελία για την παρασκευή και δεύτερου - αναπτύχθηκε μια δικομματική φιλολογία για την κάλυψη απ' τα ασφαλιστικά ταμεία του υψηλού κόστους, καθώς στοιχίζουν 555 ευρώ οι τρεις δόσεις του εμβολίου που κυκλοφόρησε. «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει την υγεία των πολιτών και να την προστατεύει παρέχοντας αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους και δωρεάν, όταν χρειάζονται», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει: «Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι ιερά και τα περισσότερα απ' αυτά κινούνται στο κόκκινο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στο εξής θα διαθέτει χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου (25% έως 10%) όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση και των παρακάτω χρόνιων παθήσεων: Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, Κυστική Ινωση (κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος), Αγγειοπάθεια BURGER, Ανοια (νόσος Alzheimer και νόσος Charcot), Σύνδρομο βραχέος εντέρου, Χρόνια Ηπατίτιδα Β και Χρόνια Ηπατίτιδα C, Νόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση), Γλυκονίαση και Νόσος Gaucher.

Πρόκειται για εφαρμογή σχετικού άρθρου του νόμου 3518/2006, με τον οποίο, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι από ένα οικονομικό βάρος, στην ουσία το ΙΚΑ (και κατ' επέκταση οι ασφαλισμένοι του) αναλαμβάνει μια ακόμα υποχρέωση που θα έπρεπε να καλύπτεται αποκλειστικά από το κράτος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Διεκδικεί λύσεις στα χρόνια προβλήματα

Τα αιτήματα και τις προτάσεις της για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το χώρο της Υγείας στην περιοχή, έθεσαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Φορέων Νομού Λάρισας, στον διοικητή της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας Ντ. Κόκκινο, με τον οποίο συναντήθηκαν χτες. Οι εκπρόσωποι των φορέων - Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, Συνταξιουχικά Σωματεία, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών κ.ά. - ζήτησαν από τον διοικητή της ΔΥΠΕ να μεταφέρει άμεσα τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, προειδοποιώντας ότι αν αυτά δεν ικανοποιηθούν τότε θα τα διεκδικήσουν αγωνιστικά.

Σε ψήφισμά της η Επιτροπή Φορέων, αναφερόμενη στην τραγική κατάσταση όπου έχει περιέλθει ο δημόσιος τομέας της Υγείας στην περιοχή επισημαίνει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Γενικό και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στα Κέντρα Υγείας, στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και υπογραμμίζει ότι όπως φάνηκε και στις συσκέψεις της, είναι «ομόθυμη η διάθεση ν' αναπτυχθούν αγώνες από κοινού, για την προβολή των αναγκών των κατοίκων του νομού στον τομέα της Υγείας και για τη διεκδίκηση βελτίωσης της κατάστασης».

Η Επιτροπή Φορέων έθεσε στον διοικητή της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας το γενικό πλαίσιο για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν στο νομό.

Ούτε κουβέντα για την ταμπακιέρα

Με μια προσωπική επίθεση σε βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη ο ΣΥΝ και η «Αυγή» έδωσαν χτες συνέχεια στη συκοφαντική επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ για το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005, που αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών. Στο γνωστό μοτίβο των προηγούμενων ημερών, ο αρθρογράφος της «Αυγής» καταγγέλλει το ΚΚΕ ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ στο ζήτημα του ΠΔ και ότι με τη στάση του αυτή υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς στα νοσοκομεία.

* * *

Η επίθεση του ΣΥΝ στον Παναγιώτη Κοσιώνη είναι εκ του πονηρού. Στόχος του ΣΥΝ είναι να συγκαλύψει τη δική του ουσιαστική συμφωνία με την ευρωενωσιακή οδηγία για το παραπέρα χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Γι' αυτό και αποφεύγει να τοποθετηθεί στο κύριο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το ποιο ωράριο απαντάει σήμερα στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες γιατρών και ασθενών. Και δεν το κάνει επειδή και στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εκτεθειμένος απέναντι στους γιατρούς.

* * *

Το ΚΚΕ χωρίς περιστροφές και από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το σημερινό καθεστώς με το χρόνο εργασίας των γιατρών. Οπως χωρίς περιστροφές κατήγγειλε και την ευρωενωσιακή οδηγία για τη διευθέτηση, έκφραση της οποίας αποτελεί το προωθούμενο ΠΔ. Ξεκάθαρα είπε στους γιατρούς ότι βάση του διεκδικητικού τους αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από το αίτημα για 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα. Αντί λοιπόν ο ΣΥΝ να ξοδεύει μελάνι στο δημοσιογραφικό του όργανο για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ, ας απαντήσει χωρίς μισόλογα: συμφωνεί ή όχι με την πρόταση για 6ωρο - 5μερο - 30ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα; Εκεί είναι η «ταμπακιέρα». Και όσο κι αν προσπαθεί να τη συγκαλύψει «κράζοντας», δεν πρόκειται να το καταφέρει...


Περ. Κ.

ΣΕΑΑΝ
Διαμαρτυρία αύριο για την ανεργία

Αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στην ανεργία των αναπήρων, για το δικαίωμα στη δουλιά, διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η ανεργία, με στοιχεία των δημόσιων υπηρεσιών, ξεπερνά στο χώρο των αναπήρων το 80%, ενώ ιδιαίτερα στις κατηγορίες των βαριά αναπήρων προσεγγίζει το 100%, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα προστατευόμενα εργαστήρια. Ακόμα, στις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.) δεν καλύπτονται ούτε τα ελάχιστα ποσοστά αναπήρων στη σύνθεση του προσωπικού τους που ορίζει ακόμα και αυτός ο ανεπαρκέστατος Ν. 2643, ύστερα από την άρνηση της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να προκηρύξουν τις θέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ