ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόγραμμα τρίμηνης δράσης σε όλα τα μέτωπα

Σε προτεραιότητα η παρέμβαση σε νεολαία και μετανάστες

Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναλαμβάνουν το επόμενο τρίμηνο οι μεταλλεργάτες
Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναλαμβάνουν το επόμενο τρίμηνο οι μεταλλεργάτες
Με πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο τρίμηνο που στοχεύει στη σχεδιασμένη παρέμβαση στους τόπους δουλιάς και την οικοδόμηση γερών δεσμών με ακόμη περισσότερους μεταλλεργάτες μπαίνει στη νέα χρονιά το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», ιεραρχώντας τη δουλιά στους νέους και τους μετανάστες του κλάδου.

Η ένταση των αντεργατικών μέτρων που προωθούν ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αυξάνουν και οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Η οργανωμένη παρουσία και δράση του συνδικάτου μέσα στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και κάθε χώρο εργασίας, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κτλ. θα ενισχύσει την πάλη για να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να ανακτήσουν οι εργάτες την πίστη τους στη συλλογική πάλη. Αμεσος στόχος, οι εγγραφές νέων εργατών στο συνδικάτο.

Σταθμός στο πολύμηνο πρόγραμμα δράσης των μεταλλεργατών θα είναι η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 21 Μάρτη. Η πείρα που συσσωρεύτηκε το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να βοηθήσει στην αποφασιστική προετοιμασία των κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς.

Συλλογική, ταξική δράση

«Θέλουμε με τη δράση μας να διαπαιδαγωγήσουμε τη νεολαία, τους νέους μεταλλεργάτες, στη συλλογική δράση. Στο ότι η λύση σε μια σειρά μεγάλα και μικρά προβλήματα δε βρίσκεται στο ατομικό κυνήγι της επιβίωσης. Πρέπει να μάθουν για την αναγκαιότητα της συλλογικής αγωνιστικής δράσης μέσα από το συνδικάτο, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες μας», επισημαίνει στον «Ρ» ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του «Προμηθέα», εξηγώντας γιατί η παρέμβαση στις νέες ηλικίες αποτελεί προτεραιότητα.

«Τα περισσότερα νέα παιδιά δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Οπως οι νέοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σχολές για επαγγελματική ειδίκευση. Επιδιώκουμε μέσα από μαζικές παρεμβάσεις στις σχολές να συζητήσουμε με τα νέα παιδιά, να γράψουμε νέους στο συνδικάτο, να παρέμβουμε όπου υπάρχει ανασφάλιστη εργασία...». Το συνδικάτο επιδιώκει να ανοίξει συνολικά τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους εργάτες, όπως τα προβλήματα των νεαρών ζευγαριών, την ανάγκη για λαϊκή στέγη, για περισσότερους και δωρεάν δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη διοργάνωση δημιουργικών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, τη γόνιμη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Οργανωμένη παρέμβαση στους μετανάστες

Ειδικό βάρος θα δώσει το συνδικάτο στους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αυξάνονται σημαντικά στον κλάδο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί το ζήτημα. Αυτή τη φορά όμως το βλέπουμε πιο οργανωμένα», υπογραμμίζει στον «Ρ» ο Δημήτρης Ζορμπάς, γραμματέας του συνδικάτου. «Στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση του συνδικάτου με μετανάστες», καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης.

Μέσα από παρεμβάσεις σε τόπους δουλιάς, με τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου, με την έκδοση προπαγανδιστικού υλικού στη γλώσσα των μεταναστών, την κατάλληλη επεξεργασία αιτημάτων, το συνδικάτο προσανατολίζει τη δράση του στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλιά, τις απλήρωτες υπερωρίες, για να σταματήσουν τα προβλήματα με την έκδοση της άδειας παραμονής, ζητήματα που απασχολούν μόνιμα τους μετανάστες. «Στις 28 Φλεβάρη προχωράμε σε σύσκεψη με μετανάστες, με στόχο να βρίσκεται αυτή η δουλιά μόνιμα στον προσανατολισμό μας», προσθέτει ο Δημ. Ζορμπάς, συμπληρώνοντας ότι επιδίωξη του συνδικάτου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Επιτροπής Μεταναστών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια εξωραϊσμού των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Προσπάθειες εξωραϊσμού της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ κατέβαλε χτες στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις κατευθύνσεις της ΕΕ σχετικά με την απασχόληση.

Κατά τον υπουργό, πρέπει να ενισχυθεί το «ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» και να ενταθεί η υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που ...εξασφαλίζει την «κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη». Ο υπουργός υπερασπίστηκε τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη χώρα μας και χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάπτυξη της «ευελιξίας των αγορών εργασίας». Δίνοντας το στίγμα των αντεργατικών πολιτικών που σχεδιάζονται στην ΕΕ είπε ότι είναι αναγκαίος ο «εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου προκειμένου η ΕΕ να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Απαντώντας στον υπουργό ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας τόνισε ότι ο εξωραϊσμός και τα ωραία λόγια δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία και την ακρίβεια, ενώ το 20% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με κριτήρια που η ίδια η ΕΕ καθορίζει. Είναι ξεκάθαρο, τόνισε, ότι με τα προωθούμενα μέτρα επιδιώκεται να επιβληθεί ένας «εργασιακός Μεσαίωνας» και με το νέο εργατικό δίκαιο θα γίνει προσπάθεια να καταργηθεί κάθε ασφάλεια που προσέφεραν στον εργαζόμενο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, των οποίων προωθείται η αντικατάσταση από ένα ελάχιστο πλαίσιο δικαιωμάτων, που όμως θα είναι εξατομικευμένο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΡΕΒΕΝΑ: Χτες Δευτέρα, τρεις μέρες μετά το θανατηφόρο «ατύχημα», που έγινε στο υπό κατασκευή έργο της Εγνατίας Οδού στα Γρεβενά, η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε τις έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τον 45χρονο Ιμάμ Λουτφί. Το νέο έγκλημα έγινε στην υπό κατασκευή σήραγγα Βαλανιδίων της Εγνατίας οδού στην περιοχή των Γρεβενών, στις 2.30 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Οι εργάτες δούλευαν σε βάθος 100 μέτρων. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, ο εργάτης χτυπήθηκε από την τσάπα του φορτωτή που μετέφερε το πλαίσιο για τα τοιχώματα της σήραγγας. Την ώρα του «ατυχήματος» δεν υπήρχε εργοδηγός, διότι απουσίαζε λόγω ασθενείας και η επιχείρηση δε φρόντισε να τον αντικαταστήσει.

«ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ» - ΠΑΤΡΑ: Σε νέα τρομοκρατική ενέργεια προχωρά ο όμιλος «Wackenhut Group 4» στην Πάτρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα πολλών εργαζομένων της, που για 76η ημέρα συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα ενάντια στις προσπάθειες της εταιρείας να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις και να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απόλυση έξι εργαζομένων. Μετά τις πρόσφατες δικαστικές αγωγές, προσπαθεί να εκφοβίσει τους εργαζόμενους με τη συνδρομή της Αστυνομίας που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής συνέλαβε τρεις εργαζόμενους - συνδικαλιστές με την κατηγορία «της διατάραξης της εργασιακής ειρήνης». Η αυτόφωρη διαδικασία αναβλήθηκε τελικά για σήμερα Τρίτη 30 Γενάρη. Με αφορμή τη νέα δίκη, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης των απεργών, στις 12.30 μ.μ., μπροστά από τα δικαστήρια.

«ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»: Αναστατωμένοι είναι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο εκπρόσωπος της εταιρείας στις πρόσφατες τριμερείς συναντήσεις δήλωσε ότι η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αλλαγή αντικειμένου της εταιρείας που σημαίνει σταμάτημα της παραγωγικής διαδικασίας και μείωση του προσωπικού. Ηδη η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην απόλυση οκτώ εργαζομένων. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη διασφάλιση όλων των θέσεων στο εργοστάσιο.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα η Ενωση Μηχανικών στο Δημόσιο, διεκδικώντας θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Χτες έγινε τετράωρη στάση εργασίας σε Αττική και Κυκλάδες, με αίτημα την ανάκληση των αυθαίρετων μετακινήσεων δύο συναδέλφων τους από το γενικό γραμματέα Περιφέρειας Αιγαίου, Χαρ. Κόκκινο.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΡΙΝΑΣ: Απλήρωτοι επί δύο μήνες παραμένουν δυο εργαζόμενοι του Δήμου Μύρινας, των οποίων οι συμβάσεις έγιναν αορίστου χρόνου πρόσφατα, με τη δικαιολογία ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου άλλαξε απόφαση και δεν εγκρίνει άλλα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης, ρωτώντας τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την απρόσκοπτη πληρωμή των δυο αυτών εργαζομένων.

«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ»: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ», διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. και έως το τέλος της βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Β΄ Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Η κρατική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό, έχουν σοβαρές συνέπειες που αφορούν στη λειτουργία των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων όπως στο «Σωτηρία», το «Αμ. Φλέμινγκ», το «Αγλ. Κυριακού» και το «Δρομοκαΐτειο», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και την άμεση στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ