Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόγραμμα τρίμηνης δράσης σε όλα τα μέτωπα

Σε προτεραιότητα η παρέμβαση σε νεολαία και μετανάστες

Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναλαμβάνουν το επόμενο τρίμηνο οι μεταλλεργάτες
Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αναλαμβάνουν το επόμενο τρίμηνο οι μεταλλεργάτες
Με πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο τρίμηνο που στοχεύει στη σχεδιασμένη παρέμβαση στους τόπους δουλιάς και την οικοδόμηση γερών δεσμών με ακόμη περισσότερους μεταλλεργάτες μπαίνει στη νέα χρονιά το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», ιεραρχώντας τη δουλιά στους νέους και τους μετανάστες του κλάδου.

Η ένταση των αντεργατικών μέτρων που προωθούν ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αυξάνουν και οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Η οργανωμένη παρουσία και δράση του συνδικάτου μέσα στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και κάθε χώρο εργασίας, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, για ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας κτλ. θα ενισχύσει την πάλη για να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, για να ανακτήσουν οι εργάτες την πίστη τους στη συλλογική πάλη. Αμεσος στόχος, οι εγγραφές νέων εργατών στο συνδικάτο.

Σταθμός στο πολύμηνο πρόγραμμα δράσης των μεταλλεργατών θα είναι η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 21 Μάρτη. Η πείρα που συσσωρεύτηκε το προηγούμενο διάστημα αναμένεται να βοηθήσει στην αποφασιστική προετοιμασία των κινητοποιήσεων της Πρωτομαγιάς.

Συλλογική, ταξική δράση

«Θέλουμε με τη δράση μας να διαπαιδαγωγήσουμε τη νεολαία, τους νέους μεταλλεργάτες, στη συλλογική δράση. Στο ότι η λύση σε μια σειρά μεγάλα και μικρά προβλήματα δε βρίσκεται στο ατομικό κυνήγι της επιβίωσης. Πρέπει να μάθουν για την αναγκαιότητα της συλλογικής αγωνιστικής δράσης μέσα από το συνδικάτο, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ που βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες μας», επισημαίνει στον «Ρ» ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του «Προμηθέα», εξηγώντας γιατί η παρέμβαση στις νέες ηλικίες αποτελεί προτεραιότητα.

«Τα περισσότερα νέα παιδιά δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Οπως οι νέοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σχολές για επαγγελματική ειδίκευση. Επιδιώκουμε μέσα από μαζικές παρεμβάσεις στις σχολές να συζητήσουμε με τα νέα παιδιά, να γράψουμε νέους στο συνδικάτο, να παρέμβουμε όπου υπάρχει ανασφάλιστη εργασία...». Το συνδικάτο επιδιώκει να ανοίξει συνολικά τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους εργάτες, όπως τα προβλήματα των νεαρών ζευγαριών, την ανάγκη για λαϊκή στέγη, για περισσότερους και δωρεάν δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη διοργάνωση δημιουργικών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, τη γόνιμη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Οργανωμένη παρέμβαση στους μετανάστες

Ειδικό βάρος θα δώσει το συνδικάτο στους μετανάστες εργάτες, οι οποίοι αυξάνονται σημαντικά στον κλάδο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί το ζήτημα. Αυτή τη φορά όμως το βλέπουμε πιο οργανωμένα», υπογραμμίζει στον «Ρ» ο Δημήτρης Ζορμπάς, γραμματέας του συνδικάτου. «Στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση του συνδικάτου με μετανάστες», καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εργατικής τάξης.

Μέσα από παρεμβάσεις σε τόπους δουλιάς, με τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου, με την έκδοση προπαγανδιστικού υλικού στη γλώσσα των μεταναστών, την κατάλληλη επεξεργασία αιτημάτων, το συνδικάτο προσανατολίζει τη δράση του στην τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην ανασφάλιστη και απλήρωτη δουλιά, τις απλήρωτες υπερωρίες, για να σταματήσουν τα προβλήματα με την έκδοση της άδειας παραμονής, ζητήματα που απασχολούν μόνιμα τους μετανάστες. «Στις 28 Φλεβάρη προχωράμε σε σύσκεψη με μετανάστες, με στόχο να βρίσκεται αυτή η δουλιά μόνιμα στον προσανατολισμό μας», προσθέτει ο Δημ. Ζορμπάς, συμπληρώνοντας ότι επιδίωξη του συνδικάτου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση Επιτροπής Μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ