ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Θράκη στο επίκεντρο
  • Εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για τα τουρκικά μειονοτικά ιδρύματα η ελληνική κυβέρνηση

Να προλάβει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Αγκυρα, με στόχο να εκθέσει την Ελλάδα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία που αφορά στα Βακούφια. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα θρησκευτικά ιδρύματα αποφάσισε χτες στη συνεδρίασή της η κυβερνητική επιτροπή.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, οι μουσουλμάνοι θα εκλέγουν τις διοικήσεις των ιδρυμάτων τους, ενώ θα ρυθμιστούν και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί έως τώρα. Ο Π. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το καθεστώς που ισχύει έως σήμερα είναι παρωχημένο.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας αποφασίστηκε η άρση ορισμένων κωλυμάτων και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία και με τη μειονότητα και με τα συναρμόδια υπουργεία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της δυτικής Θράκης, η οποία, όπως τόνισε, χρειάζεται κάθε μορφής ευρωπαϊκή στήριξη.

Το τουρκικό «κτηματολόγιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβρη η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την οικοδόμηση νομικής επιχειρηματολογίας και συλλογής στοιχείων, προκειμένου να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οπως έχει αποκαλύψει από τότε ο «Ρ», οι τουρκικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύνταξη «κτηματολογίου» με την περιουσία των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, αλλά και ιδιωτών επί των οποίων, κατά την τουρκική άποψη, το ελληνικό κράτος έχει αυθαιρετήσει.

Η πολιτική στόχευση της τουρκικής προσπάθειας, όπως είχε εκτιμήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι να κρατήσει «ζεστό» το θέμα της μειονότητας και να σημειώσει προς την ΕΕ, ότι αν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι δεκαετίες μέλος της Ενωσης δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι υποκριτικό να απαιτείται κάτι τέτοιο από μια προς ένταξη χώρα.

«Ποινές» για την Τουρκία

Αν η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τις τουρκικές προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, η Αγκυρα ήδη αντιμετωπίζει από τις αρχές του χρόνου μια ετυμηγορία του. Το Δικαστήριο, όπως είναι γνωστό, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεούται να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή ακίνητο που είχε δημεύσει το 1974 ή να καταβάλει τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή την επιθυμία που έχει εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ να επισκεφτεί τη Θράκη κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και αναβλήθηκε καθώς συνέπιπτε με τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Από τότε, αξίζει να σημειώσουμε, υπάρχει μια ...δυσκολία για την εξεύρεση ημερομηνίας.

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Πενταετής παράταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Για πέντε ακόμα χρόνια παρατείνεται η ισχύς του «Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», που είχε εκπονηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης των βαλκανικών χωρών αποσκοπεί στη διαιώνιση της ιμπεριαλιστικής παρουσίας στην περιοχή μέσω της «οικονομικής επέμβασης».

Η παράταση έγινε με κυβερνητική ρύθμιση στη Βουλή και καταψηφίζοντάς την ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι τα 575 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση του «Σχεδίου» στην ουσία είναι κονδύλια που προορίζονται για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των γειτονικών μας χωρών, καθώς και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε κανέναν απολογισμό για το πού πήγαν τα χρήματα που διατέθηκαν μέχρι σήμερα και κατήγγειλε ότι με αυτά χρηματοδοτήθηκαν Ελληνες επιχειρηματίες για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις «φθηνότερες» βαλκανικές χώρες. Εμείς, υπογράμμισε, είμαστε υπέρ των διεθνών συνεργασιών που όμως γίνονται με αμοιβαίο όφελος και όχι για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που ακόμα και με πολέμους διαλύουν ολόκληρες χώρες.

Η διάταξη μπήκε ως τροπολογία σε διεθνή σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕ και την αμερικανική καπνοβιομηχανία «Fhilip Morris» για την καταπολέμηση - υποτίθεται - του λαθρεμπορίου των τσιγάρων της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Πρόκειται στην ουσία για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αφού η εταιρεία έχει το πάνω χέρι στη συμφωνία, η διαπραγμάτευση της οποίας ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οπως αναφέρεται σε αυτή, τόνισε, η όποια διαφορά λύνεται «με φιλικό τρόπο», επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα καθορίζουν ακόμα και την Κοινή Αγροτική Πολιτική στον τομέα του καπνού με στόχο την εξαφάνιση των καπνοκαλλιεργητών.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις δε σταματούν

Θεματοφύλακας των πολιτικών λιτότητας και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομίας, σε δηλώσεις που έκανε χτες στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και του ΕΚΟΦΙΝ. Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομίας Χ. Αλμούνια, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθει από την κοινοτική επιτήρηση τον προσεχή Ιούνη, όπως θα γίνει με τη Γερμανία, επικαλούμενος αυτή τη φορά, ότι οι υπηρεσίες της Γιούροστατ δεν έχουν λάβει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την Αθήνα, ώστε να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της αναθεώρησης στο ΑΕΠ (κατά 25%) στο δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού υποστήριξε ότι η θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις (τις γενικευμένες ανατροπές στο σύνολο των οικονομικών σχέσεων), στη συνέχεια προειδοποίησε για μια ακόμη φορά, ότι ούτε οι πολιτικές λιτότητας θα σταματήσουν, ούτε φυσικά και οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Οπως ανέφερε «αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο τέλος των μεταρρυθμίσεων, αλλά ούτε και στο τέλος της πλήρους εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «χρειάζεται να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις - όσο αφορά την απελευθέρωση των αγορών, για την εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις υπόλοιπες αγορές...».

Τις ίδιες προειδοποιήσεις επανέλαβε και για τα δημοσιονομικά, όπου αναμένεται, ότι μέσα στο 2007, να ληφθεί απόφαση για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό όμως, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, δε σημαίνει και πλήρη αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, καθώς έχουμε μπροστά μας μεσοπρόθεσμους στόχους, που δεν είναι άλλοι από τους ισοσκελισμένους, ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς...

Το ΚΚΕ για τα βακούφια

Ενα από τα προβλήματα που εξακολουθεί να υπάρχει για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι το θέμα της διαχείρισης και φορολόγησης των βακουφιών (κληροδοτήματα). Οπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, εξαιτίας της στάσης που κράτησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), τα βακούφια κινδυνεύουν να χάσουν το χαρακτήρα τους και να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο και σε οποιονδήποτε ιδιώτη, με τις ανάλογες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Κι αυτό διότι η φορολόγησή τους γίνεται με την προβλεπόμενη φορολογία για τα ΝΠΙΔ και όχι αυτή των κοινωφελών ιδρυμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωσή τους. Ετσι, σήμερα σχεδόν το 1/3 των βακουφιών είναι υποθηκευμένα στο ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο σχετικός νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 για εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών. Ετσι, μέχρι και σήμερα οι διαχειριστικές επιτροπές - μία για κάθε βακούφι - διορίζονταν προηγουμένως από τις νομαρχίες και τα τελευταία χρόνια από την περιφέρεια.

Το ΚΚΕ, στις θέσεις του για τη μειονότητα και τα προβλήματά της, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, υποστηρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής και τυπικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας, την ισότιμη συμμετοχή της στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία χωρίς διακρίσεις σε βάρος της.

Η πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, και εξακολουθεί να ισχύει, στόχο είχε την άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης αλλά και την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Ετσι πρότεινε:

-- Να καταργηθεί ο νόμος 1091/80 και να συνταχθεί καινούριος, στην κατεύθυνση της αυτοδιοίκησης των βακουφιών και της εφαρμογής γι' αυτά όσων ισχύουν για τα υπόλοιπα κοινωφελή ιδρύματα.

-- Αμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα της διοίκησης των βακουφιών, με προκήρυξη εκλογών, όπως ορίζει ο νόμος.

-- Να εκλέγεται μία διαχειριστική επιτροπή σε κάθε πόλη για όλα τα βακούφια.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «GREEN PARK» (Μαυροματαίων 22, Πεδίον Αρεως). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, χορό, τραγούδι και καλό φαγητό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ