ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
Αξιώνει «αντιτρομοκρατική» συστράτευση από τα ΜΜΕ

Συστράτευση στην (αντι)τρομοκρατική εκστρατεία αξιώνει από τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» και τα ΜΜΕ, με πρώτη την ΕΡΤ, ο Β. Πολύδωρας, με προφανή στόχο να διευκολυνθεί η λήψη μέτρων που έχουν δρομολογηθεί σε βάρος των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων και των διαδηλώσεων.

Η αξίωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης εκφράστηκε κατά τρόπο ωμό και κυνικό στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της ΕΡΤ, από το περιεχόμενο της οποίας προκύπτει η προσχώρησή του στην άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και της πρεσβείας ότι οι αναρχικοί είναι «ημιτρομοκράτες»(!). Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα, υπερασπιζόμενη δήθεν την «ανεξαρτησία» της ΕΡΤ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποδοκίμασε την ουσία των επικίνδυνων και τρομολαγνικών αντιλήψεων του Β. Πολύδωρα.

Την «οργή» του υπουργού Δημόσιας Τάξης προκάλεσε η παρουσίαση της είδησης από το κρατικό κανάλι για την επίθεση με μπογιές ομάδας αναρχικών στο κτίριο του υπουργείου Υγείας, όπου έγινε λόγος για «βεντέτα» μεταξύ Αστυνομίας και αντιεξουσιαστών. Αφού έπλεξε το εγκώμιο της Αστυνομίας ως εγγυητή της νομιμότητας και της τάξεως που «δεν έχει "βεντέτα" με κανένα πρόσωπο ή καμία ομάδα», μπήκε στο ψητό: «H ισότητα των όρων μεταξύ των παρανομούντων, βιαιοπραγούντων βανδάλων και ημιτρομοκρατών(!) από τη μια και των οργάνων της τάξεως και του νόμου από την άλλη δεν τιμά ούτε τη δημοσιογραφία ούτε την κρατική τηλεόραση», αποφάνθηκε, παρομοιάζοντας την ΕΡΤ με γραφείο Τύπου αναρχικών(!). «Θα τιμούσε ενδεχομένως το Γραφείο Τύπου των αντιεξουσιαστών-αναρχικών», συμπλήρωσε. Στο διά ταύτα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζητά εν ονόματι της κοινωνίας και της δημοκρατίας υποστήριξη από τα κόμματα και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης «ηθική στήριξη» σε ό,τι αφορά την «αγωνία» του «για εκείνους που κάνουν πράξεις βίας»...

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Πολύδωρα, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του υπουργού «να εκφράζει τις απόψεις του», αποφεύγοντας μάλιστα να αποδοκιμάσει την άποψή του ότι «αναρχικοί ίσον ημιτρομοκράτες». Παράλληλα, σε μια προσπάθεια τήρησης ισορροπιών, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «είναι σεβαστή η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης στην άσκηση της δημοσιογραφίας, όπως είναι σεβαστή η λειτουργία κάθε ΜΜΕ».

Ως «πρόσθετη εκδήλωση της ιδιοκτησιακής αντίληψης» της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΡΤ αντιμετώπισε το ζήτημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, επικρίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγεί την ενημέρωση «σύμφωνα με τις επιθυμίες και τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης». Δεν «είδε» όμως κανένα θέμα «(αντι)τρομοκρατικής συστράτευσης», προφανώς γιατί αυτή είναι δεδομένη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

  • Συνάντηση είχαν χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις, σχετικά με το θέμα της πορείας των ερευνών για την εξιχνίαση του χτυπήματος στην αμερικάνικη πρεσβεία, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση. Είναι ήδη γνωστό ότι οι έρευνες διεξάγονται κάτω από την επίβλεψη ομάδας ερευνητών του FBI.
Οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, με έμφαση τη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χτες στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Χουάν Γιανμίν.

Με αφορμή την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου, η κυβέρνηση επανέφερε τους στόχους της διμερούς συνεργασίας, όπως αυτοί είχαν διατυπωθεί πριν από ένα χρόνο στην επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Πεκίνο, που συνοψίζονται στη φράση «να εξισορροπηθεί το ελλειμματικό για την Ελλάδα εμπορικό ισοζύγιο». Στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Χ. Γιανμίν, διαπίστωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους», εκτιμώντας ότι «υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο και δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις προοπτικές για ενίσχυσή τους». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι παραπέρα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, του τουρισμού και του εμπορίου.

Αναφερόμενη στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, η Ντ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «τα ελληνικά λιμάνια δίνουν τεράστιες δυνατότητες επωφελούς επιχειρηματικής δράσης, καθώς μπορούν να καταστούν διαμετακομιστικοί κόμβοι των κινέζικων προϊόντων προς τις χώρες της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα στρατηγικής συνεργασίας την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με την Κίνα. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη διοργάνωση του «Ελληνικού Πολιτιστικού Ετους» στην Κίνα, από το Σεπτέμβρη του 2007 έως το Σεπτέμβρη του 2008. Στο πολιτικό επίπεδο διαπίστωσε την πρόοδο που παρατηρείται στο διάλογο ΕΕ - Κίνας, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «πολιτική αρχών» που ακολουθεί σταθερά η Κίνα όσον αφορά το Κυπριακό, ενώ επισήμανε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση υπέρ της αρχής της μίας Κίνας.

«ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Στρουθοκαμηλίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Προσπαθούν να φορτώσουν σε τοπικά στελέχη τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ

Εκτεθειμένοι από την «ανίερη» συμμαχία με το ΛΑΟΣ, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερικά ψηφαλάκια στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να κατασιγάσουν το θόρυβο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη για προεκλογική συμφωνία των δύο αυτών κομμάτων τουλάχιστον στο νομό Κέρκυρας. Μάλιστα η Χ. Τρικούπη, ψάχνοντας για εξιλαστήρια θύματα, προσπαθεί να περιορίσει την ευθύνη σε τοπικά στελέχη (π.χ. τον υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στο νησί Γ. Μαχειμάρη). Μάλιστα, με δήλωσή της η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου παριστάνει την ανήξερη(!).

Την ίδια ώρα, ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγορεί ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ για φαρισαϊσμό.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου του ΛΑΟΣ σημειώνεται πως «ενώ πέρυσι έψαχναν με κάθε τρόπο για συνεργασίες, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους». Επίσης ότι «το ΠΑΣΟΚ δίνει εξετάσεις στο Συνασπισμό, προκειμένου να ευοδωθεί το συνοικέσιο για τις εθνικές εκλογές και η ΝΔ παγιδεύεται στο παιχνίδι που της στήνουν».

Θυμίζουμε ότι η προεκλογική συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ στην Κέρκυρα επικυρώθηκε με γραπτό κείμενο τιτλοφορούμενο ως «Πρωτόκολλο Τοπικής Συνεργασίας». Στο κείμενο που είχε χαρακτηριστεί «απόρρητο» και από τις δύο πλευρές, εκτός από τις ρητές δεσμεύσεις στήριξης, καταγράφεται και πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού, όπως αναφέρεται, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ έχουν «κοινές επιδιώξεις και κουλτούρα» (!) ενώ υπήρχε δέσμευση του υποψήφιου νομάρχη ότι αν εκλεγόταν θα έδινε «αξιώματα» σε μέλη του ΛΑΟΣ.

  • Με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης διευκρινίζει πως «ενημέρωσα προφορικά τόσο τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο όσο και το γραφείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για το ποιόν του υποψήφιου νομάρχη κ. Γ. Μαχειμάρη».
ΝΑΤΟ
Προστατεύοντας την ευρωένωση

Διευρύνεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην «προστασία» του μεγάλου κεφαλαίου από ό,τι αυτοί ορίζουν ότι το απειλεί. Από κοντά με την ΕΕ, σχεδιάζουν νέα μέτρα ελέγχου του λαϊκού κινήματος, με πρόσχημα τι άλλο; την τρομοκρατία...

Συγκεκριμένα, σήμερα, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες σε «κοινό σεμινάριο» η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών - Δικαιοσύνης - Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, με θέμα την «προστασία των ευρωπαϊκών κρίσιμων υποδομών». Πρακτικά, εννοούν κάθε μεγάλη επιχείρηση και με το θεσμικό πλαίσιο που εδώ και καιρό έχουν στήσει, με τους τρομονόμους και την τρομοϋστερία που με κάθε τρόπο προωθούν, ως «απειλή» μπορούν να προσδιορίσουν ακόμα και μια απεργία διαρκείας ή μια συμβολική κατάληψη.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ορίσουν «σημεία επαφής» για το θέμα, μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και ΝΑΤΟ, ενώ σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν από τη γερμανική προεδρεία της ΕΕ, τον συντονιστή αντιτρομοκρατίας της ΕΕ, την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ. Δηλαδή, απ' όλα τα ανώτατα όργανα της ευρωένωσης.

Μέσα στο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσουν και μία μελέτη, όπου θα προσδιορίζουν ποιες ακριβώς είναι οι κρίσιμες υποδομές, ποιες απειλές αντιμετωπίζουν και ποιος ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην προστασία τους.

5ο - 6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Εκδήλωση ενάντια στα αυταρχικά μέτρα

Εκδήλωση με θέμα «Αντίσταση στον αντιδημοκρατικό κατήφορο: Να αποσυρθούν αμέσως τα αυταρχικά μέτρα. Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική» διοργανώνουν οι μαζικοί φορείς του 5ου και του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου, πλατεία Βικτωρίας).

Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς: «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» (Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος), Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων Αχαρνών - Πατησίων - Κυψέλης, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πατησίων, Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών, Ενωση Συλλόγων Γονέων 6ου Διαμερίσματος, εκπρόσωποι μεταναστών, «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Γκράβας.

  • Την προσπάθεια εκφοβισμού της εργατικής τάξης και του λαού συνολικά που προωθεί η κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου» και δηλώνει ότι «το εργατικό κίνημα δε θα επιτρέψει κάμερες και αστυνομοκρατία στις διαδηλώσεις».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ