ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες προκλήσεις από ΗΠΑ - Ισραήλ

Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ συνεχώς κλέβει γη της Παλαιστίνης και εντείνει την ασφυξία για το λαό της

Associated Press

Το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ συνεχώς κλέβει γη της Παλαιστίνης και εντείνει την ασφυξία για το λαό της
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Προτάσεις για αλλαγή της πορείας του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Οχθη, οι οποίες θα καταλήξουν σε περαιτέρω κατασχέσεις παλαιστινιακής γης, φέρεται να εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», οι προτάσεις αυτές αφορούν στην εγκόλπωση εντός της ισραηλινής πλευράς του τείχους των απομακρυσμένων εποικισμών Νίλι και Νααλέχ, όπου ζουν 1.500 έποικοι.

Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη ζωή άλλων 20.000 Παλαιστινίων χωρικών, οι οποίοι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε δύο διαφορετικά σημεία. Το πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, διέψευσε τον ισχυρισμό της εφημερίδας ότι ο Εχούντ Ολμέρτ έχει, ήδη, δώσει την έγκρισή του στο νέο σχεδιασμό.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Ολμέρτ αναμένεται να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό μετά τη χτεσινή καταδίκη του υπουργού Δικαιοσύνης Χαϊμ Ραμόν για σεξουαλική παρενόχληση (η θέση του παραμένει κενή από το καλοκαίρι), στη Λωρίδα της Γάζας κυλούσε μια δεύτερη μέρα ηρεμίας. Η εκεχειρία μεταξύ των «Φατάχ» - «Χαμάς» παρέμενε σε ισχύ, παρά τον τραυματισμό από αγνώστους ενόπλους ενός στελέχους της «Φατάχ».

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι, αργά την Τρίτη, οι δύο πλευρές απελευθέρωσαν όλους όσοι είχαν απαχθεί, τις προηγούμενες μέρες. Ενταση, αντίθετα, επικράτησε στη Δυτική Οχθη, όταν σε σύντομη ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους, τραυματίστηκε η σύζυγος ενός καταζητούμενου, που τελικά συνελήφθη.

Τέλος, καυστικά ήταν τα σχόλια της «Χαμάς» για την τακτική της Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε, χτες, επιπλέον χρηματοδότηση 86 εκατομμυρίων δολαρίων για τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αμπάς. «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν να προκαλέσουν εμφύλιο και γι' αυτό κάθε φορά που επιτυγχάνεται μια συμφωνία ή φθάνει η Ράις στην περιοχή ή ανακοινώνεται κάποια εμφανώς προκλητική χρηματοδότηση... Θα αποτύχουν...»

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Χάνονται» τα χρήματα της «ανοικοδόμησης»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιδιαιτέρως επικριτική για την πορεία της ιρακινής «ανοικοδόμησης», αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων, που αποστέλλει η Ουάσιγκτον στην κατεχόμενη χώρα, είναι η τακτική έκθεση του γενικού επιθεωρητή για την «ιρακινή ανοικοδόμηση», Στούαρτ Μπόουεν, που δημοσιεύτηκε χτες. Σύμφωνα με αυτήν, «στους τομείς της βελτίωσης της ασφάλειας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η κατάσταση είναι εξαιρετικά απογοητευτική, κυρίως το τελευταίο τρίμηνο».

Ο Μπόουεν, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται σε άσχετα έργα, όπως πισίνες για αξιωματούχους, ενώ δεν υλοποιούνται επενδυτικά προγράμματα απολύτως αναγκαία, όπως είναι η βελτίωση των απαραίτητων υποδομών που καταρρέουν». Τονίζει ότι οι «ιρακινές δυνάμεις αναπτύσσονται πολύ πιο αργά από όσο προγραμματιζόταν και ότι η ιρακινή ηγεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ενίσχυσης των θεσμών ενός κράτους δικαίου». Η έκθεση Μπόουεν δημοσιοποιείται μία στιγμή που ο Πρόεδρος Μπους ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει άλλο 1,2 δισ. δολάρια για την ιρακινή ανοικοδόμηση.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σε επιθέσεις, είτε βομβιστικές είτε με όλμους, σκοτώθηκαν, χτες, 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 66, οι περισσότεροι πολίτες, σιίτες και σουνίτες. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, αλλά και σε Σουάιρα, Μοσούλη και Εζί, όπου καμικάζι εμβόλισε βυτιοφόρο στην είσοδο στρατοπέδου και τραυματίστηκαν 12 στρατιώτες. Ανακοινώθηκε, επίσης, ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη.

Τέλος, στο πλαίσιο, προφανώς, της κλιμάκωσης της αμερικανικής ρητορείας κατά του Ιράν, το CNN μετέδωσε, χτες, ότι οι αμερικανικές αρχές εικάζουν πως Ιρανοί κρύβονται πίσω από την επίθεση, στις 20 Γενάρη, κατά αμερικανικής βάσης στην Κερμπάλα, όπου σκοτώθηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι δράστες φορούσαν αμερικανικές στολές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία δημοσίων υπαλλήλων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές αυξήσεις που τους προσφέρθηκαν - οι οποίες είναι κατώτερες του πληθωρισμού -, τους χαμηλούς μισθούς, τις απολύσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες τομέων του Δημοσίου, απήργησαν χτες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη τη βρετανική επικράτεια.

Ο επικεφαλής της ένωσης εργαζομένων στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών (PCS) Μαρκ Σέρβοτκα δήλωσε ότι η απεργία που ήταν σε αρκετούς εργασιακούς τομείς επιτυχής μέχρι και 90% επηρέασε φορολογικά γραφεία, τις υπηρεσίες προσλήψεων, τα κέντρα έκδοσης διαβατηρίων, τα δικαστήρια, τα μουσεία, τα κέντρα εξέτασης εκπαιδευομένων οδηγών και 200 ακόμη δημόσιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του PCS, την απεργία θα ακολουθήσει δεκαπενθήμερη διακοπή των υπερωριών και κάλεσαν τους επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών να προσέλθουν σε διάλογο, ώστε να αποφευχθούν και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΙΝΔΙΑ
Πωλούν τα νεφρά τους για να ζήσουν...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Γυναίκες στις φτωχές περιοχές που είχαν πληγεί από το τσουνάμι το Δεκέμβρη του 2004 «πωλούν τα νεφρά τους για να επιβιώσουν», αποκάλυψαν ινδικά ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα. Τουλάχιστον 35 γυναίκες (ο αριθμός εικάζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος) δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα νεφρά τους με 100.000 ρουπίες (περίπου 2.250 δολάρια ΗΠΑ) που τους πρόσφεραν «μεσάζοντες» για να τις μεταφέρουν σε πόλεις όπως το Τσέναϊ και το Μαντουράι, όπου υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις αφαίρεσης νεφρών. Την υπόθεση αποκάλυψε η αστυνομία του Τσέναϊ. Στο έσχατο αυτό μέσο επιβίωσης οδήγησε η ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες οικογένειες από το τσουνάμι, όταν όχι μόνο οι κατοικίες τους, αλλά και τα μεταφορικά μέσα και τα μέσα της εργασίας τους - τα αλιευτικά τους σύνεργα, οι βάρκες τους - καταστράφηκαν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντάλματα κατά πρακτόρων της CIA

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Απότοκο της «υπόθεσης αλ Μάσρι», του Γερμανού υπήκοου λιβανικής καταγωγής που απήχθη και βασανίστηκε σε μυστική φυλακή, είναι τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος 13 πρακτόρων της CIA, που εξέδωσε χτες η εισαγγελία του Μονάχου.

Ο Χαλέντ αλ-Μάσρι καταγγέλλει ότι απήχθη από πράκτορες στην ΠΓΔΜ και μεταφέρθηκε σε μυστική φυλακή στο Αφγανιστάν, όπου και φέρεται να υπέστη βασανιστήρια. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι αφέθηκε ελεύθερος στην Αλβανία έπειτα από πέντε μήνες, όταν οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι κρατούσαν λάθος άνδρα...

Οι δικαστικές αρχές έχουν στην κατοχή τους κωδικές ονομασίες των πρακτόρων, ωστόσο γερμανικά εντάλματα σύλληψης δεν είναι έγκυρα στις ΗΠΑ, όμως εάν οι ύποπτοι ταξιδέψουν στην ΕΕ θα είναι δυνατή η σύλληψή τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγριες μάχες και επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Οι δοσιλογικές αρχές και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν υποστήριξαν χθες ότι σκότωσαν «30 μαχητές των Ταλιμπάν» στην επαρχία Χελμάντ, μετά από 5ωρη μάχη στην οποία κλήθηκαν και αεροσκάφη. Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τη συζήτηση περί της θρυλούμενης «εαρινής αντεπίθεσης» των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ρίτσαρντ Νάγκι είπε ότι δεν πιστεύει πως οι άτακτοι ισλαμιστές μαχητές είναι ικανοί να την εξαπολύσουν, αλλά ασφαλώς «θα υπάρξει αύξηση του επιπέδου της βίας όταν καλυτερεύσει ο καιρός». Ενώ ο υποστράτηγος Ντέιβιντ Ροδρίγκες, ο εισερχόμενος διοικητής των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας το 2007 στο Αφγανιστάν θα ξεπεράσουν τις 139 που καταγράφηκαν πέρυσι.

Στην Τζαλαλαμπάντ, ένας Αφγανός μεταφραστής τραυματίστηκε από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον οχηματοπομπής του ΝΑΤΟ χθες.

Στο Βερολίνο, όπου οι «διεθνείς δωρητές» ολοκλήρωσαν χθες τη διήμερη σύνοδό τους, υπήρξε η υπόσχεση της παροχής «μεγαλύτερου ελέγχου» στην κυβέρνηση - μαριονέτα του Αφγανιστάν.

Στο Πακιστάν, ερευνητές είπαν ότι ανακάλυψαν στοιχεία που «συνδέουν» τις βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών - πάνω από τέσσερις, ορισμένες ιδιαίτερα πολύνεκρες - «με τους Ταλιμπάν».

Στον Καναδά, υπήρξε η αποκάλυψη ότι ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών που εμφανίστηκαν για να «υποστηρίξουν το στρατό» που πολεμά στο Αφγανιστάν ήταν ...νεοσύλλεκτοι στρατιώτες - που διατάχθηκαν να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση - και μέλη οικογενειών στρατιωτικών.

Συνέχεια πιέσεων

ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μας συμφέρει να μην υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Κορεατική Χερσόνησο. Απ' τη στιγμή που μία απ' τις χώρες της χερσονήσου γίνει πυρηνική δύναμη, αυτό σημαίνει ότι τα συμφέροντά μας απειλούνται», δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, δημιουργώντας με τη δήλωσή του την αίσθηση για (μάλλον αρνητική...) αλλαγή στη στάση της Μόσχας έναντι της ΛΔ Κορέας, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του νέου γύρου των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, στις 8 του Φλεβάρη. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Γκλάσερ δήλωσε πως οι υποψίες της Ουάσιγκτον για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες με επίκεντρο τραπεζικούς λογαριασμούς της ΛΔ Κορέας «απεδείχθησαν ακριβείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ