ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
Ιατρική βοήθεια προς τη Νικαράγουα

Στην εξαθλίωση και τη φτώχεια οδήγησε το νικαραγουανό λαό η αντιδραστική πολιτική των τελευταίων χρόνων

Associated Press

Στην εξαθλίωση και τη φτώχεια οδήγησε το νικαραγουανό λαό η αντιδραστική πολιτική των τελευταίων χρόνων
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Ιατρικό προσωπικό και φάρμακα θα αποστείλει η Κούβα προς την κυβέρνηση της Νικαράγουας. Την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγκα, που από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμά της για καταπολέμηση της φτώχειας και στήριξης των εξαθλιωμένων στρωμάτων της δεύτερης φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου, μετά την Αϊτή.

Ο Μανουέλ Γκιγιότ, επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Κούβας στη Νικαράγουα, δήλωσε προς το «Ρόιτερς» ότι οι Κουβανοί γιατροί θα εργαστούν κυρίως κατά μήκος των ακτών της Νικαράγουας στην Καραϊβική, από τις πλέον φτωχές και μαστιζόμενες περιοχές, προσθέτοντας ότι η περιοχή είχε «πρακτικά εγκαταλειφθεί όσον αφορά τις υπηρεσίες Υγείας και Υγιεινής» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νικαράγουας.

Επίσης, η υπουργός Οικογενειακών Θεμάτων, Γκλέντα Ραμίρες, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα στήριξης των αστέγων παιδιών, καθώς και η εξεύρεση θέσεων εργασίας σε γονείς που είναι χρόνια άνεργοι και αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους να εργαστούν ή να ζητιανεύουν. Είναι πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών, καταπολέμησης της παιδικής εκμετάλλευσης και εγκληματικότητας, όπως και η «Επιχείρηση: Επιστροφή στο σχολείο».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνεχίζεται η... σύγκρουση

ΚΙΤΟ.--

«Ουδεμία συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει με το Κοινοβούλιο» δήλωσε με σαφήνεια χτες ο υπουργός Προεδρίας του Εκουαδόρ, Γκουστάβο Λαρέα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Χόρχε Σεβάγιος και των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόνισε δε ότι το Κοινοβούλιο έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, της νομοθετικής εξουσίας, που δε δύναται να καταχράται, προκειμένου να μπλοκάρει το έργο της κυβέρνησης και να ανακόπτει τις προωθούμενες αλλαγές.

Οι δηλώσεις Λαρέα αποτελούν το αποκορύφωμα της πολιτικής έντασης που έχει προκληθεί από τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης (των κομμάτων της ολιγαρχίας) στο Κοινοβούλιο να αναστείλει το δημοψήφισμα για τη σύσταση συνταγματικής Συνέλευσης στις 18 Μάρτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα. Οσο για τον Σεβάγιος, συνεχίζει να προκαλεί, καθώς κάλεσε το Κοινοβούλιο να αποκηρύξει τις ενέργειες του προέδρου Κορέα, που «προσπαθεί να ρίξει τη χώρα στο χάος και την αναρχία, μιμούμενος τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες» και αποτελούν «περιφρόνηση στη δημοκρατία».

Ουσιαστικά, ο Σεβάγιος προκαλούσε τους μυριάδες διαδηλωτές που περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο απαιτώντας άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα και τις δηλώσεις του Κορέα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει «μία δικτατορία του Κοινοβουλίου». Εξάλλου, σύμφωνα με την «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δημοσκόπηση αναφέρει ότι το 60% των κατοίκων του Εκουαδόρ θέλουν τη σύσταση συνταγματικής Συνέλευσης, ενώ η δημοτικότητα του προέδρου είναι 73%!

Τέλος, από χτες η κυβέρνηση Κορέα ξεκίνησε το πρόγραμμα καταβολής 30 δολαρίων μηνιαίως σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες από το νεοσύστατο Ταμείο Ανθρώπινης Ανάπτυξης, καθώς και παροχή εκπαίδευσης, πρόσβαση στην παραγωγή, περίθαλψη και Παιδεία για την οικογένειά τους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Προς ανανέωση ο βρώμικος πόλεμος

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ο Πρόεδρος Μπους θα φέρει στο Κογκρέσο προς έγκριση, στις 5 του Φλεβάρη, τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας και για το έτος 2008 στο πλαίσιο της ανανέωσης του «Σχεδίου Κολομβία», δήλωσε ο Τόμας Σάνον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα δυτικού ημισφαιρίου.

Κατά τον Σάνον, μέχρι στιγμής «το Σχέδιο είναι επιτυχές» και οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία διαφόρων κρατών και τα αποτελέσματά της. Κατέληξε δε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Μπους «έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κολομβιανή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε». Μόνο που με την πάλη του λαϊκού κινήματος και του αντάρτικου (FARC) το Σχέδιο έχει «κολλήσει», παρά τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται στον βρώμικο πόλεμο.

Το τελευταίο διάστημα η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε βρίσκεται επιπλέον στη δίνη ενός σκανδάλου όπου τουλάχιστον 11 βουλευτές και γερουσιαστές διώκονται για τις σχέσεις τους με τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις (AUC) - συμμορίες φονιάδων. Ηδη τρεις έχουν φυλακιστεί από τα τέλη του 2006, όλοι από το περιβάλλον του Προέδρου Ουρίμπε, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας κάλεσε την Τρίτη ακόμη τέσσερα μέλη του Κογκρέσου να καταθέσουν για τη συμφωνία που είχαν συνάψει το 2001 με ηγέτες των AUC, μεταξύ αυτών και ο γερουσιαστής Αλβαρο Αραούχο, αδελφός της υπουργού Εξωτερικών, Μαρία Κονσουέλο Αραούχο. Το ντοκουμέντο της «συμφωνίας» το παρέδωσε στις αρχές, πριν από μέρες, ο πρώην επικεφαλής των AUC Σαλβατόρε Μανκούσο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.- Δεκάδες οργανώσεις, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής τη στήριξή τους στον Βάλτερ Τσάβες, σύμβουλο επικοινωνίας του υπουργείου Προεδρίας της Βολιβίας, του οποίου την έκδοση ζητά το Περού, καθώς τον κατηγορεί για στήριξη και ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες της αντάρτικης οργάνωσης MRTA.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το λεγόμενο «πράσινο φόρο» πληρώνουν από χθες οι επιβάτες που αναχωρούν από βρετανικά αεροδρόμια. Ο φόρος αντιστοιχεί σε 10 λίρες (17 ευρώ) για πτήσεις μικρής απόστασης στην οικονομική θέση και 40 λίρες (68 ευρώ) για πτήσεις μεγαλύτερης απόστασης στην οικονομική θέση.

ΠΑΡΙΣΙ.- Υποψηφιότητα για την προεδρική μάχη θα θέσει πιθανότατα ο αγροτοσυνδικαλιστής Ζοζέ Μποβέ, έχοντας, ήδη, εξασφαλίσει την υποστήριξη αρκετών μικρότερων οργανώσεων που εντάσσουν εαυτούς στο λεγόμενο «κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης». Ο Μποβέ δήλωνε, χθες, ότι μέχρι τις 16 Μάρτη, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, θα έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές υποστήριξης.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Οι αιθιοπικές αρχές χτες κατηγόρησαν τη γείτονα Ερυθραία πως ευθύνεται για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε, στην έδρα της πρόσφατης Συνάντησης Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα. Η Ερυθραία δεν αντέδρασε άμεσα στις κατηγορίες.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Συγκρούσεις αστυνομικών και ενόπλων υποστηριχτών κόμματος της αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική περιοχή Ματάντι της ΛΔ Κονγκό σημειώθηκαν χτες - μετά από πρόσφατες τοπικές εκλογές - με αποτέλεσμα το θάνατο 12 έως 20 ανθρώπων. Οι πληροφορίες για την αφορμή των συγκρούσεων ήταν έως αργά συγκεχυμένες.

ΤΟΚΙΟ - ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Και τέταρτη εστία της γρίπης των πτηνών εντόπισαν χτες οι ιαπωνικές αρχές στη νότια επαρχία Μιγιαζάκι, με αποτέλεσμα τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων πουλερικών. Παράλληλα, οι ταϊλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν νέα (την τρίτη από την αρχή του χρόνου) εστία της νόσου στην επαρχία Ανγκτόνγκ. Τέλος, στην Τζακάρτα, οι ινδονησιακές αρχές άρχισαν επιχειρήσεις κατάσχεσης οικόσιτων πουλερικών στο πλαίσιο εκστρατείας ανάσχεσης της νόσου που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων την τελευταία τετραετία.

ΜΑΝΙΛΑ.- Ο στρατός των Φιλιππίνων υποστήριξε χθες ότι σκότωσε δύο μαοϊκούς αντάρτες και έναν φερόμενο ως ισλαμιστή μαχητή σε διαφορετικές μάχες. Η αμφιλεγόμενη πρόεδρος Αρόγιο, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, δηλώνει πως θέλει να «εξολοθρεύσει» τις «απειλές για την ασφάλεια» της χώρας πριν λήξει η δεύτερη θητεία της το 2010.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Στέλεχος του Κογκρέσου στο ομόσπονδο Ινδικό κρατίδιο Ασάμ δολοφονήθηκε χθες, σε μια ενέργεια που αποδόθηκε σε αυτονομιστές αντάρτες.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες σε νέες ταραχές στο νότιο Νεπάλ, όπου η μειονότητα των Μαντέσι ζητεί αυτονομία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κατάθεση Μπλερ στην αστυνομία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Για δεύτερη φορά κλήθηκε από την αστυνομία και εξετάστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ως «μάρτυρας», στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την παράνομη χρηματοδότηση του Εργατικού Κόμματος. Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσο το κόμμα του Μπλερ έλαβε χρήματα από πλούσιους πολίτες με αντάλλαγμα τίτλους ευγενείας, ενώ ορισμένοι από αυτούς τους δωρητές προτάθηκαν και για μια έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

Ο Μπλερ είχε εξεταστεί ως μάρτυρας και στις 14 Δεκέμβρη και ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός κατέθετε στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, δεν είναι γνωστό εάν ο Τόνι Μπλερ θα εξεταστεί ξανά, ενώ τονίστηκε ότι η απόφαση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της αστυνομίας. Η έρευνα διεξάγεται παράλληλα και για το Συντηρητικό Κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ