ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τριήμερος ...«δικομματικός καυγάς μακριά από τα λαϊκά προβλήματα» - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα - ξεκίνησε από χτες στη Βουλή, μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, την ίδια ημέρα αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Για «μεγάλο φιάσκο» έκανε λόγο χτες η Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, τονίζοντας πως «θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια πιο συστηματική και πιο αναβαθμισμένη για να κυριαρχήσει σε 24ωρη βάση το "μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε" από τη μια μεριά και "εκλογές ή χανόμαστε από την άλλη"», σημειώνοντας πως είναι φανερή η ανάγκη για «ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος, σε μια προφανή προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από τη σύμπλευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους βασικούς άξονες των πολιτικών που ακολουθούνται, εξαπέλυσαν κατηγορίες προς την κυβέρνηση για σκάνδαλα, διαχειριστική ανικανότητα και συνταγματική εκτροπή. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η πρόταση κατατίθεται για εσωκομματικούς λόγους του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση σε συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φιάσκο η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Αυτή η τριήμερη διαδικασία θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο φιάσκο». Την εκτίμηση αυτή σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Και συνέχισε:

«Βεβαίως, προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης, εφόσον έχει και τα τυπικά εφόδια, να ασκήσει και αυτή τη διαδικασία, αλλά θα είναι ένα μεγάλο φιάσκο. Και το κυριότερο για μας - και εκεί συγκεντρώνουμε την προσοχή μας - είναι ότι θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, πιο συστηματική και αναβαθμισμένη, για να κυριαρχήσει σε 24ωρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα: "Μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε" από τη μια, και "εκλογές ή χανόμαστε" από την άλλη.

Ωστόσο, δίνεται και η ευκαιρία και από αυτό το κυριολεκτικά πολιτικό και κοινοβουλευτικό φιάσκο, να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι, ο λαός, και προπάντων αυτοί που βρίσκονται στους αγώνες. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία - μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές - αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, όπως είναι οι επαγγελματοβιοτέχνες, αυτούς τους αγώνες να τους δώσουν με πολύ μεγαλύτερη μαχητικότητα. Να ασκήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση. Να δημιουργήσουν καταστάσεις μαζικής δυναμικής αντεπίθεσης, ακριβώς γιατί σε αυτή τη διαδικασία, όταν ο δικομματικός καυγάς φουντώνει μακριά και έξω από τα λαϊκά προβλήματα, όταν τα λαϊκά προβλήματα είναι ταμπέλα και τίποτα παραπάνω, τουλάχιστον το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι η ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Ακριβώς για να φανεί ότι αυτή η συζήτηση είναι μακριά από τα δικά τους συμφέροντα».

Να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ

Eurokinissi

«Η ΝΔ - τόνισε στη συνέχεια η ομιλήτρια - κατά τη γνώμη μας με πολύ μεγάλη συνέπεια πραγματοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αυτές που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της, στις προγραμματικές της θέσεις. Μπορεί να πέφτει έξω χρονικά σε ορισμένα πράγματα και χαιρόμαστε που πέφτει έξω χρονικά, γιατί παρεμποδίζεται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, από τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δε στέκομαι εκεί που δυσκολεύεται να είναι μέσα στα χρονικά της όρια, γιατί δεν έχει υποκειμενικά ετοιμαστεί. Δε θα της κάνουμε κριτική γιατί δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ.

Και μου κάνει εντύπωση ότι στην πρόταση μομφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η ΝΔ παραβαίνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Συμβαίνουν, λοιπόν, δύο τινά: Ή ο κ. Παπανδρέου συμφωνεί με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και της κάνει κριτική γιατί δεν τις εφαρμόζει. Αυτό μάλλον; Ε, γι' αυτό λέμε φιάσκο».

Ανέκδοτο η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ

«Οσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μακάρι η αντιπολίτευση που θα έκανε το ΠΑΣΟΚ να ήταν μια αντιπολίτευση που θα ακύρωνε ως ένα βαθμό την όποια θέληση και ικανότητα είχε η ΝΔ να ολοκληρώσει το αντιδραστικό έργο. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μόνο ανέκδοτο είναι. Ακριβώς γιατί είναι δίδυμο. Εχουμε δίδυμο απέναντί μας. Και γι' αυτό μιλάμε για φιάσκο. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκαλύψει ότι στα βασικά ζητήματα συμφωνεί με τη ΝΔ. Και δεν είναι μόνο το άρθρο 16. Το άρθρο 16 είναι μια σημαντική μεν, αλλά μια πλευρά. Και γι' αυτό είναι επικίνδυνο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βλέπουν το λαό σαν πίτα. Ο καθένας να πάρει από ένα μαχαίρι και να δουν πώς θα τη μοιράσουν. Η πίτα των ψήφων, η πίτα του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού - χρόνια η ΝΔ έξω από τον κρατικό μηχανισμό, τι θα έκανε; Θα προσπαθούσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Το ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα από την πλευρά του φοβάται. Είναι η πίτα της λείας με τους επιχειρηματικούς ομίλους, η πίτα της φιλίας με τον κ. Μπους, με την ΕΕ, είναι η πίτα διεκδίκησης ενός ρόλου στη Ν/Α Ευρώπη, στα Βαλκάνια και αλλού. Οχι προς όφελος του λαού. Αυτή είναι η ουσία. Και αυτό που μας βάζει μπροστά σε μια πολύ μεγάλη υποχρέωση, στο μέτρο των ευθυνών μας, είναι να βοηθήσουμε τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον μικρομεσαίο, είτε είναι στην πόλη είτε είναι στο χωριό, τον νεολαίο, όχι να μιλήσει μαζί μας ή να συμφωνήσει με μας, αλλά να χειραφετηθεί από αυτή την επιστημονική χειραγώγηση που η κυβέρνηση κάνει και το ΠΑΣΟΚ επίσης με το δικό του τρόπο».

Μια χαρά λειτουργούν οι θεσμοί

«Θα είναι φιάσκο η συζήτηση», τόνισε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα. «Αλλά αξίζει σ' αυτό το Κοινοβούλιο ένα νέο φιάσκο με αυτή τη σύνθεση που έχει. Γιατί ξέρετε, οι θεσμοί είναι ουσία, δεν είναι ο σκελετός. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλη η συζήτηση γίνεται για τη λειτουργία των θεσμών. Μια χαρά λειτουργούν οι θεσμοί. Και οι υποκλοπές, και το κράτος και παρακράτος, λειτουργούν εδώ και χρόνια μια χαρά. Οι ΠΑΣΟΚοαμερικανικές και ΠΑΣΟΚοευρωπαϊκές συμφωνίες: τις πήρε η ΝΔ, τις σεβάστηκε απόλυτα! Εχετε δει κανένα νόμο που να τον έχει καταργήσει η ΝΔ; Ή, εμείς ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ, αν έρθει στην κυβέρνηση ποιο νόμο θα καταργήσει;

Σε αυτή την εποχή πάμε, "του φωτός και του σκότους"! Και αναρωτιέμαι αν αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα κοιτάζει μπροστά. Οταν ανατρέπεις μια υπάρχουσα κατάσταση είναι κι αυτό μπρος. Να συμφωνήσω. Δεν είναι πίσω. Προσαρμόζεις την πολιτική σου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του συστήματος, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ. Μπρος κοιτάζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σαφώς. Αλλά αυτό σημαίνει μεγάλη βαρβαρότητα για το λαό. Και τα μέτρα που παίρνει σήμερα η ΝΔ έχουν μακροπρόθεσμη σημασία και αξία. Και όπως επί ΠΑΣΟΚ πάρθηκαν μέτρα στρατηγικής σημασίας, το ίδιο κάνει και η ΝΔ. Ποιος είναι καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου, δεν ξέρουμε και δε μας ενδιαφέρει. Γιατί δεν παίζουμε σε αυτό το πεδίο. Αυτό που έχει όμως σήμερα σημασία είναι το εξής: Η ευθύνη του λαού να ξεφύγει από τον εκβιασμό. Και ο λαός σήμερα αναλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Και εμείς βεβαίως, αλλά και ο καθένας και ατομικά, γιατί χρόνια τώρα γίνεται αυτή η δικομματική αντιπαράθεση.

Και με την ευκαιρία. Υπάρχει ένας ραδιοφωνικός σταθμός που λέει τι έγινε πριν 30 - 40 χρόνια. Εχει συζητήσεις της δεκαετίας του '60, ανάμεσα στην τότε ΕΡΕ και στην Ενωση Κέντρου. Τα σημεία της αντιπαράθεσης είναι ακριβώς τα ίδια: Διαχείριση, διαφάνεια, λειτουργία των θεσμών. Δε λέμε ότι δεν άλλαξαν τα πράγματα σε αυτά τα χρόνια. Βεβαίως, δεν είμαστε στη δεκαετία του '60 για πολλούς λόγους. Αλλά εσείς που μιλάτε για τις μεγάλες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, εσείς που μιλάτε για τις κοσμογονικές αλλαγές προς τα μπρος, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος είναι ένα: Αυτό που το γέννησε η Γαλλική Επανάσταση».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Μομφή και στους δύο

Eurokinissi

H θέση μας είναι μομφή και στους δύο και αυτή η θέση δεν είναι τακτική ίσων αποστάσεων, τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, σχολιάζοντας την προβοκατόρικη άποψη που ανέπτυξε λίγο πριν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παπαϊωάννου, ότι «η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ τηρεί πολιτική των ίσων αποστάσεων, που θα οδηγήσει σε λογικές συρρίκνωσης»!

Η βουλευτής, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησαν την πρόταση μομφής, είπε ότι έπρεπε να διαλέξουν το πρώτο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς που ήταν του Τελώνη και του Φαρισαίου, αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι ίδιοι ακριβώς. Εκ του ασφαλούς, τόνισε, έρχεστε με συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης να μιλήσετε για ταξικές θέσεις της ΝΔ οι οποίες όμως δε διαφέρουν κατ' ελάχιστον από τις δικές σας, «παρά μόνο στον τρόπο με τον οποίο τροχιοδρομεί ο γκρουπιέρης στο καζίνο των συμφερόντων την τράπουλα! Αυτή είναι η μόνη σας ουσιαστική διαφωνία. Ποιος θα είναι ο γκρουπιέρης και θα μοιράζει»!

Δεν μπορείτε, είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να ανακαλύψετε αριστεροσύνη και ταξικότητα με την πρόταση δυσπιστίας και ο μόνος λόγος που το κάνατε είναι γιατί «δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πίεση από τη νεολαία στο άρθρο 16».

Η Λ. Κανέλλη παραστατικά περιέγραψε το τι επιδιώκει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ: «Τα σταφύλια της εσωκομματικής ΠΑΣΟΚικής οργής έρχεστε να τα πατήσετε εδώ μέσα επί τρεις μέρες, για να μπορεί μετά η ΝΔ να πίνει το κρασάκι που της φτιάξατε υπέρ των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων».

Εμείς, είπε, καλούμε τον ελληνικό λαό να καταλάβει ότι με αυτή τη συζήτηση έτσι όπως «την ανοίξατε, την ανοίξατε για να μπορείτε "αβρόχοις ποσί" με το μικρότερο εσωκομματικό κόστος να συμφωνείτε με τη ΝΔ και στο άρθρο 16 και στο άρθρο 24 και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και σε όλα. Δεν μπορείτε να φέρετε σε πέρας μια διαφορετική πολιτική, γι' αυτό ψάχνετε να βρείτε επιθέσεις απέναντι στο ΚΚΕ, το οποίο είχε, έχει και θα έχει διαφορετική πολιτική και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ».

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Μόνη ελπίδα του λαού οι αγώνες

H μόνη ελπίδα του λαού είναι να διεκδικήσει την εξουσία για τον εαυτό του και να απεγκλωβιστεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ταυτίζονται στην ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, τόνισε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Υπογράμμισε ότι οι αγώνες των φοιτητών, που αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη, προκαλούν φόβο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο γι' αυτό ακριβώς το λόγο ζήτησε την πρόταση μομφής. Το έκανε, είπε, επιχειρώντας μια τεχνητή πόλωση, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Η βουλευτής στην ομιλία της αναφέρθηκε στα θέματα της Παιδείας και υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρωινή του ομιλία έκανε λόγο για τον «τρίτο δρόμο» που ακολουθεί το κόμμα του, ο οποίος δρόμος είναι μακριά από τον «άκρατο κρατισμό και την ελεύθερη αγορά». Αυτός ο δρόμος, είπε ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζεται με τις θέσεις 1.000 πανεπιστημιακών που είδαν το φως της δημοσιότητας με τις γνωστές υπογραφές. Σχολιάζοντας τη θέση αυτή, η Ε. Παντελάκη τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι πανεπιστημιακοί υπονομεύουν τον αγώνα που αυτόν τον καιρό δίνουν οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα. Γι' αυτό το λόγο, είπε, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να τους συναντήσει αμέσως και να αγκαλιάσει τις αντιδραστικές τους προτάσεις, οι οποίες στην ουσία ταυτίζονται με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, αποτελούν «ζάχαρη στο ψωμί της κυβέρνησης», η οποία για αυτό το λόγο αισθάνεται άνετη. Αλλωστε, τόνισε, οι αντιδραστικές αλλαγές, όπως η «αξιολόγηση» των πανεπιστημίων, η στρατηγική της Λισαβόνας και οι αποφάσεις της Μπολόνια είχαν υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση. Στόχος τους, κατέληξε, είναι τα πανεπιστήμια και συνολικά η εκπαίδευση να λειτουργούν σαν «μαγαζιά» των επιχειρηματιών, κάτι που αντιμάχονται με τους αγώνες τους οι φοιτητές και συνολικά το λαϊκό κίνημα.

Εχουμε μεγάλη εμπειρία στα θέματα προβοκάτσιας

Προειδοποίηση προς οποιονδήποτε θελήσει να αντιμετωπίσει προβοκατόρικα το ΚΚΕ, έδωσε χτες στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Οπως είπε, «το ΚΚΕ, πέρα από όλες τις εμπειρίες που έχει, σημαντικές, ορισμένες και πικρές και αρνητικές, έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της προβοκάτσιας. Οι προβοκάτορες λοιπόν ας το πάρουν υπόψη».

Το σχόλιο ακολούθησε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, που δήλωσε με σαφέστατη αιχμή ότι «δεν εζήτησα το λόγο για να σχολιάσω τα χειροκροτήματα φιλοφροσύνης των συναδέλφων της ΝΔ προς την κυρία Παπαρήγα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εσκεμμένα θέλησε να ξεχάσει την απάντηση που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, όταν οι βουλευτές της ΝΔ χειροκρότησαν τη φράση της περί «φιάσκου», που προκαλείται από την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ. «Μην χειροκροτάτε, θα σας πολεμήσουμε μέχρι τέλους», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε το... θεσμό της πρότασης δυσπιστίας, ανεξάρτητα από το πολιτικό της περιεχόμενο, λέγοντας ότι «είναι κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη» και δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ θα συμβάλλει «ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί στο επίπεδο που της αρμόζει». Σχολιάζοντας πάντως την παρέμβαση του Χ. Καστανίδη είπε ότι «δε θέτουμε τις απόψεις μας υπό την κρίση οποιουδήποτε άλλου κόμματος και πολύ περισσότερο δε δεχόμαστε εξομοιώσεις και ταυτίσεις».

Προσπαθούν, για να κυριαρχήσει σε 24ωρη βάση το εκβιαστικό δίλημμα: «Μεταρρυθμίσεις ή χανόμαστε» από τη μια, και «εκλογές ή χανόμαστε» από την άλλη.

Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μόνο ανέκδοτο είναι

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ