ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Πλούσιο το πρόγραμμα του Φλεβάρη

«Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ
«Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ
Ενδιαφέρουσες ταινίες, νεανικά γλέντια και συναυλίες πλαισιώνουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» το Φλεβάρη. Η Οργάνωση ανακοίνωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που έχει άρωμα αποκριάτικο, άρωμα Λατινικής Αμερικής, ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ, των «Mondy Paythons» και πολύ μουσική.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν: Τετάρτη (14/2, 8.30 μ.μ.) προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι επαναστάτες της Οαχάκα», που θα συνοδευτεί από συζήτηση με τον δημοσιογράφο και δημιουργό του, Γ. Αυγερόπουλο. Ειδικά εκείνη τη μέρα η είσοδος στο «Συρμό» θα είναι δωρεάν. Ξεχωριστή θα είναι και η κουβανέζικη βραδιά, στις 25/2, όπου θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ, θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα και η βραδιά θα κλείσει με πολύ μουσική και χορό.

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, προβάλλεται κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λαρς Φον Τρίερ, με τις ταινίες «Dogville» (σήμερα 9.30 μ.μ.) και «Maderlay» (αύριο 9.30 μ.μ.).

Την Τσικνοπέμπτη 8/2, όπως και κάθε Πέμπτη, οργανώνεται γλέντι με μουσική και χορό.

Την Κυριακή 11/2, στις 11 το πρωί, η ΚΝΕ θα υποδεχτεί στο «Συρμό» τους μικρούς της φίλους, σε ένα παιδικό πρόγραμμα με τίτλο «Το γαϊτανάκι της Αποκριάς». Τα παιδιά θα μάθουν διάφορα έθιμα και παραδοσιακά παιχνίδια που συνδέονται με τις Απόκριες, θα κατασκευάσουν μάσκες, θα παίξουν, θα χορέψουν, και το καλύτερο: θα καταφτάσουν στο «Συρμό» με την αποκριάτικη στολή τους!

Το βράδυ της Κυριακής 11/2, στις 8.30 μ.μ., το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία κρουστών με τον Β. Βασιλάτο και την ομάδα κρουστών του Πολυτεχνείου.

Τη Δευτέρα 12/2, και τη Δευτέρα 26/2, θα παρουσιαστεί (στις 9.30 μ.μ.) η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Γ. Κοτζιούλας: Το θέατρο στο βουνό».

Απαγόρευση βιβλίων στην Αίγυπτο

Το γνωστότερο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», περιλαμβάνεται στα βιβλία που απαγορεύτηκε η παρουσίασή τους στην ετήσια έκθεση βιβλίου του Καΐρου.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πίσω από την απαγόρευση δεκάδων ξένων και αιγυπτιακών βιβλίων, βρίσκεται η αιγυπτιακή κυβέρνηση αν και έγινε με «πλάγιο» τρόπο: «Δε μας είπαν τίποτε σχετικά με την απαγόρευση, αλλά όταν φθάσαμε στο παζάρι διαπιστώσαμε ότι ορισμένα κουτιά, που περιείχαν σημαντικούς τίτλους, δεν έφθασαν ποτέ», είπε ο Νάμπιλ Νόφαλ, από το τμήμα πωλήσεων των οίκου «Dar al-Adab» του Λιβάνου. «Γνωρίζαμε από την εμπειρία μας ότι οι λογοκριτές τα είχαν απαγορεύσει», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κάθε χρόνο ορισμένα κουτιά δεν παραδίδονται στους συμμετέχοντες στην έκθεση και δεν τους επιστρέφονται ποτέ.

Δε διανεμήθηκαν, επίσης, τα βιβλία Αράβων και Αιγυπτίων συγγραφέων, λ.χ. της Ναουάλ αλ Σαντάουι και του Εντουαρντ αλ Χάρατ, που κυκλοφόρησε ο λιβανέζικος εκδοτικός οίκος. «Οι αρχές έχουν απαγορεύσει αρκετά βιβλία μου», είπε η Σαντάουι, εκφράζοντας απορία, γιατί απαγορεύτηκε μια τρίτομη αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε αιγυπτιακός οίκος πριν από 10 χρόνια, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το περίεργο της απαγόρευσης του καζαντζακικού «Ζορμπά» είναι ότι ο συγγραφέας πρόκειται να τιμηθεί το 2007 με εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Ακορντεόν και κρουστά
  • Το ακορντεόν «χρωματίζει» τις Τρίτες στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210- 3480000), όπου οι Ζωή Τηγανούρια και «Senso Latino» προσκαλούν σε μοναδικά «ταξίδια». Η συνθέτρια-βιρτουόζος του ακορντεόν, που επανήλθε με το άλμπουμ «Tanguera», συνοδευόμενη από το πενταμελές γκρουπ προσφέρει ένα πρόγραμμα γεμάτο πάθος, ένταση, ρυθμό. Ζωντανεύει ρυθμούς των Mariano Mores, P. Guelfucci, R. Galliano, Carlos Gardel, τα λατινοαμερικάνικα ιδιώματα του Πιατσόλα, ελληνικά παραδοσιακά, τραγούδια των Τσιτσάνη, Κραουνάκη, των «Beatles» και δικές της συνθέσεις.
  • Οι «Ιστορίες για Κρουστά» και ο Βασίλης Βασιλάτος συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι, 210 3623625). Αυτή την Τετάρτη, μπλέκουν στο «παιχνίδι» τους τον Γιάννη Χαρούλη. Νταούλια, congas, vibrephone, cajon και κάθε λογής κρουστά, με κουβάδες, λεκάνες, χρηστικά αντικείμενα και μαζί με το ακορντεόν, το κλαρινέτο, τα έγχορδα και τις φωνές, δημιουργούν την ατμόσφαιρα της ομάδας «Ιστορίες για Κρουστά». Με καινούρια τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο της ομάδας και διασκευές της ελληνικής, βαλκανικής και μεσογειακής παράδοσης.
Δέχεται προτάσεις

Στο νεοελληνικό έργο αφιερώνεται και φέτος το πρόγραμμα του Αδειου Χώρου της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Το θέατρο θα δέχεται τις φετινές προτάσεις για τον Αδειο Χώρο, μέχρι και τις 16 Φλεβάρη. Προτάσεις μπορούν να καταθέσουν οι ομάδες που διαθέτουν τους απαιτούμενους συντελεστές για την παράσταση. Το έργο πρέπει απαραιτήτως να μην έχει ξαναπαρουσιαστεί. Η κατάθεση των προτάσεων γίνεται στο Γραφείο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο), 11π.μ.- 2μ.μ. Πληροφορίες στο 210- 5237.297.

Βραβεύσεις εκδοτών

Τους ανθρώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, που θα τιμήσει στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή της τον ερχόμενο Μάη, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Πρόκειται για τους: Χρήστο Αλεξίου (καθηγητής Πανεπιστημίου), Στέφανο Βασιλόπουλο (εκδότης), Χαρίλαο Μηχιώτη (εκδότης), Θανάση Κοσκινιώτη (βιβλιοπώλης), Σιδέρη (εκδοτικός οίκος), Κώστα Τσιρόπουλο («Εκδόσεις των Φίλων»), Στρατή Φιλιππότη (εκδότης).

Η ΠΟΕΒ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η θεσμοθετημένη αυτή εκδήλωση έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί ενσαρκώνει τη συλλογική ανησυχία των φορέων του βιβλίου για την πραγματικότητα που το αφορά και για το μέλλον που το περιμένει».

Ξεκινά η 57η Μπερλινάλε

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (8 - 18/2) θα περιλάβει σχεδόν 400 ταινίες. Την αυλαία του θα ανοίξει η ταινία του Ολιβιέρ Ναάν για την Εντίθ Πιαφ, με τίτλο «La Vie en Rose». Στο διαγωνισμό για τη «Χρυσή» και «Αργυρή Αρκτο» συμμετέχουν 22 ταινίες. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται με τέσσερις ταινίες εντός και τρεις εκτός διαγωνισμού. Μεταξύ τους είναι «Ο καλός Γερμανός» του Στέφεν Σόντερμπεργκ και «Ο καλός ποιμένας» του Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Από τη Γαλλία θα διαγωνιστούν τέσσερις ταινίες και δύο από Βρετανία, Λατινική Αμερική και Νότια Κορέα. Φέτος έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις οι διεθνείς συμπαραγωγές. Λ.χ., η Ελλάδα συμμετέχει σε μια συμπαραγωγή με Αργεντινή και Πολωνία. Η ταινία «Extranjera» («Ξένοι») θα προβληθεί στο «Φόρουμ νέων ταινιών».

Πριν την έναρξη του φεστιβάλ, θα απονεμηθεί η «Χρυσή Αρκτος» στον Αρθουρ Πεν για τη συνολική προσφορά του στην 7η Τέχνη.

Ημερίδα περί μνημείων

Μια σύγχρονη «Χάρτα Αποκατάστασης των Ελληνικών Μνημείων και Συνόλων» προσδοκά να θεσπίσει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Γι' αυτό διοργανώνει ημερίδα (12/2), στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Η τελευταία φορά που υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια για τη σύνταξη σχετικού πλαισίου ήταν πριν 75 χρόνια, όταν, τον Οκτώβρη του 1931, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, συντάχθηκε και εγκρίθηκε η πρώτη Χάρτα Αποκατάστασης Μνημείων, γνωστή διεθνώς ως η «Χάρτα των Αθηνών».

«Εκτοτε», όπως σημειώνουν οι οργανωτές, «στην Ελλάδα, εκτός από κάποιες επιστημονικές διοργανώσεις και περιστασιακές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου προστασίας των μνημείων που είχαν ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν και μεταγενέστερα του 1830 μνημεία, κανένα ολοκληρωμένο κείμενο με θέματα αρχών αποκατάστασης και τεχνικών επέμβασης δεν έχει θεσμοθετηθεί από την ελληνική πολιτεία».

Η θεματολογία της ημερίδας είναι η εξής: Αρχείο μνημείων, αρχαιολογικές ανασκαφές, προστασία, αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση κινητών και αναπόσπαστων έργων τέχνης, προστασία, αναβίωση και ανάδειξη μνημειακών συνόλων, τεχνολογία: Υλικά και μέθοδοι επεμβάσεων, μνημεία σε κίνδυνο από φυσικά και ανθρώπινα αίτια.

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής παρουσιάζει το νέο του δίσκο «Faux Bijoux», μαζί με κομμάτια από τη διεθνή του καριέρα με τους δίσκους «Serra» και «Sorocos» και παλιά και νεότερα τραγούδια του, σήμερα (9.30 μ.μ.), στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Ερμηνεύουν: η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Καλαμαριάς με διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου και οι Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης και Βασίλης Λέκκας.

Το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το ετήσιο βραβείο της, «εις μνήμην Διδώς Σωτηρίου», για το 2006, στην καθηγήτρια της ελληνικής λογοτεχνίας Σόνια Ιλίνσκαγια, «λόγω της εξαιρετικής συνολικής προσφοράς της στην ανάδειξη και τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην αλλοδαπή». Η εκδήλωση απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14/2 (8μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ