Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερίδα περί μνημείων

Μια σύγχρονη «Χάρτα Αποκατάστασης των Ελληνικών Μνημείων και Συνόλων» προσδοκά να θεσπίσει το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Γι' αυτό διοργανώνει ημερίδα (12/2), στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Η τελευταία φορά που υπήρξε οργανωμένη προσπάθεια για τη σύνταξη σχετικού πλαισίου ήταν πριν 75 χρόνια, όταν, τον Οκτώβρη του 1931, στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, συντάχθηκε και εγκρίθηκε η πρώτη Χάρτα Αποκατάστασης Μνημείων, γνωστή διεθνώς ως η «Χάρτα των Αθηνών».

«Εκτοτε», όπως σημειώνουν οι οργανωτές, «στην Ελλάδα, εκτός από κάποιες επιστημονικές διοργανώσεις και περιστασιακές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου προστασίας των μνημείων που είχαν ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν και μεταγενέστερα του 1830 μνημεία, κανένα ολοκληρωμένο κείμενο με θέματα αρχών αποκατάστασης και τεχνικών επέμβασης δεν έχει θεσμοθετηθεί από την ελληνική πολιτεία».

Η θεματολογία της ημερίδας είναι η εξής: Αρχείο μνημείων, αρχαιολογικές ανασκαφές, προστασία, αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων, προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση κινητών και αναπόσπαστων έργων τέχνης, προστασία, αναβίωση και ανάδειξη μνημειακών συνόλων, τεχνολογία: Υλικά και μέθοδοι επεμβάσεων, μνημεία σε κίνδυνο από φυσικά και ανθρώπινα αίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ