Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απαγόρευση βιβλίων στην Αίγυπτο

Το γνωστότερο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, «Ο βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», περιλαμβάνεται στα βιβλία που απαγορεύτηκε η παρουσίασή τους στην ετήσια έκθεση βιβλίου του Καΐρου.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πίσω από την απαγόρευση δεκάδων ξένων και αιγυπτιακών βιβλίων, βρίσκεται η αιγυπτιακή κυβέρνηση αν και έγινε με «πλάγιο» τρόπο: «Δε μας είπαν τίποτε σχετικά με την απαγόρευση, αλλά όταν φθάσαμε στο παζάρι διαπιστώσαμε ότι ορισμένα κουτιά, που περιείχαν σημαντικούς τίτλους, δεν έφθασαν ποτέ», είπε ο Νάμπιλ Νόφαλ, από το τμήμα πωλήσεων των οίκου «Dar al-Adab» του Λιβάνου. «Γνωρίζαμε από την εμπειρία μας ότι οι λογοκριτές τα είχαν απαγορεύσει», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι κάθε χρόνο ορισμένα κουτιά δεν παραδίδονται στους συμμετέχοντες στην έκθεση και δεν τους επιστρέφονται ποτέ.

Δε διανεμήθηκαν, επίσης, τα βιβλία Αράβων και Αιγυπτίων συγγραφέων, λ.χ. της Ναουάλ αλ Σαντάουι και του Εντουαρντ αλ Χάρατ, που κυκλοφόρησε ο λιβανέζικος εκδοτικός οίκος. «Οι αρχές έχουν απαγορεύσει αρκετά βιβλία μου», είπε η Σαντάουι, εκφράζοντας απορία, γιατί απαγορεύτηκε μια τρίτομη αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε αιγυπτιακός οίκος πριν από 10 χρόνια, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το περίεργο της απαγόρευσης του καζαντζακικού «Ζορμπά» είναι ότι ο συγγραφέας πρόκειται να τιμηθεί το 2007 με εκδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ