ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Με ...«άριστα» αυτοβαθμολογείται η κυβέρνηση, για το μοίρασμα δισεκατομμυρίων σε «εκλεκτούς» που διατηρούν πανάκριβη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Με «άριστα» βαθμολογεί η κυβέρνηση την πολιτική της για την ευρυζωνικότητα και το Ιντερνετ, προαναγγέλλοντας ότι μέσα στο 2009 θα έχει εξασφαλίσει την «ευρυζωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση των "25"». Ωστόσο, η κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των «15» και η τέταρτη ακριβότερη στη διευρυμένη Ευρώπη των «25». Εκείνο που ουσιαστικά ισοδυναμεί με το «άριστα» στην κυβερνητική πολιτική για την ευρυζωνικότητα, είναι το μοίρασμα... ψηφιακών δισεκατομμυρίων σε εκλεκτούς και τίποτα παραπάνω.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, το «Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας έως το 2008», συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τόσο τις υποδομές όσο και την ενίσχυση της προσφοράς ευρυζωνικών υπηρεσιών. Κατά τον υπουργό, με την «ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς το 2005, ο ανταγωνισμός ξεκίνησε να λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή» και έτσι σήμερα το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα έχει μειωθεί περισσότερο από 85%. Στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος «Δίοδος» (φτηνό Ιντερνετ για τους φοιτητές) και για τους εκπαιδευτικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ. Από τον κυβερνητικό σχεδιασμό αποκλείστηκαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Μεταξύ των δράσεων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, είναι:

  • Η χρηματοδότηση με 210 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην περιφέρεια.
  • Η χρηματοδότηση με 21 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 770 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε σχεδόν 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Η χρηματοδότηση με 11 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έξι «έξυπνων οικισμών» με χρήση ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών.
  • Η χρηματοδότηση με 36 εκατ. ευρώ ιδιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου να αναπτύξουν ευρυζωνικές υπηρεσίες που θα δώσουν νέες δυνατότητες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, επικοινωνίας και εξυπηρέτησης στους πολίτες.
  • Η ενίσχυση κατά 50% ιδιωτικών επενδύσεων που θα γίνουν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη υποδομών γρήγορου Ιντερνετ.

Με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος υπερηφανεύτηκε ότι «πάει καλά» και η πορεία εκτέλεσης των έργων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» ΑΕ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 904 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Οχι» στο αντιασφαλιστικό διάταγμα

Κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα στις 7 του Μάρτη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ κατήγγειλε την αδράνεια των ηγεσιών της πλειοψηφίας

Με εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στις 7 του Μάρτη, στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, διεκδικεί την απόσυρση του ΠΔ 258/05 σχετικά με την ενοποίηση των ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Η Επιτροπή συστήθηκε από 17 Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών και συνταξιούχων. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, η Γραμματεία της Επιτροπής κατήγγειλε ταυτόχρονα την τακτική αγωνιστικής αδράνειας και αποπροσανατολισμού των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και στην Ομοσπονδία των Αυτοκινητιστών, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο συντονιστικό όργανο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Π. Γαλανόπουλος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα αντιασφαλιστικά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από το 1993 και ύστερα, (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εισφορών, μείωση κρατικής χρηματοδότησης). Σε σχέση με το ΠΔ 258/05, τόνισε ότι μειώνει τις συντάξεις για τους νεοσυνταξιοδοτηθέντες προοδευτικά έως 30% μέχρι το 2009 και αυξάνει τις εισφορές των εν ενεργεία έως και 20%, ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στο νέο, ενιαίο Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που σήμερα φτάνει μόλις το 10,7% των εσόδων.

Σχετικά με τη στάση των ηγεσιών της πλειοψηφίας στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι «η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ υποκρίνεται και κάνει παζάρια για το πόσα θα χάσουμε. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η πολιτική αντίληψη αυτών των ηγεσιών συμπίπτει με την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση και προηγουμένως από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ανώτατα στελέχη που συνδιαμορφώνουν την πολιτική των κομμάτων τους και γι' αυτό υποκρίνονται όταν μιλούν για διαφορετική πολιτική στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο Π. Μαυρίκης, από την Επιτροπή Αγώνα αυτοκινητιστών (ταξί, ελαφρά φορτηγά), τόνισε ότι η Ομοσπονδία του κλάδου έχει χάσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της, την ίδια ώρα που το ΠΔ 258 αυξάνει τις εισφορές, σε βαθμό που να ακυρώνει την όποια αύξηση των συντάξεων του ΤΣΑ (περίπου 500 αυτοκινητιστές παρασύρθηκαν και έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο... 2007).

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών της Αθήνας, Γ. Χιόνης, χαρακτήρισε «ντουφεκιά στον αέρα» τις κινήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής, για 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, στα 60 και 55 για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, Βαριά και Ανθυγιεινά, δωρεάν νοσηλεία και φάρμακα, χορήγηση επιδομάτων ατυχήματος και τοκετού για τις γυναίκες, καθώς και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 2/3 των εσόδων του Ταμείου από εισφορές.

Στις αρνητικές συνέπειες της ενοποίησης που επιχειρείται με το ΠΔ, στη δεινή θέση των συνταξιούχων και την ανάγκη έντασης των αγώνων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Δ. Τσιτσάνης. Από τους υδραυλικούς, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Δ. Σβορώνος, τόνισε ότι η όποια αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει από την πίεση της βάσης, ενώ η ίδια δε θέτει πρόγραμμα δράσης και κυρίως πλαίσιο διεκδίκησης.

ΕΦΕΤ
Εντόπισε προϊόντα με αλλεργιογόνες ουσίες

Προϊόντα με αλλεργιογόνες ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία εντόπισε κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής προϊόντα:

  • Αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασίες των 250 γρ., που περιέχουν ποσότητα θειωδών, η οποία δεν αναγράφεται. Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας 6ΜΠ2,110-42771-171-171-06 και ημερομηνία λήξης 30/06/2007. Συσκευάστηκε από την εταιρεία «Cardico ΑΕΒΕ».
  • Μαρμελάδα βερίκοκο με την εμπορική επωνυμία «Το Φράγμα Ν. Πλαστήρα» σε συσκευασίες των 370 γρ., που περιέχει ποσότητα θειωδών που επίσης δεν αναγράφεται. Το προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 31/12/2008 και παρασκευάστηκε και συσκευάστηκε από την εταιρεία «Α. Γεωργούλας & Σία ΟΕ».

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις εταιρείες να ανακαλέσουν τις συγκεκριμένες παρτίδες, κάτι στο οποίο, όπως αναφέρει, ανταποκρίθηκαν, ενώ σύμφωνα με τον Φορέα διενεργούνται και σχετικοί έλεγχοι. Συνιστά, δε, στους καταναλωτές που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα θειώδη να μην καταναλώσουν τα παραπάνω προϊόντα.

Ακόμη, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε σε δύο προϊόντα η ύπαρξη συντηρητικών σε ποσότητες μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα όρια. Πρόκειται για:

  • Γλυκό κουταλιού κάστανο με την εμπορική επωνυμία «Καστανιά Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα» σε συσκευασία των 300 γρ. Το προϊόν έχει ημερομηνία λήξης 31/12/2009 και συσκευάστηκε από την επιχείρηση «Ευαγγέλου Αικατερίνης».
  • Πιπεράκια καυτερά με την εμπορική επωνυμία «Μακεδονική Γη» σε συσκευασία των 340 γρ. Το προϊόν έχει αριθμό παρτίδας LOT 05312, ημερομηνία λήξης 31/12/2008 και παρασκευάστηκε και συσκευάστηκε από την εταιρεία «Γ. Τσαρούχας & Υιοί ΟΕ».

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων και καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί κάποιο από αυτά να μην το καταναλώσουν.

Στην υπηρεσία των αναγκών της αστικής τάξης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Για την πολιτική και τους στόχους της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο και την ευρυζωνικότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, για το Ιντερνετ και την ευρυζωνικότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και την παραπέρα χρησιμοποίηση και αξιοποίηση του διαδικτύου για τις ανάγκες της αστικής τάξης. Αυτή η επιδίωξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δικαίωμα της νεολαίας και των εργαζομένων να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δωρεάν και ανεμπόδιστα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στην επικοινωνία, στην ενημέρωση, στη μόρφωση, στην πολιτιστική ανταλλαγή.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να αντιπαλέψουν την πολιτική που εμπορευματοποιεί τη χρήση του διαδικτύου και παραδίδει τον έλεγχό του στο κεφάλαιο. Να διεκδικήσουν, το διαδίκτυο - όπως και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή τους - να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες. Με τη δημιουργία ενός Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ