Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
«Οχι» στο αντιασφαλιστικό διάταγμα

Κινητοποιήσεις σ' ολόκληρη τη χώρα στις 7 του Μάρτη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ κατήγγειλε την αδράνεια των ηγεσιών της πλειοψηφίας

Με εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα στις 7 του Μάρτη, στα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, διεκδικεί την απόσυρση του ΠΔ 258/05 σχετικά με την ενοποίηση των ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό. Η Επιτροπή συστήθηκε από 17 Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών και συνταξιούχων. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, η Γραμματεία της Επιτροπής κατήγγειλε ταυτόχρονα την τακτική αγωνιστικής αδράνειας και αποπροσανατολισμού των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και στην Ομοσπονδία των Αυτοκινητιστών, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο συντονιστικό όργανο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν απέναντι στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Π. Γαλανόπουλος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα αντιασφαλιστικά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από το 1993 και ύστερα, (αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εισφορών, μείωση κρατικής χρηματοδότησης). Σε σχέση με το ΠΔ 258/05, τόνισε ότι μειώνει τις συντάξεις για τους νεοσυνταξιοδοτηθέντες προοδευτικά έως 30% μέχρι το 2009 και αυξάνει τις εισφορές των εν ενεργεία έως και 20%, ενώ μειώνει ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση στο νέο, ενιαίο Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που σήμερα φτάνει μόλις το 10,7% των εσόδων.

Σχετικά με τη στάση των ηγεσιών της πλειοψηφίας στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόνισε ότι «η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ υποκρίνεται και κάνει παζάρια για το πόσα θα χάσουμε. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η πολιτική αντίληψη αυτών των ηγεσιών συμπίπτει με την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση και προηγουμένως από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ανώτατα στελέχη που συνδιαμορφώνουν την πολιτική των κομμάτων τους και γι' αυτό υποκρίνονται όταν μιλούν για διαφορετική πολιτική στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο Π. Μαυρίκης, από την Επιτροπή Αγώνα αυτοκινητιστών (ταξί, ελαφρά φορτηγά), τόνισε ότι η Ομοσπονδία του κλάδου έχει χάσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της, την ίδια ώρα που το ΠΔ 258 αυξάνει τις εισφορές, σε βαθμό που να ακυρώνει την όποια αύξηση των συντάξεων του ΤΣΑ (περίπου 500 αυτοκινητιστές παρασύρθηκαν και έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο... 2007).

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών της Αθήνας, Γ. Χιόνης, χαρακτήρισε «ντουφεκιά στον αέρα» τις κινήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής, για 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, στα 60 και 55 για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, Βαριά και Ανθυγιεινά, δωρεάν νοσηλεία και φάρμακα, χορήγηση επιδομάτων ατυχήματος και τοκετού για τις γυναίκες, καθώς και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 2/3 των εσόδων του Ταμείου από εισφορές.

Στις αρνητικές συνέπειες της ενοποίησης που επιχειρείται με το ΠΔ, στη δεινή θέση των συνταξιούχων και την ανάγκη έντασης των αγώνων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Δ. Τσιτσάνης. Από τους υδραυλικούς, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Δ. Σβορώνος, τόνισε ότι η όποια αντίδραση της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει από την πίεση της βάσης, ενώ η ίδια δε θέτει πρόγραμμα δράσης και κυρίως πλαίσιο διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ