Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους

Εκατοντάδες αγρότες διαμαρτυρήθηκαν χτες στην πλατεία Νέας Ορεστιάδας, για την αντιλαϊκή πολιτική της νέας ΚΑΠ που υλοποιεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας, όπου πραγματοποιήθηκε το παναγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η Ενότητα». Διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιεί τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία συναποφάσισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, ενώ ζήτησαν και αύξηση των τιμών στην πώληση των αγροτικών τους προϊόντων. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Ζησίδης, οι αγρότες του Εβρου με αυτή τη μαζική και δυναμική τους κινητοποίηση δηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής της νέας ΚΑΠ, που με τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μείωσε δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και τους οδήγησε στην απόγνωση.

Οι συγκεντρωμένοι που παρέμειναν για δύο ώρες στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, αποκλείοντας τον πιο νευραλγικό κόμβο της πόλης, πήραν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις και κλιμάκωσή τους.

Δυναμική ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση εργαζόμενων και φοιτητών, που ήρθαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών. Η Πανσπουδαστική των Σχολών Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας, χαιρετίζοντας τον αγώνα των αγροτών του Εβρου, τονίζει: «Ο αγώνας των αγροτών ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά είναι και δική μας υπόθεση. Θίγει άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματά μας ως γεωπόνους καθώς με τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος η επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων της Γεωπονίας θα είναι μηδαμινή». Η Πανσπουδαστική καλεί τους φοιτητές να συσπειρωθούν στον αγώνα της αγροτιάς, καθώς η πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές μας και τα πτυχία μας είναι ίδια με αυτή που επιχειρεί να αφανίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να περάσει την αγροτική παραγωγή στα χέρια του κεφαλαίου.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι η οικονομική κατάσταση των αγροτών του Εβρου επιδεινώθηκε ραγδαία από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. «Βασικές καλλιέργειες, όπως η τευτλοκαλλιέργεια, η καπνοκαλλιέργεια και άλλες οδηγούνται στην καταστροφή. Οι τιμές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα δεν καλύπτουν πλέον ούτε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της παραγωγής. Οι επιδοτήσεις με το νέο σύστημα περικόπτονται μέχρι 20% χωρίς να υπολογίζουμε τον πληθωρισμό, που από το 2000-2002 ξεπερνάει το 15%. Την αντιαγροτική αυτή πολιτική, που επιβάλλει η ΕΕ και την έχουν εφαρμόσει με φανατισμό οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν μπορούμε πλέον να την ανεχθούμε και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της», τονίζεται στο ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ