ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Λογικός χρόνος» εργασίας οι 60 ώρες τη βδομάδα!

Αποκάλυψη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», που απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις επερχόμενες κινητοποιήσεις

Την πέρα για πέρα αντιδραστική και επικίνδυνη θέση, ότι οι 60 ώρες εργασίας είναι ένας λογικός εβδομαδιαίος χρόνος για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ - στην ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά την ψήφιση της τροπολογίας που υπουργείου Υγείας για την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά, ο Στ. Κουτσιουμπέλης είπε επί λέξει: «Η χώρα μας στην ευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να κάνει μια παρέμβαση. Εγώ νομίζω ότι ο χρόνος απασχόλησης των 60 ωρών είναι ένας λογικός εβδομαδιαίος χρόνος, που πάρα πολλοί εργαζόμενοι για να τα βγάλουν σήμερα πέρα με μια - δύο απασχολήσεις, το κάνουν. Θα έπρεπε, με τις ιδιορρυθμίες που έχουμε ως χώρα, αντί να σπεύσουμε και να κυρώσουμε αβασάνιστα αυτή την οδηγία, μαζί με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει κάποιες εξαιρέσεις ή κάποιες διευθετήσεις. Εγώ πολύ φοβάμαι ότι δε θα μπορέσει να βρεθεί λύση πάνω σ' αυτές τις κατευθύνσεις, τις οποίες έχει δώσει η πολιτική ηγεσία. Γι' αυτό πιστεύω ότι η διευθέτηση του θέματος θα γίνει μετά τις εκλογές».

Σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) επισημαίνει: «Οταν, μάλιστα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον κατήγγειλαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στη σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αρχικά είπε ότι διαστρεβλώθηκαν τα λόγια του (τα επίσημα πρακτικά της Βουλής τον διαψεύδουν) και κατόπιν προσπάθησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι υπερασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι υπόλοιποι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (αλλά και της ΔΑΚΕ με τη σιωπή τους) τον συγκάλυψαν».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και να πάρουν μέρος στην 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 22 Φλεβάρη 2007, καθώς και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27 Φλεβάρη 2007 στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, και να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα:

  • Κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ, πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα ιδιωτικά συνεργεία.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης.
  • Ενταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα - ανθυγιεινά και σύνταξη στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Εφαρμογή 30ωρου με 5ήμερο - 6ωρο. Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • ΟΧΙ στο ελαστικό ωράριο εργασίας για τους γιατρούς. Εφαρμογή 5ήμερου, 6ωρου με μία εφημερία την εβδομάδα και με αύξηση του αριθμού των γιατρών.
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
Αναλαμβάνουν δράση για τα δικαιώματά τους

Συντονίζονται με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ενάντια στην αυθαιρεσία εφοπλιστών και κυβέρνησης

Θύματα της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι και οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά
Θύματα της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι και οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά
Αντιμέτωποι με την ασυδοσία των εφοπλιστών που τροφοδοτεί η αντιναυτεργατική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και οι ναυτεργάτες των ναυαγοσωστικών ρυμουλκών σκαφών (Ρ/Κ - Ν/Γ). Η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα σκάφη που επιβλήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο έχει επιφέρει εξαντλητικά ωράρια και έχει μειώσει ραγδαία την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του στόλου των ρυμουλκών είναι υπερήλικα.

Από πάνω οι εφοπλιστές, με τον εκβιασμό της απόλυσης, αναγκάζουν τους ναυτεργάτες να υπογράφουν ότι εισέπραξαν δεδουλευμένα από υπερωρίες και χρήματα από αναδρομικά, τα οποία όμως τα πληρώματα ουδέποτε είδαν! Με την ίδια μέθοδο των απειλών και των εκβιασμών ασκούν καθήκοντα άλλων ειδικοτήτων, ενώ όσοι ναυτεργάτες θέλουν να πάρουν την άδειά τους υπογράφουν ότι η απόλυση έγινε με «κοινή συναίνεση» και όχι «λόγω αδείας». Και αυτό γιατί η απόλυση «λόγω αδείας» σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον ναυτεργάτη ή, διαφορετικά, να του καταβάλει την αποζημίωση. Στην απόλυση με «κοινή συναίνεση», ο ναυτεργάτες δε δικαιούται ούτε αποζημίωση.

Τα προβλήματα αυτά αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων. Το νέο προεδρείο της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) αποφάσισε, σε συντονισμό με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, να βάλει «φρένο» σ' αυτήν την κατάσταση.

Χτες ΠΕΠΡΝ, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ εξέδωσαν κοινή καταγγελία προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και άλλους αρμόδιους, με την οποία επισημαίνουν: «Το καθεστώς παρανομίας και αυθαιρεσίας, με τη μη τήρηση των ΣΣΕ και της νομοθεσίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διαρκώς διευρύνεται για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Το ΥΕΝ προωθεί με μεγαλύτερη ένταση την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και στην κατηγορία των πλοίων Ρ/Κ-Ν/Γ, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης».

Αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και επισημαίνουν ότι ο αφανισμός των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, η επέκταση της άνισης αμοιβής για ίση εργασία, η «μαύρη» εργασία, η υπονόμευση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Τα τρία σωματεία καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνδικάτα, σε κοινή δράση, για την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, κόντρα σε αυτή την πολιτική και τους φορείς της.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Καταγγέλλει τη συνδικαλιστική δίωξη

Σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, με την κατηγορία της παραποίησης εγγράφου, έθεσε η διοίκηση της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ) τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Τεχνικών ΟΑΣΑ. Η ενέργεια αυτή του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΘΕΛ Χ. Αραπατσάκου, που έγινε κατά παράκαμψη του πειθαρχικού συμβουλίου, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, οι οποίοι ζητούν την ανάκληση της «αυταρχικής απόφασης» και την αποπομπή της διοίκησης της ΕΘΕΛ.

Τα στελέχη της ΔΑΣ - ΟΑΣΑ καταδικάζουν την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας, που επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να φιμώσει και να εκφοβίσει τη συνδικαλιστική δράση, ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργάνων να παρεμβαίνουν σε θέματα που τους αφορούν. Παράλληλα, τα στελέχη της ΔΑΣ στηλιτεύουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι με τη στάση τους στο παρελθόν έχουν δώσει δικαιώματα στις διοικήσεις να αυθαιρετούν.

Νέα κατάληψη σε ΑΗΣ της ΔΕΗ

Συμβολική κατάληψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αμυνταίου, από τις 10 το πρωί και για περίπου δύο ώρες, πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Λεβαίας, του Δήμου Φιλώτα Φλώρινας, απαιτώντας από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων από την περιοχή τους. Οπως καταγγέλλουν, στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ οι προσλήψεις που προβλέπονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες της και το ποσοστό εντοπιότητας είναι πολύ μικρό.

Συγκέντρωση στην Εγνατία οδό στην περιοχή της Μικρής Βόλβης πραγματοποιούν το μεσημέρι της Τρίτης 20 Φλεβάρη τα μέλη του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού, όπου θα προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Διαμαρτύρονται γιατί παραμένουν απλήρωτοι παρόλο που πέρασαν μήνες από τότε που εργάστηκαν στα αντιπλημμυρικά έργα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ