Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ
Αναλαμβάνουν δράση για τα δικαιώματά τους

Συντονίζονται με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ενάντια στην αυθαιρεσία εφοπλιστών και κυβέρνησης

Θύματα της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι και οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά
Θύματα της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι και οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά
Αντιμέτωποι με την ασυδοσία των εφοπλιστών που τροφοδοτεί η αντιναυτεργατική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και οι ναυτεργάτες των ναυαγοσωστικών ρυμουλκών σκαφών (Ρ/Κ - Ν/Γ). Η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα σκάφη που επιβλήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο έχει επιφέρει εξαντλητικά ωράρια και έχει μειώσει ραγδαία την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του στόλου των ρυμουλκών είναι υπερήλικα.

Από πάνω οι εφοπλιστές, με τον εκβιασμό της απόλυσης, αναγκάζουν τους ναυτεργάτες να υπογράφουν ότι εισέπραξαν δεδουλευμένα από υπερωρίες και χρήματα από αναδρομικά, τα οποία όμως τα πληρώματα ουδέποτε είδαν! Με την ίδια μέθοδο των απειλών και των εκβιασμών ασκούν καθήκοντα άλλων ειδικοτήτων, ενώ όσοι ναυτεργάτες θέλουν να πάρουν την άδειά τους υπογράφουν ότι η απόλυση έγινε με «κοινή συναίνεση» και όχι «λόγω αδείας». Και αυτό γιατί η απόλυση «λόγω αδείας» σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα δύο μηνών ο πλοιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον ναυτεργάτη ή, διαφορετικά, να του καταβάλει την αποζημίωση. Στην απόλυση με «κοινή συναίνεση», ο ναυτεργάτες δε δικαιούται ούτε αποζημίωση.

Τα προβλήματα αυτά αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων. Το νέο προεδρείο της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) αποφάσισε, σε συντονισμό με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, να βάλει «φρένο» σ' αυτήν την κατάσταση.

Χτες ΠΕΠΡΝ, ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ εξέδωσαν κοινή καταγγελία προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και άλλους αρμόδιους, με την οποία επισημαίνουν: «Το καθεστώς παρανομίας και αυθαιρεσίας, με τη μη τήρηση των ΣΣΕ και της νομοθεσίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διαρκώς διευρύνεται για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Το ΥΕΝ προωθεί με μεγαλύτερη ένταση την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και στην κατηγορία των πλοίων Ρ/Κ-Ν/Γ, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης».

Αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και επισημαίνουν ότι ο αφανισμός των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, η επέκταση της άνισης αμοιβής για ίση εργασία, η «μαύρη» εργασία, η υπονόμευση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Τα τρία σωματεία καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνδικάτα, σε κοινή δράση, για την ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, κόντρα σε αυτή την πολιτική και τους φορείς της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ