ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2007
Σκέτη πρόκληση!

Ανακοινώθηκαν «αυξήσεις» 3,5% για το βασικό μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο και 4% στις συντάξεις

Εισοδηματική πολιτική λιτότητας, η οποία οδηγεί σε μεγάλη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και των συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, ο βασικός μισθός των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων αυξάνεται από την 1η του Γενάρη κατά 3,5%, ενώ κατά 4% αυξάνονται οι συντάξεις.

Με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός που θα αυξηθεί είναι ένα μέρος μόνο της μηνιαίας αμοιβής των εργαζομένων και η εισοδηματική πολιτική δεν υπολογίζεται στο λεγόμενο «κίνητρο απόδοσης», στο επίδομα των 176 ευρώ που παίρνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, στο οικογενειακό επίδομα και στο επίδομα τέκνων, από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, προκύπτουν ονομαστικές αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται περί το 2,5%! Πρόκειται για εισοδηματική πολιτική η οποία οδηγεί σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο. Με δεδομένο ότι ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το 2006 στο 3,3% - ενώ τα είδη διατροφής, όπου καταναλώνεται μεγάλο μέρος του μισθού αυξήθηκαν κατά 4,5% - η χορήγηση ονομαστικών αυξήσεων της τάξης του 2,5% δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες αγοραστικής δύναμης που επίσημα υπέστησαν οι εργαζόμενοι το 2006, από την επιθετική τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη και την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία το 2006 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,5%, τότε οι εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων του δημοσίου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Για να παραμείνει σταθερό το μερίδιο της συμμετοχής των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας, θα πρέπει οι χορηγούμενες αυξήσεις να καλύπτουν την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και τον ετήσιο πληθωρισμό, στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοί θα έπρεπε να αυξηθούν μόνο για την κάλυψη των απωλειών του προηγούμενου χρόνου τουλάχιστον κατά 5,8%, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και αυτό το ποσοστό θα ήταν ικανό να καλύψει την τεράστια ληστεία που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.

Η εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική κινείται αυστηρά στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υπηρετεί τη λογική της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», εισοδηματική πολιτική την οποία ακολουθούσαν σταθερά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το ειδικό, ίσως, χαρακτηριστικό είναι ότι με τις αυξήσεις - εμπαιγμό που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδο, επιχειρεί να δώσει και νέες εξετάσεις στην ολιγαρχία της χώρας, η οποία απαιτεί η οικονομική πολιτική να μένει σταθερή και να μην επηρεάζεται από τον εκλογικό κύκλο...

Τα επιδόματα

Τη δημοσιοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής συνοδεύει ανακοίνωση για ορισμένα επιδόματα για τα οποία οι κυβερνώντες είχαν δεσμευτεί σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων. Ετσι, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

  • Στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το α΄ εξάμηνο του 2007 θα δοθεί επίδομα 17,5 ευρώ μηνιαίως, το οποίο το β΄ εξάμηνο θα διαμορφωθεί στα 35 ευρώ, στα πλαίσια της χορήγησης των δύο πρώτων δόσεων του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας. Επίσης, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης αναπροσαρμόζεται στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο και ποσά αυξάνεται και το επίδομα «νοσοκομειακό και τροφής» στο διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ.
  • Στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από 1/9/2007 κατά 2%.
  • Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνει από 1/3/2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 ή 53 ευρώ σε 70 ευρώ.
«Αυξήσεις» Στα όρια του 2,5%!

Σαφώς κάτω ακόμη από τον αναμενόμενο επίσημο πληθωρισμό του έτους 2007 βρίσκονται οι «αυξήσεις» και της εισοδηματικής πολιτικής έτους 2007 που ανακοινώθηκαν χτες από την κυβέρνηση της ΝΔ, που βεβαίως δεν είναι καν 3,5%, αλλά κινούνται περί το 2,5%.

Γιατί; Επειδή ακόμη και αυτή η κουτσουρεμένη αύξηση του 3,5%, αφορά μόνο και υπολογίζεται αποκλειστικά στο βασικό μισθό των δημόσιων υπαλλήλων και αφήνει απ' έξω το λεγόμενο «κίνητρο απόδοσης» που παίρνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά και το αντίστοιχο επίδομα των 176 ευρώ το μήνα. Ετσι οι αυξήσεις στις τελικές αποδοχές - ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας - κινούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (περί το 2,5% για του περισσότερους υπαλλήλους), ενώ αν πάρουμε υπόψη μας και μέρος των μισθών όπως είναι το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα τέκνων, ή άλλα επιδόματα που δικαιούνται μια σειρά εργαζόμενοι, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Εργαζόμενος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 5 χρόνια υπηρεσίας: Οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές του κινούνται στα 972 ευρώ το μήνα. Με την... αύξηση «ανεβαίνουν» στα 997 ευρώ, ή μόλις σε ποσοστό 2,57%
  • Εργαζόμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παντρεμένος με 5 χρόνια υπηρεσίας: Το μηνιάτικό του 2006 ήταν 1.138 ευρώ, ενώ τώρα διαμορφώνεται στα 1.167 ευρώ. Η «προσαρμογή» δηλαδή είναι 2,55% όλη κι όλη.
  • Εργαζόμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παντρεμένος με ένα παιδί και με 15 χρόνια υπηρεσίας: Μέχρι τώρα ο μισθός του ήταν 1.314 ευρώ, ενώ τώρα θα παίρνει 1.349 ευρώ. Ποσοστό αύξησης μόλις 2,67%
  • Εργαζόμενος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με 2 χρόνια δουλειάς: Οι μηνιαίες αποδοχές εξελίσσονται από τα 1.170 στα 1.200 ευρώ το μήνα που σημαίνει «αύξηση» 2,56%
  • Εργαζόμενος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, παντρεμένος, με δύο παιδιά και με 5 χρόνια υπηρεσίας: Οι αποδοχές του από 1.370 ευρώ τώρα θα διαμορφωθούν στα 1.404 ευρώ το μήνα που ισοδυναμεί με αναπροσαρμογή 2,49%. Αντίστοιχος εργαζόμενος με 15 χρόνια δουλιάς από 1.555 ευρώ μεικτά θα παίρνει τώρα 1.596 ευρώ με ποσσοστό αύξησης μισθού 2,64%.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την εισοδηματική πολιτική του 2007, τονίζεται:

«Στην προκλητική εισοδηματική πολιτική η απάντηση των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι: Διεκδίκηση 1.300 ευρώ κατώτερου μισθού, 1.050 ευρώ κατώτερης σύνταξης και επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ταξική συσπείρωση και πάλη για ανατροπή της εισοδηματικής αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύει τα κέρδη του κεφαλαίου και εντείνει συνεχώς την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

ΠΑΜΕ
Συμβάσεις με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για τις αυξήσεις-«ψίχουλα» 3,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας:

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται για βασικούς μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 1.300 ευρώ. Μισθούς που να καλύπτουν τις στοιχειώδεις σύγχρονες ανάγκες ενός εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, σταθερή στην οικονομική πολιτική της λιτότητας, κρατά σκληρή στάση στους εργαζόμενους με αυξήσεις μικρότερες του ενός ευρώ τη μέρα. Ταυτόχρονα, διευκολύνει όσο μπορεί τις επιδιώξεις του ΣΕΒ για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Το ΠΑΜΕ, σταθερό στην ταξική του πορεία, κλιμακώνει τους αγώνες για υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Συλλογικές Συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στη λογική του ΣΕΒ "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω" το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει απαντήσει προ πολλού ότι εκτός από το δρόμο της υποταγής και της συναίνεσης, υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης και της κλιμάκωσης των αγώνων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να δώσουν μαζική μαχητική απάντηση στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στις 8 Μάρτη και στην απεργία στις 29 Μάρτη που οργανώνουν οι ταξικές ομοσπονδίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ