ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές για τον οικονομικό αποκλεισμό

Συγκρούσεις και δριμεία κριτική στα παλαιστινιακά εδάφη

Τις δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ αντιμετώπισαν χτες Παλαιστίνιοι και ξένοι διαδηλωτές σε διαμαρτυρία στο διαχωριστικό τείχος

Associated Press

Τις δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ αντιμετώπισαν χτες Παλαιστίνιοι και ξένοι διαδηλωτές σε διαμαρτυρία στο διαχωριστικό τείχος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να υπάρξει αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας» δήλωσε, μετά από τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, ζήτημα που θέτει επισταμένα ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς, από την πλευρά του, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, την άποψη ότι τελικά το Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) θα «επανεξετάσει τον οικονομικό αποκλεισμό». Την ίδια ώρα, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Μόσχα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το ταξίδι αυτό έχει προκαλέσει οργή στην ισραηλινή ηγεσία, που, με ανακοίνωσή της, υπογράμμιζε ότι «κανένας δε θα έπρεπε να συναλλάσσεται με τη "Χαμάς"».

Συγκρούσεις και επικρίσεις

Η δεύτερη επέτειος από την έναρξη πραγματοποίησης εβδομαδιαίων διαδηλώσεων κατά της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους, συμπληρωνόταν, χτες, και στο σημείο που έχει γίνει σύμβολο της αντίδρασης αυτής, κοντά στο χωριό Μπιλίν, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές Παλαιστίνιοι, ξένοι και πολλοί Ισραηλινοί. Παρά το εορταστικό της ατμόσφαιρας, η ισραηλινή αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα, κροτίδες ήχου, λαστιχένιες σφαίρες και αντλίες νερού στους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, προκαλώντας τον τραυματισμό 10 και συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 2 Ισραηλινούς ακτιβιστές.

Την ίδια ώρα, ο Τζον Ντάγκαρντ, εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, παρουσίαζε την προγραμματισμένη έκθεσή του, που, επί της ουσίας, αποτελεί ένα «κατηγορώ» από την αρχή μέχρι το τέλος κατά της ισραηλινής πολιτικής. Ο Ντάγκαρντ, για άλλη μια φορά, τονίζει ότι «επικρατούν συνθήκες απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων» και ότι «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι περισσότερο από ζοφερή. Ιδιαίτερα στη Γάζα, ο αποκλεισμός αποτελεί συλλογική τιμωρία και η αδιάκριτη χρήση στρατιωτικής ισχύος έχει προκαλέσει σοβαρότατα εγκλήματα πολέμου».

Και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα έχει χαρακτηρίσει 3 καθεστώτα ως ασύμβατα με τα ανθρώπινα δικαιώματα: το απαρτχάιντ, την ξένη κατοχή και την αποικιοκρατία. Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, το Ισραήλ σίγουρα ασκεί το δεύτερο και υπάρχουν και πολλά στοιχεία από τα υπόλοιπα».

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Με διαφορετικές αποχρώσεις οι αντιδράσεις στην έκθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-

«Το Ιράν θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δικαίωμά του σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» διεμήνυε, χτες, για άλλη μια φορά, ο Ιρανός Πρόεδρος. Παρά τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πάντως, πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η Τεχεράνη αφήνει την πόρτα των διαπραγματεύσεων ανοιχτή και «θα κάνει ό,τι μπορεί για διπλωματική λύση».

Σε μια «διπλωματική λύση» προσβλέπει, σύμφωνα με δηλώσεις του, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΔΕΑΕ που επιβεβαίωνε, όπως αναμενόταν, ότι η Τεχεράνη δε διέκοψε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου όπως της ζητούσε να πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα σε διορία 60 μερών, ο Μπάρανταϊ υποστήριξε ότι «παραμένει ζωντανή η πρόταση για ταυτόχρονη διακοπή της διαδικασίας και άρση κάθε μέτρου σε βάρος του Ιράν».

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, πάντως, δήλωναν έτοιμες για μια δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που «θα ενισχύει» ή «θα επεκτείνει» τις κυρώσεις για «να στείλει σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι οφείλει να συμμορφωθεί». Διπλωμάτες, όμως, και των 3 χωρών επέμειναν ότι στόχος είναι πάντα η διπλωματική λύση.

Αντίθετα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ υποστήριξε ότι «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά». Και η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» φιλοξενούσε φόβους Βρετανών αξιωματούχων ότι ο «Μπους θα πλήξει στρατιωτικά το Ιράν πριν το τέλος της θητείας του».

Ρωσία και Κίνα, από την άλλη, επέμεναν ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ο στόχος, δηλαδή «η επίτευξη λύσης», επιφυλασσόμενες για τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν. Μέχρι χτες βράδυ, το μόνο βέβαιο ήταν ότι εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Κίνα) και της Γερμανίας θα συναντηθούν για να εξετάσουν, μια πρώτη φορά, τι μέλλει γενέσθαι στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις εντός και εκτός για τους κατοχικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Ο Λευκός Οίκος θα αντιταχθεί σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία να αναιρέσει την απόφαση του Κογκρέσου το 2002 που έδινε «πλήρη ελευθερία κινήσεων» στον Πρόεδρο Μπους να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό στράτευμα «ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις» στο Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί φέρονται να εξετάζουν την πιθανότητα να προωθήσουν απόφαση που «θα ορίζει σαφώς και θα περιορίζει τις αρμοδιότητες του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ενώ παράλληλα θα προβλέπει σταδιακή αποχώρησή του».

Την ίδια στιγμή, πάντως, εντός Ιράκ, εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων παραδέχονταν ότι η επιχείρηση «εκκαθάρισης» της πρωτεύουσας βαδίζει με αργούς ρυθμούς και με αμφίβολες προοπτικές. Και, παραλλήλως, τα «λάθη» συνεχίζονται.

Συνελήφθη και κρατήθηκε για 12 ώρες ένας από τους γιους του Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, του ηγέτη του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, της ισχυρότερης (και στρατιωτικά) σιιτικής οργάνωσης στο Ιράκ που στηρίζει την κυβέρνηση Μάλικι. Η σύλληψη έγινε ενώ ο Αμερ αλ Χακίμ επέστρεφε από το Ιράν, με το οποίο όλες οι σιιτικές οργανώσεις έχουν στενότατες σχέσεις. Ο υπερπρέσβης Κχαλιζάντ τόνισε ότι εξετάζονται οι συνθήκες σύλληψης και ζήτησε, εκ των προτέρων, συγνώμη για τα τυχόν λάθη που έγιναν.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 3 Αμερικανοί στρατιώτες σε μάχες στο Ανμπάρ και άλλος 1 στη νότια Βαγδάτη, από βομβιστική επίθεση, ενώ τραυματίστηκαν 3 ακόμη στρατιώτες. Αίσθηση, επίσης, έχει δημιουργήσει η γνωστοποίηση ότι εντοπίστηκε φορητός πύραυλος εδάφους - αέρος, που μπορεί να πλήξει ελικόπτερα, σε συλληφθέντα στο Νότιο Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις χαρακτηρίζουν τον συλληφθέντα μέλος της «αλ Κάιντα», όμως η εκδοχή αυτή δε συνάδει με το ότι στο νότο κυριαρχούν οι σιίτες που δε συνεργάζονται με την οργάνωση αυτή.

Εντυπωσιακή καταδίκη

Ποινή κάθειρξης 100 χρόνων επέβαλε στρατοδικείο σε Αμερικανό στρατιώτη που ομολόγησε την ενοχή του για το βιασμό μιας 14χρονης Ιρακινής, πέρσι το Μάρτη στη Μαχμουντίγια, και τη μετέπειτα δολοφονία της ίδιας και της οικογένειάς της. Ο συγκεκριμένος στρατιώτης γλίτωσε τη θανατική ποινή επειδή κατέθεσε στοιχεία και σε βάρος συγκατηγορουμένων του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκέντρωση υπέρ των εγκληματιών πολέμου

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Χιλιάδες Αφγανοί κατέκλυσαν, χθες, ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο, που ενέκρινε το Κοινοβούλιο και χορηγεί αμνηστία στους εγκληματίες πολέμου της περιόδου που οδήγησε στην παντοδυναμία των Ταλιμπάν. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν νυν βουλευτές και πρώην μουτζαχεντίν πολέμαρχοι, που κυριάρχησαν, με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και διά μέσου των αντιδραστικότερων ισλαμιστικών καθεστώτων, στη χώρα, αφού, πρώτα, πολέμησαν λυσσαλέα τις σοβιετικές δυνάμεις.

Το νομοσχέδιο για να γίνει νόμος πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Καρζάι, ενώ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στον ΟΗΕ και σε πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων, που καταδικάζουν απερίφραστα την αμνηστία που χορηγείται σε εγκληματίες πολέμου. Εντούτοις, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η πλειοψηφία των νυν βουλευτών είναι πρώην μουτζαχεντίν.

Εκτός αυτού, χθες, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει, στο άμεσο μέλλον, τις δυνάμεις του στο νότιο Αφγανιστάν.

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιβεβαίωση της εμπλοκής των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Κυνήγι μαγισσών κατά «ηγετικών στελεχών» της «Αλ Κάιντα» στο Κέρας της Αφρικής είχε εξαπολύσει το Γενάρη ο αμερικανικός στρατός από μυστική βάση στην Ανατολική Αιθιοπία. Οι ΗΠΑ είχαν επιπλέον αναπτύξει μυστική ομάδα κομάντος ειδικών επιχειρήσεων σε Κένυα και Σομαλία. Αυτό υποστηρίζει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ των Τάιμς της Ν. Υόρκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε ευρύτερη συνεργασία και με άλλους «γείτονες της Σομαλίας» στο κυνήγι «μαχητών και στελεχών» της οργάνωσης - φάντασμα. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται σαν «στενή και ευρεία» η σχέση συνεργασίας αμερικανικού και αιθιοπικού στρατού με αποτέλεσμα «το θάνατο ή τη σύλληψη αρκετών ισλαμιστών μαχητών», στους οποίους ωστόσο δε συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Φαζούλ Αμπντουλάχ Μοχάμεντ και Φαχίντ Μοχάμεντ Αλι Μσάλαμ που καταζητούνται απ' τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία το 1998.

Μολονότι ήταν γνωστή η εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ κατά της Σομαλίας στις αρχές του χρόνου από βάση στο Τζιμπουτί δεν ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε και ο αιθιοπικός εναέριος χώρος για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης. Οι Τάιμς της Ν.Υόρκης εκτιμούν έτσι ότι «η μυστική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής είναι ένα ακόμη παράδειγμα της επιθετικότερης προσέγγισης που κάνει το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια με τη χρησιμοποίηση κομάντος σε "ειδικές επιχειρήσεις" ανά την υφήλιο με σκοπό το κυνήγι "πρώτου μεγέθους" υπόπτων για τρομοκρατία».

Πάντως, οι πληροφορίες της εφημερίδας διαψεύστηκαν σαν ...«απλό κατασκεύασμα» απ' τον Μπερεκέτ Σάιμον, ειδικό σύμβουλο του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ