Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επαφές για τον οικονομικό αποκλεισμό

Συγκρούσεις και δριμεία κριτική στα παλαιστινιακά εδάφη

Τις δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ αντιμετώπισαν χτες Παλαιστίνιοι και ξένοι διαδηλωτές σε διαμαρτυρία στο διαχωριστικό τείχος

Associated Press

Τις δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ αντιμετώπισαν χτες Παλαιστίνιοι και ξένοι διαδηλωτές σε διαμαρτυρία στο διαχωριστικό τείχος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να υπάρξει αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας» δήλωσε, μετά από τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, ζήτημα που θέτει επισταμένα ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς, από την πλευρά του, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, την άποψη ότι τελικά το Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία) θα «επανεξετάσει τον οικονομικό αποκλεισμό». Την ίδια ώρα, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Μόσχα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το ταξίδι αυτό έχει προκαλέσει οργή στην ισραηλινή ηγεσία, που, με ανακοίνωσή της, υπογράμμιζε ότι «κανένας δε θα έπρεπε να συναλλάσσεται με τη "Χαμάς"».

Συγκρούσεις και επικρίσεις

Η δεύτερη επέτειος από την έναρξη πραγματοποίησης εβδομαδιαίων διαδηλώσεων κατά της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους, συμπληρωνόταν, χτες, και στο σημείο που έχει γίνει σύμβολο της αντίδρασης αυτής, κοντά στο χωριό Μπιλίν, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές Παλαιστίνιοι, ξένοι και πολλοί Ισραηλινοί. Παρά το εορταστικό της ατμόσφαιρας, η ισραηλινή αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα, κροτίδες ήχου, λαστιχένιες σφαίρες και αντλίες νερού στους διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, προκαλώντας τον τραυματισμό 10 και συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 2 Ισραηλινούς ακτιβιστές.

Την ίδια ώρα, ο Τζον Ντάγκαρντ, εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, παρουσίαζε την προγραμματισμένη έκθεσή του, που, επί της ουσίας, αποτελεί ένα «κατηγορώ» από την αρχή μέχρι το τέλος κατά της ισραηλινής πολιτικής. Ο Ντάγκαρντ, για άλλη μια φορά, τονίζει ότι «επικρατούν συνθήκες απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων» και ότι «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι περισσότερο από ζοφερή. Ιδιαίτερα στη Γάζα, ο αποκλεισμός αποτελεί συλλογική τιμωρία και η αδιάκριτη χρήση στρατιωτικής ισχύος έχει προκαλέσει σοβαρότατα εγκλήματα πολέμου».

Και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα έχει χαρακτηρίσει 3 καθεστώτα ως ασύμβατα με τα ανθρώπινα δικαιώματα: το απαρτχάιντ, την ξένη κατοχή και την αποικιοκρατία. Στην περίπτωση των Παλαιστινίων, το Ισραήλ σίγουρα ασκεί το δεύτερο και υπάρχουν και πολλά στοιχεία από τα υπόλοιπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ