Σάββατο 24 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
Επιβεβαίωση της εμπλοκής των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Κυνήγι μαγισσών κατά «ηγετικών στελεχών» της «Αλ Κάιντα» στο Κέρας της Αφρικής είχε εξαπολύσει το Γενάρη ο αμερικανικός στρατός από μυστική βάση στην Ανατολική Αιθιοπία. Οι ΗΠΑ είχαν επιπλέον αναπτύξει μυστική ομάδα κομάντος ειδικών επιχειρήσεων σε Κένυα και Σομαλία. Αυτό υποστηρίζει χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ των Τάιμς της Ν. Υόρκης, προσθέτοντας ότι υπήρξε ευρύτερη συνεργασία και με άλλους «γείτονες της Σομαλίας» στο κυνήγι «μαχητών και στελεχών» της οργάνωσης - φάντασμα. Στο ρεπορτάζ καταγράφεται σαν «στενή και ευρεία» η σχέση συνεργασίας αμερικανικού και αιθιοπικού στρατού με αποτέλεσμα «το θάνατο ή τη σύλληψη αρκετών ισλαμιστών μαχητών», στους οποίους ωστόσο δε συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα των Φαζούλ Αμπντουλάχ Μοχάμεντ και Φαχίντ Μοχάμεντ Αλι Μσάλαμ που καταζητούνται απ' τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία το 1998.

Μολονότι ήταν γνωστή η εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ κατά της Σομαλίας στις αρχές του χρόνου από βάση στο Τζιμπουτί δεν ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε και ο αιθιοπικός εναέριος χώρος για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης. Οι Τάιμς της Ν.Υόρκης εκτιμούν έτσι ότι «η μυστική εκστρατεία των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής είναι ένα ακόμη παράδειγμα της επιθετικότερης προσέγγισης που κάνει το Πεντάγωνο τα τελευταία χρόνια με τη χρησιμοποίηση κομάντος σε "ειδικές επιχειρήσεις" ανά την υφήλιο με σκοπό το κυνήγι "πρώτου μεγέθους" υπόπτων για τρομοκρατία».

Πάντως, οι πληροφορίες της εφημερίδας διαψεύστηκαν σαν ...«απλό κατασκεύασμα» απ' τον Μπερεκέτ Σάιμον, ειδικό σύμβουλο του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ