ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ως διμερή υπόθεση την παρουσιάζουν οι ΗΠΑ

Από πρόσφατη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας ενάντια στην «ασπίδα» των ΗΠΑ

Associated Press

Από πρόσφατη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας ενάντια στην «ασπίδα» των ΗΠΑ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Τσεχία, αφορά τις διμερείς υποθέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χόουπ Σέφερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ. Πρόσθεσε όμως, ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τσεχία και την Πολωνία έχουν «ανοίξει» το θέμα και ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Τσεχία και την Πολωνία, σχέδια για τα οποία έχουν αντιδράσει τόσο οι λαοί αυτών των χωρών όσο και των γειτονικών χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της έχει εκφράσει για τους δικούς της λόγους και η Ρωσία. Ο γγ του ΝΑΤΟ ωστόσο υποστήριξε ότι η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» δε στρέφεται ενάντιά της, και πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ υπήρξαν ειλικρινείς προς τη Ρωσία και έχουν ήδη υπάρξει - και θα υπάρξουν και στο μέλλον - αρκετές διαβουλεύσεις μαζί της.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ και τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, όπου, εκτός άλλων, θα συζητήσουν και το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας».

ΚΙΝΑ
Εναρξη της ετήσιας κοινοβουλευτικής συνόδου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκίνησαν χτες οι 12ήμερες εργασίες της ετήσιας συνόδου της σινικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, που σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα έχει σαν βασικό σύνθημα την επίτευξη «μίας αρμονικής κοινωνίας με λιγότερες ανισότητες».

Κεντρική ήταν χτες η ομιλία του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο ενώπιον 2.890 αντιπροσώπων. Είπε ότι προτεραιότητα «θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος... έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα μοιράζονται τους καρπούς της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης». Διευκρίνισε ότι ο εφετινός στόχος για την ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι το 8% προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι η προώθηση γρήγορης και στιβαρής ανάπτυξης». Ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων:

  • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση κατά 42%, συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης όλων των διδάκτρων για μαθητές υπανάπτυκτων αγροτικών περιοχών της χώρας.
  • Αύξηση των δαπανών για την Υγεία κατά 84%.
  • Αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 14%.
  • Αύξηση κατά 17,8% των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων (δύναμης 2.300.000 ατόμων) με προγράμματα υψηλής τεχνολογίας.
  • Από την άλλη διαπίστωσε αποτυχία στην εκπλήρωση του στόχου για εφαρμογή των κανονισμών και των νόμων από υπηρεσίες και εταιρείες αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό των ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είπε, έτσι, ότι εφ' εξής θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για εκπλήρωση των στόχων του περιβαλλοντικού προγράμματος για την περίοδο 2006-2010.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να τεθούν προς έγκριση δεκάδες σχέδια νόμου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνα που αφορούν στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και στην εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις.

Ενα από τα σημεία της δίωρης ομιλίας του Κινέζου πρωθυπουργού που προκάλεσε ηχηρά χειροκροτήματα ήταν η αναφορά του πως το Πεκίνο δε θα ανεχθεί κινήσεις επίσημης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Συνομιλίες ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ξεκίνησαν χτες στην έδρα της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ οι συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ και τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Κίγε Γκουάν, με στόχο την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, τον αποχαρακτηρισμό της ΛΔ Κορέας πως εντάσσεται στη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και την ενδεχόμενη άρση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων, υπό την προϋπόθεση τερματισμού της λειτουργίας του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν.

Το ίδιο 24ωρο, το Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη του ΟΗΕ ανακοίνωσε αναστολή των δραστηριοτήτων του στη ΛΔ Κορέας, βασιζόμενο σε «καταγγελίες» των ΗΠΑ πως βορειοκορεατικές αρχές καταχρώνται μέρος της οικονομικής βοήθειας που δίνεται στη χώρα και δεν το χρησιμοποιούν προς όφελος του πληθυσμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.- Ακαρπη έληξε άλλη μια συνάντηση του πρωθυπουργού Χανίγια και του Προέδρου Αμπάς με θέμα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Χανίγια δήλωσε ότι δε θα υπάρξει νεότερο πριν τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, χωρίς, όμως, να γνωστοποιηθούν ποιες διαφωνίες υπάρχουν.

ΚΑΪΡΟ.- Αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Υποδομών, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, στην Αίγυπτο, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ήταν ο επικεφαλής μονάδας του ισραηλινού στρατού που ευθύνεται για την εκτέλεση 250 Αιγυπτίων αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του ισραηλινο-αραβικού πολέμου το 1967.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.- Ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γουατεμάλα και τη Βραζιλία σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη 6ήμερη περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Αρχισε χτες η κατεδάφιση του ξενώνα για νέους, του οποίου η εκκένωση την περασμένη βδομάδα είχε προκαλέσει τρεις ημέρες και νύχτες ταραχών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σύλληψη περίπου 650 ανθρώπων. Οι εργάτες που συμμετείχαν στη διαδικασία κατεδάφισης φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται από τους νεαρούς που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη φιλογαλλική κυβέρνηση του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγμπο και ανταρτών έκανε χτες Γάλλους αξιωματούχους να προβλέψουν ως πιθανή τη μεσοπρόθεσμη αποχώρηση 13.000 Γάλλων στρατιωτών και κυανόκρανων απ' τη χώρα. Η ειρηνευτική συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση της Μπουρκίνα Φάσο, προβλέπει μεταξύ άλλων διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του χρόνου και τερματισμό της διχοτόμησης της χώρας ανάμεσα σε κυβερνητικό βορρά και ανταρτικό νότο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Βρετανικές εφημερίδες φέρουν τουλάχιστον 60 πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να βρίσκονται ήδη στην Αιθιοπία έτοιμοι να επέμβουν για να βρουν και να απελευθερώσουν 5 Βρετανούς που σχετίζονται με τη βρετανική πρεσβεία και οι οποίοι φέρονται πως απήχθησαν την περασμένη βδομάδα στην Αιθιοπία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Η σερβική κυβέρνηση και η ρουμανική εταιρεία «Kuprom» υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά των μεταλλείων του Μπορ, με αντίτιμο 400 εκατομμύρια δολάρια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ενας φερόμενος σαν ψυχικά διαταραγμένος άνδρας πρώην μέρος της φιλοδυτικής οργάνωσης «ΟΤΠΟΡ», που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 2000 για ανατροπή της τότε κυβέρνησης, βεβήλωσε χτες με ξύλινο πάσσαλο τον τάφο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς, γιατί όπως είπε ήθελε να βεβαιωθεί πως «δε θα επιστρέψει ξανά το... κακό πνεύμα».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τριαντάχρονος Πακιστανός βρέθηκε νεκρός από σφαίρες των Ταλιμπάν στο χωριό Σαρόμπι του βόρειου Ουαζιριστάν. Θεωρήθηκε κατάσκοπος των Αμερικανών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Νεκρός από πυρά ενόπλων έπεσε το βράδυ της Κυριακής ο βουλευτής Σουνίλ Μαχάτο του κόμματος «Τζχαρκχάντ Μουκτί Μόρτσα», ενώ παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Χτες, εκατοντάδες υποστηριχτές του διαμαρτυρήθηκαν στήνοντας οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Νοσοκομείο στην Ταϊλάνδη, όπου νοσηλεύεται το πρώτο επιβεβαιωμένο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στο Λάος, διέψευσε ότι υπέκυψε εξαιτίας της νόσου 15χρονη ασθενής. Θεωρούν ωστόσο πιθανή την ασθένεια σαν αιτία θανάτου μίας 42χρονης απ' το Λάος.

ΤΟΚΙΟ.- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αρνήθηκε χτες πως οι Ιάπωνες στρατιώτες ανάγκασαν διά της βίας στην πορνεία περίπου 200.000 Ασιάτισσες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών στην Ιαπωνία να απολογηθεί για αυτά τα εγκλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ