Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.- Ακαρπη έληξε άλλη μια συνάντηση του πρωθυπουργού Χανίγια και του Προέδρου Αμπάς με θέμα το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Χανίγια δήλωσε ότι δε θα υπάρξει νεότερο πριν τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, χωρίς, όμως, να γνωστοποιηθούν ποιες διαφωνίες υπάρχουν.

ΚΑΪΡΟ.- Αναβλήθηκε επ' αόριστον η προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Υποδομών, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, στην Αίγυπτο, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ήταν ο επικεφαλής μονάδας του ισραηλινού στρατού που ευθύνεται για την εκτέλεση 250 Αιγυπτίων αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του ισραηλινο-αραβικού πολέμου το 1967.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.- Ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γουατεμάλα και τη Βραζιλία σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη 6ήμερη περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Αρχισε χτες η κατεδάφιση του ξενώνα για νέους, του οποίου η εκκένωση την περασμένη βδομάδα είχε προκαλέσει τρεις ημέρες και νύχτες ταραχών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η σύλληψη περίπου 650 ανθρώπων. Οι εργάτες που συμμετείχαν στη διαδικασία κατεδάφισης φρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται από τους νεαρούς που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Η σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη φιλογαλλική κυβέρνηση του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγμπο και ανταρτών έκανε χτες Γάλλους αξιωματούχους να προβλέψουν ως πιθανή τη μεσοπρόθεσμη αποχώρηση 13.000 Γάλλων στρατιωτών και κυανόκρανων απ' τη χώρα. Η ειρηνευτική συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση της Μπουρκίνα Φάσο, προβλέπει μεταξύ άλλων διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του χρόνου και τερματισμό της διχοτόμησης της χώρας ανάμεσα σε κυβερνητικό βορρά και ανταρτικό νότο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Βρετανικές εφημερίδες φέρουν τουλάχιστον 60 πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να βρίσκονται ήδη στην Αιθιοπία έτοιμοι να επέμβουν για να βρουν και να απελευθερώσουν 5 Βρετανούς που σχετίζονται με τη βρετανική πρεσβεία και οι οποίοι φέρονται πως απήχθησαν την περασμένη βδομάδα στην Αιθιοπία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Η σερβική κυβέρνηση και η ρουμανική εταιρεία «Kuprom» υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά των μεταλλείων του Μπορ, με αντίτιμο 400 εκατομμύρια δολάρια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ενας φερόμενος σαν ψυχικά διαταραγμένος άνδρας πρώην μέρος της φιλοδυτικής οργάνωσης «ΟΤΠΟΡ», που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του 2000 για ανατροπή της τότε κυβέρνησης, βεβήλωσε χτες με ξύλινο πάσσαλο τον τάφο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς, γιατί όπως είπε ήθελε να βεβαιωθεί πως «δε θα επιστρέψει ξανά το... κακό πνεύμα».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τριαντάχρονος Πακιστανός βρέθηκε νεκρός από σφαίρες των Ταλιμπάν στο χωριό Σαρόμπι του βόρειου Ουαζιριστάν. Θεωρήθηκε κατάσκοπος των Αμερικανών.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Νεκρός από πυρά ενόπλων έπεσε το βράδυ της Κυριακής ο βουλευτής Σουνίλ Μαχάτο του κόμματος «Τζχαρκχάντ Μουκτί Μόρτσα», ενώ παρακολουθούσε ποδοσφαιρικό αγώνα. Χτες, εκατοντάδες υποστηριχτές του διαμαρτυρήθηκαν στήνοντας οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Νοσοκομείο στην Ταϊλάνδη, όπου νοσηλεύεται το πρώτο επιβεβαιωμένο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στο Λάος, διέψευσε ότι υπέκυψε εξαιτίας της νόσου 15χρονη ασθενής. Θεωρούν ωστόσο πιθανή την ασθένεια σαν αιτία θανάτου μίας 42χρονης απ' το Λάος.

ΤΟΚΙΟ.- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αρνήθηκε χτες πως οι Ιάπωνες στρατιώτες ανάγκασαν διά της βίας στην πορνεία περίπου 200.000 Ασιάτισσες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών στην Ιαπωνία να απολογηθεί για αυτά τα εγκλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ