ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
ΟΛΟΙ στο Κιλελέρ στις 18 Μάρτη

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών» στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ - τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων - και να εντείνουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, για να διατρανώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Η φτωχή αγροτιά, εδώ και δυόμισι μήνες, βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους της πάλης, με μαζικές, πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με τον αγώνα της στρέφεται κατά της πολιτικής ξεκληρίσματός της και συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, να δίνονται ολόκληρες οι επιδοτήσεις και να επιστρέφεται το σύνολο του ΦΠΑ στους αγρότες, τιμές εγγύησης για όλα τα αγροτικά προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων κ.ά.

Χτες αποχώρησαν από τον κόμβο του Συκουρίου οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, τελειώνοντας σύντομα και άδοξα τη δήθεν «κινητοποίηση» που είχαν στήσει με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι ίδιοι εμφανίζονταν απογοητευμένοι, καθώς δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «αγωνιστικού» αποπροσανατολισμού που είχαν οργανώσει. Βλέπετε, οι αγρότες δεν τους ακολούθησαν κι αυτό φάνηκε και από τα λιγοστά τρακτέρ που κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

Βεβαίως, υποστηρίζουν ότι μ' αυτή τη «μικρή βόλτα» στην Εθνική Οδό - δεν πήγαν μέχρι τα Τέμπη παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν τις προηγούμενες μέρες - κατάφεραν ν' αναδείξουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών. Ομως, ούτε τα πραγματικά προβλήματα ανέδειξαν, ούτε τις πραγματικές αιτίες τους και ούτε τα ουσιαστικά αιτήματα πρόβαλαν. Αντιθέτως, προσπάθησαν να κρύψουν και να εξωραΐσουν την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και να παραπλανήσουν την «κοινή γνώμη», εμφανίζοντας τους αγρότες ότι δήθεν έχουν αποδεχτεί την καταστροφική γι' αυτούς νέα ΚΑΠ και το μόνο που τάχα τους ενδιαφέρει είναι η διαχείρισή της.

Τα αιτήματα που θέτουν αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης καθώς τη βοηθούν να προωθήσει την πολιτική ξεκληρίσματος. Εκεί στοχεύει, κυρίως, το αίτημά τους για ξεκαθάρισμα του Μητρώου μέσω της ενεργοποίησης μηχανισμού των δικαιωμάτων ώστε να πεταχτούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας πάνω από 350.000 μικροκληρούχοι αγρότες, οι οποίοι, επειδή δεν τους φτάνει για να ζήσουν το πενιχρό εισόδημα, αναγκάζονται να κάνουν μερικά εργατικά μεροκάματα ή να έχουν ένα μικρομάγαζο. Ολον αυτό τον κόσμο θέλουν να εξοντώσουν οικονομικά, να του αρπάξουν τα δικαιώματά του και να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τα χωράφια και τον τόπο του. Και στη θέση του ξεκληρισμένου να έρθουν οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στην αγροτική οικονομία, όπως ακριβώς επιδιώκουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα μονοπώλια.

Κι αυτή η κινητοποίηση, όπως και οι προηγούμενες, ήταν στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για διάσπαση του αγροτικού κινήματος και για την καλλιέργεια κλίματος αναποτελεσματικότητας του αγώνα, μοιρολατρίας και υποταγής στον αγροτικό κόσμο. Οπως είχε καταγγείλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας επρόκειτο για στημένο και σικέ παιχνίδι, ανάμεσα στους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και την κυβέρνησή τους, με κοινό στόχο να «πνίξουν» κάθε γνήσια φωνή αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

ΚΙΛΚΙΣ - ΣΕΡΡΕΣ
Προχωρούν αγωνιστικά

Πριν το τελωνείο της Δοϊράνης μετέφεραν χτες τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Κιλκίς και τα παρέταξαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Κιλκίς στα σύνορα.

Ζητούν την άρση όλων των προβλημάτων που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ και διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ από την ενιαία ενίσχυση. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής δήλωναν ότι από την απάντηση που θα λάβουν από το υπουργείο σχετικά με τα αιτήματά τους θα αποφασίσουν σήμερα την κλιμάκωση ή μη της κινητοποίησής τους και για το αν κλείσουν το δρόμο που οδηγεί στην ΠΓΔ της Μακεδονίας. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Κιλκίς τις πέντε τελευταίες μέρες παρέμεναν στην είσοδο της πόλης, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και μάλιστα προχώρησαν τη Δευτέρα σε κατάληψη της νομαρχίας και του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν για σήμερα και οι αγρότες της Νιγρίτας Σερρών που αποφάσισαν να κατευθυνθούν στον κόμβο του Νέου Πετριτσίου και στη γέφυρα του Στρυμόνα, αποκλείοντας την Εθνική Οδό από και προς τον Προμαχώνα. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη όλων των αγροτικών συλλόγων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Νέο Σκοπό.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Παρουσιάζοντας το αντιδραστικό όραμα...

Ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε χτες - για μια ακόμη φορά - την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει και δημόσια στην προώθηση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Το «όραμα» της Ελλάδας των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και των ανατροπών, το οποίο φυσικά προβάλλει και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, παρουσίασε σε χτεσινή του ομιλία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας. Η στάση του ως προς το ΠΑΣΟΚ, τον έτερο πόλο του δικομματισμού, ήταν διττή. Από τη μια το «κατήγγειλε» ότι με τη διαχείριση που άσκησε, οδήγησε τη χώρα σε μια χαμένη 20ετία... Από την άλλη - και ενώ ορκιζόταν στην ανάγκη προώθησης των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των μεγάλων ανατροπών» του μέλλοντος - ζήτησε και πάλι συναίνεση.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, η Ελλάδα πριν από 3 χρόνια άλλαξε σελίδα... Ηρθαν δηλαδή στην εξουσία οι ακραιφνείς δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, σε σχέση με την εποχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σε έναν κόσμο που άλλαζε, αυτό έμενε προσκολλημένο στο χτες... Από εκεί και πέρα, με έντονη δόση κινδυνολογίας, ο υπουργός περιέγραψε με το δικό του τρόπο την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, που στρέφεται κύρια κατά των νέων. Οι οποίοι νέοι, κατά τον υπουργό, θα πρέπει να «σωθούν» από μια σειρά πράγματα. Οπως από το δημόσιο σύστημα Παιδείας, που θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, από το σημερινό εργασιακό περιβάλλον - που θα πρέπει να ανατραπεί - από το σημερινό υποβαθμισμένο περιβάλλον που θα «βελτιωθεί» με την αλλαγή του άρθρου 24 που παραδίδει τις δασικές εκτάσεις στις επιχειρήσεις...

Η στάση του ΣΥΝ

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Με αφορμή τη στάση που κράτησε ο ΣΥΝ στις αγροτικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο ΣΥΝ, με κεντρικά και τοπικά στελέχη του, "καλούσε" υποκριτικά τους αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις και της ΠΑΣΥ και των κυβερνητικών συνεταιριστών - συνδικαλιστών.

Και τώρα ήρθαν τα αποκαλυπτήρια. Ο ΣΥΝ απέδειξε με ποια πολιτική είναι και με ποιες δυνάμεις συντάσσεται.

Από τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ και των αγωνιστικών Ομοσπονδιών έλαμψε συνειδητά διά της απουσίας του, προφανώς γιατί δε συμφωνεί με τα αιτήματα υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών που πρόβαλαν οι κινητοποιήσεις αυτές. Γιατί δε συμφωνεί με την πάλη κατά της καταστροφικής ΚΑΠ και των πολιτικών διαχείρισής της.

Χτες εμφανίστηκε, με κεντρική μάλιστα αντιπροσωπεία του, να δηλώνει τη συμπαράστασή του στο στημένο παιχνίδι των κυβερνητικών συνδικαλιστών και στα "αιτήματα" που αυτοί προβάλλουν, όπως για τη θέσπιση του μητρώου αγροτών, που στοχεύει στο πιο γρήγορο ξεπάστρεμα των μικρών αγροτών, για μικρότερη από πριν επιστροφή ΦΠΑ, ενώ αποδέχονται την καταστροφική ΚΑΠ.

Ας βγάλουν λοιπόν τα συμπεράσματά τους οι μικρομεσαίοι αγρότες και για το ρόλο και (για) την πολιτική του ΣΥΝ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ