ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Καθοριστικό βήμα στο δρόμο για την απεργία

Με την ορμή των χτεσινών συγκεντρώσεων, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση για την απεργιακή κινητοποίηση στις 29 του Μάρτη

Με μαχητικά, μαζικά συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις η εργατική τάξη της Ελλάδας έστειλε χτες μήνυμα καταδίκης στην αντιλαϊκή πολιτική. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών τους συνδικάτων και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, έκαναν αποφασιστικό βήμα στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στην προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας που έχουν κηρύξει για τις 29 Μάρτη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που δρουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργαζομένων. Προβλήθηκαν τα πραγματικά τους αιτήματα, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Παιδεία. Ο αγώνας των εργαζομένων έσμιξε με τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών στην πάλη τους για δωρεάν, δημόσια Παιδεία.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, το περιεχόμενο των διεκδικήσεων ήταν ένα πρώτο δείγμα της δουλιάς των ταξικών συνδικάτων μέσα στους χώρους εργασίας, στην πορεία για τη νέα αναμέτρηση στις 29 του μήνα. Η δουλιά που προηγήθηκε, η ζύμωση με τους εργαζόμενους στους χιλιάδες τόπους δουλιάς, όπου τις προηγούμενες μέρες βρέθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αποτελεί την καλύτερη «μαγιά» για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του μήνα, για την κλιμάκωση συνολικά της πάλης.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα βρέθηκαν και οι εργαζόμενες γυναίκες, που χτες με την παρουσία τους κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της ταξικής πάλης, κράτησαν το νήμα της ιστορίας με εκείνη την ημέρα που το 1857 στη Ν. Υόρκη, οι κλωστοϋφαντουργίνες έδιναν τη δική τους μάχη.

Από σήμερα, με την ορμή και των χτεσινών συλλαλητηρίων, οι ταξικές δυνάμεις δυναμώνουν την πάλη τους. Τα ταξικά συνδικάτα ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην οργάνωση της απεργίας. Σε κάθε τόπο δουλιάς, στο εργοστάσιο και το γραφείο, στην επιχείρηση και το γιαπί πρέπει να φτάσει το μήνυμα της απεργίας, η φωνή και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Μπροστά στην κορυφαία μάχη, δυναμώνουν το μέτωπο του αγώνα, αναμετρούνται με την αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούν όσα τους ανήκουν.


ΑΘΗΝΑ
Κάνε αγώνα την οργή!

Με το πανό της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η χτεσινή μαζική πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας

Από τη συγκέντρωση της Αθήνας
Από τη συγκέντρωση της Αθήνας
Είκοσι λεπτά μετά τις 6, φτάνουν μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό, ξενοδοχοϋπάλληλοι, κλωστοϋφαντουργοί, λιθογράφοι. Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα γεμίζουν την οδό Αθηνάς, μπροστά από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με τα πολύχρωμα πανό των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών.

Στο βήμα ανεβαίνει ο Π. Τσιχλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών. Οι κινητοποιήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ είναι βήμα για να απαντήσει η εργατική τάξη στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, τόνισε. Με κέντρο τους χώρους δουλιάς, ανοιγόμαστε ακόμα περισσότερο, προετοιμάζουμε δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάρτη και τη συνέχιση του αγώνα. Στην καθημερινή δράση, διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Χαιρέτισε τον αγώνα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ παίρνει πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση της πραγματικής μόρφωσης των παιδιών της εργατικής τάξης.

Με σημείο αναφοράς τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η Τ. Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε τη συγκέντρωση επισημαίνοντας την ανάγκη να πειστούν όλοι, και κυρίως οι γυναίκες, πως η μοιρολατρία και ο εφησυχασμός οδηγούν σε αδιέξοδα. Απαιτείται δυνάμωμα της μαζικής πάλης με αιχμή τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, υπογράμμισε ο Δ. Χαρός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων. Αντιμετωπίζουμε μαζικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή.


Η Β. Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού-Δέρματος, κάλεσε τις εργαζόμενες γυναίκες να στρατευτούν στο ταξικό κίνημα.

Στο κενό ο αυταρχισμός

Στις 7 ακριβώς, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την πλευρά της Αγοράς: Φοιτητές και σπουδαστές, οι αυριανοί εργαζόμενοι που από το πρωί διαδηλώνουν για δημόσια, δωρεάν και ολόπλευρη μόρφωση, σμίγουν με τους εργάτες στον κοινό αγώνα για δουλιά με δικαιώματα. Μαζικά και δυναμικά. «Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά»! Το σύνθημα αντηχεί βροντερά. Απ' τα μεγάφωνα έχει ήδη καταγγελθεί η επίθεση της Αστυνομίας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Ο αυταρχισμός θα πέσει στο κενό». «Αναμφισβήτητα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, για να μην εφαρμοστούν οι αντιδραστικοί νόμοι», σημειώνει ο φοιτητής Θεοδόσης Μπενάτος από το βήμα, κι ο χαιρετισμός του «πνίγεται» σε χειροκροτήματα.

Η πορεία ξεκινά. Στην κεφαλή, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ: «1857-2007: Σπάσε τη σιωπή, κάνε αγώνα την οργή»! Μεταξύ άλλων ακολουθούν οι αγωνίστριες της ΟΓΕ: «8η Μάρτη σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»! Οι διαδηλωτές κατεβαίνουν την Πειραιώς. Καταλήγοντας στο υπουργείο Εργασίας, σε συνάντηση που έχει με αντιπροσωπεία τους ο γγ Γ. Κοντός, απαντά ότι το υπουργείο θέλει ...ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις και γι' αυτό δεν επεμβαίνει στο ζήτημα. Καθαρή είναι κι η απάντηση των εργαζομένων: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί»! Η πάλη τους συνεχίζεται.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον Νίκο Μπουζάνη, της Γραμματείας της ΔΗΣΕΚ με επικεφαλής τον Πολύβιο Τσίρκα, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με μπούσουλα τις σύγχρονες ανάγκες

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, διεκδίκησαν εργάτες, εργάτριες, νεολαίοι φοιτητές και εργαζόμενοι, που χτες βράδυ αντάμωσαν κάτω από τις σημαίες των ταξικών συνδικάτων, κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεύτηκαν πλάι πλάι, μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ο εργάτης και η εργάτρια, με τα παιδιά τους, τους φοιτητές, και οι συνταξιούχοι, διαμήνυσαν πως μετατρέπουν την οργή σε αγώνα κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, ενάντια σ' αυτούς που τους κλέβουν τη ζωή και το μέλλον. Εκεί ήταν οι απολυμένοι των κλειστών εργοστασίων από τους κλάδους που εξαφανίζονται (Ιματισμό, Δέρμα, Καπνεργοστάσια), εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Εκεί και οι φοιτητές και οι σπουδαστές που τους προορίζουν αύριο να γρασάρουν τις μηχανές κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των γυναικών που κατέχουν την πρωτιά στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στην κακοπληρωμένη εργασία. Πίσω από τα πανό των συνδικάτων τους αλλά και από τα πανό των Συλλόγων μελών της ΟΓΕ απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας των ταξικών συνδικάτων στις 29 του Μάρτη.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μήνυμα κλιμάκωσης προς κάθε κατεύθυνση

Αποψη από τη συγκέντρωση του Πειραιά
Αποψη από τη συγκέντρωση του Πειραιά
Ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι της Πειραιώτικης περιφέρειας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με μια μαζική, δυναμική διαδήλωση που «σήκωσε στο πόδι» το πρώτο λιμάνι της χώρας. Εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, με τον τόνο να δίνουν η εργαζόμενη νεολαία, οι φοιτητές, αλλά και οι γυναίκες που είχαν συγκροτήσει ένα από τα μαζικότερα μπλοκ της κινητοποίησης, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο αγωνιστικό προσκλητήριο της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, με τα πανό και τα συνθήματά τους, διατράνωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τη μάχη για αυξήσεις στους μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, για Παιδεία και Υγεία ταγμένες στην υπηρεσία του λαού. Ταυτόχρονα, αυτό το μαζικό αγωνιστικό «παρών» ήταν και προμήνυμα ότι η απεργία της 29ης Μάρτη θα αποτελέσει έναν από τους μεγάλους σταθμούς στην κλιμάκωσης της πάλης.

Ομως, σαφές ήταν το μήνυμα όλου αυτού του εργατόκοσμου και προς τον εργοδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η αγωνιστική κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο παραμένει ακόμα έναν περίπου μήνα μετά το εκλογοαπολογιστικό του συνέδριο χωρίς προεδρείο, επειδή σε αγαστή σύμπνοια οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ μεθοδεύουν τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τη θέση του προέδρου, κόντρα στη θέληση των εργαζομένων του Πειραιά που ανέδειξαν την αγωνιστική παράταξη της ΔΕΣΚ σε πρώτη δύναμη.

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Κάπας από την καπνοβιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ο Θανάσης Ευαγγελάκης γραμματέας β' της ΠΕΜΕΝ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και η Ελσα Ζαμπέτα μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λογιστών και επίσης μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλώρη για τις 29 του Μάρτη

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας δηλώνουν «παρών» στη μάχη των κλαδικών συμβάσεων. Με τη συμμετοχή τους στα χτεσινοβραδινά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής, έστειλαν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης, ενώ όρισαν το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού για τις 29 Μάρτη και την απεργία των ταξικών συνδικάτων.

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία, με τα πανό της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των ταξικών σωματείων του να δεσπόζουν και τα ηχηρά συνθήματα να στρέφονται κατά του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Την τιμητική τους είχαν οι εργαζόμενες γυναίκες αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για πρωτοπόρα δράση μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν και στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.


Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Με την πίστη πως ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας κυβέρνησης - κεφαλαίου μπορεί να αχρηστευτεί από ένα ισχυρό ταξικό κίνημα, από μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, εργαζόμενος λαός, αγρότες και νεολαία διαδήλωσαν χτες σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Εργάτες, άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές, γυναίκες, συμμετείχαν συγκροτημένα με δικά τους μπλοκ και μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στις μαχητικές πορείες που ακολούθησαν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Σέρρες.

Στη Νάουσα, εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι των κλωστηρίων και εποχιακοί εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν μαζικά στην πρωινή συγκέντρωση που ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον ΟΑΕΔ, τον οποίο απέκλεισαν για δύο ώρες.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και στη Βορειοδυτική Ελλάδα, από την Κέρκυρα έως και το Αγρίνιο. Στα Γιάννενα οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησαν μαχητική πορεία, που αργά το απόγευμα συναντήθηκε με αυτή των φοιτητών και των πανεπιστημιακών καθηγητών. Αντίστοιχα, συγκεντρώσεις έγιναν στο Αγρίνιο, στην Αρτα και τη Λευκάδα, με κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων, αλλά και σε Κέρκυρα και Πρέβεζα. Σε δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πάτρας προχώρησαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι και νεολαίοι, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά της αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης στην Καλαμάτα, στον Πύργο και στη Ζάκυνθο, όπως και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, σε Ελευσίνα, Μέγαρα, Ανω Λιόσια, Μενίδι και Λαύριο. Μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ έδωσαν οι εργαζόμενοι και στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στη Φωκίδα, στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Κεντρικές συγκεντρώσεις έγιναν στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Λιβαδειά και στην πλατεία Λαού στην Αμφισσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ