ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»
«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για τον αγωγό των εταιρειών
  • Σε ρόλο «εγγυητή» υλοποίησης του έργου και της διασφάλισης της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι κυβερνήσεις των τριών χωρών (Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία)
  • Η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην κατ' ιδίαν συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν

Πιο βαθιά στο γεωστρατηγικό παιχνίδι, που γίνεται μεταξύ των ισχυρών κρατών του πλανήτη και κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου, βάζει τη χώρα μας η κυβέρνηση, με την «πανηγυρική» υπογραφή σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης περί μετατροπής της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» και περί δήθεν γεωπολιτικής αναβάθμισής της, δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι η κατασκευή και λειτουργία του υπό κατασκευή αγωγού ανήκει σε πετρελαϊκές εταιρείες - κολοσσούς, ενώ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών που συμμετέχουν στη σημερινή υπογραφή αναλαμβάνουν στην πραγματικότητα ρόλο «εγγυητή» στην υλοποίηση του έργου και τη διασφάλιση της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Την ίδια στιγμή είναι ορατός «διά γυμνού οφθαλμού» ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με τη συμμετοχή και της ΕΕ για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ με συνεχείς δηλώσεις και παρεμβάσεις στελεχών της έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εφόσον διασφαλίζεται ότι μέσα από αυτόν θα διοχετεύονται και πετρέλαια από το Καζακστάν που ελέγχονται από την αμερικανική εταιρεία κολοσσό Chevron. Ταυτόχρονα, αξιώνουν με ιδιαίτερα ωμό τρόπο, όπως έκανε προχτές ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, «να απεξαρτηθεί» η Ελλάδα από το ρωσικό φυσικό αέριο (που ελέγχει η «Γκάζπρομ») και να μην περάσει από τον υπό κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά από το Αζερμπαϊτζάν.

Η διακρατική συμφωνία, για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, υπογράφεται σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Βούλγαρου ομολόγου του, Σεργκέι Στάνισεφ. Τη συμφωνία που δίνει το «πράσινο φως» στις εταιρείες, που θα συμμετάσχουν στο έργο, να προχωρήσουν στη σύσταση διεθνούς εταιρείας κατασκευής και διαχείρισης, θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Β. Κριστένκο και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Ασεν Γκαγκαούζοφ.

Στόχος είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει εντός του 2008 για να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011. Ο αγωγός, μήκους 288 χλμ., θα έχει δυναμικότητα 35 εκατ. τόνων ετησίως πετρελαίου που θα μεταφέρεται από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα με πλοία στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς και από εκεί μέσω του αγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή για τις «λεπτομέρειες» της συμφωνίας.

Ο Κ. Καραμανλής, που είχε χτες το βράδυ δείπνο εργασίας με τον Ρώσο Πρόεδρο, θα έχει σήμερα το πρωί κατ' ιδίαν διαδοχικές συναντήσεις με Πούτιν και Στάνισεφ στο Μέγαρο Μαξίμου και ακολούθως οι τρεις άνδρες θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό. Θεωρείται βέβαιο ότι στις συνομιλίες μεταξύ Καραμανλή - Πούτιν θα συζητηθεί και το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, ειδικά με την πρόσφατη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γαπ ντε Χουπ Σέφερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πρέπει να αποκτήσουν τέτοιου είδους «προστασία». Στην «ατζέντα» των επαφών μεταξύ των δύο ηγετών εκτιμάται ότι θα περιληφθεί και η προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή καμπάνια εκμετάλλευσης της σημερινής φιέστας, αδυνατώντας βέβαια να παρουσιάσει συγκεκριμένα οφέλη για τον ελληνικό λαό από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Ενδεικτικές οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, που με στόμφο διακήρυξε ότι πρόκειται «για μια ιστορική στιγμή» για τη χώρα, καθώς και ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος»(!). «Η Ελλάδα εντάσσεται στο διεθνή ενεργειακό χάρτη», πήρε τη σκυτάλη ο Ευ. Αντώναρος και τόνισε ότι με τη σημερινή συμφωνία «η Ελλάδα εντάσσεται στον ενεργειακό διάδρομο Ανατολής - Δύσης». Προσποιήθηκε τον ανήξερο όμως, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στη διέλευση φυσικού αερίου από τον ελληνο - ιταλο - τουρκικό αγωγό... Στα πανηγύρια το «παρών» έδωσε και το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του υπεύθυνου Χρ. Παπουτσή, ο οποίος υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού «αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας και το ρόλο της στους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ευρύτερης περιοχής και όλων των κρατών της περιοχής».

Βουλγαρικά σχόλια

Η σημερινή συμφωνία απασχόλησε τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν χτες εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται για τρίτη φορά την Ελλάδα, με αφορμή την αυριανή υπογραφή, μαρτυρεί από μόνο του τη σημασία, που αποδίδει η Ρωσία στο στρατηγικό έργο, ανέφερε σε εκτενές του σχόλιο το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας.

Το βουλγαρικό ραδιόφωνο μετέδωσε, επίσης, τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ναρίσκιν ότι έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες γύρω από τον αγωγό, για τον οποίο έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου, όπως διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της πετρελαϊκής επιχείρησης της Ρωσίας «Rosneft» Σεργκέι Μπογντάντσικοφ.

Ολα αυτά είναι ενδείξεις ότι η ρωσική πλευρά έχει ξεπεράσει οριστικά τις όποιες αμφιβολίες και επιφυλάξεις της σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, σύμφωνα με τη βουλγαρική ραδιοφωνία, η οποία ερμήνευσε ως «ένδειξη ότι αναζητείται ή ήδη έχει επιτευχθεί εξισορρόπηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας και των ΗΠΑ» τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα για τον αγωγό.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις «Bulgargaz» και «Technoexportstroi» θα εκπροσωπήσουν τη Βουλγαρία στη διεθνή κατασκευάστρια εταιρεία, γράφει σε μεγάλο άρθρο για το θέμα η σημερινή «Μόνιτορ», σύμφωνα με την οποία, ωστόσο, η βουλγαρική πλευρά δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα επενδύσει τα απαιτούμενα 450 εκατ. δολάρια, που αντιστοιχούν στη βουλγαρική συμμετοχή στο 24,5% του κεφαλαίου της μεικτής εταιρείας ή θα τα πουλήσει. Προκαταρκτικό ενδιαφέρον για την ενδεχόμενη εξαγορά έχουν δείξει η αμερικανική «Chevron» και η εταιρεία του Καζακστάν «Kazmunaigaz», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας.


BOYΛH
Κίνδυνοι στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς

Διατάξεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να στραφούν κατά των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, περιέχονται στη διεθνή σύμβαση για την «καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα», που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, με τη σύμβαση, παρά τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, επεκτείνεται η ποινική ευθύνη και στα νομικά πρόσωπα και επειδή τέτοια είναι και τα κόμματα και τα συνδικάτα, υπάρχει κίνδυνος υπό προϋποθέσεις να έχουμε ποινικοποίηση πολιτικής δράσης. Επίσης δεν αποκλείεται ρητά η έκδοση ημεδαπών και ο Α. Σκυλλάκος ζήτησε να μη συμφωνήσει η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Παράλληλα, κατ' αναλογία του «τρομονόμου», προβλέπονται ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, ενώ στενεύει η έννοια του «πολιτικού αδικήματος», αφού εξαιρείται από αυτό η «τρομοκρατία», έννοια τόσο ομιχλώδης που χωράει όσα κατά καιρούς θέλουν οι ιμπεριαλιστές και οι διώκτες διάφορων κινημάτων ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα, είπε ο Α. Σκυλλάκος, ένα κόμμα ή συνδικάτο που ενισχύει οικονομικά τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μπορεί να βρεθεί μπλεγμένο, αφού διάφορες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη οργάνωση ως τρομοκρατική.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι με την κύρωση της σύμβασης ενισχύεται η μάχη κατά της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα και είπε ότι υπάρχουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην εκδίδονται σε άλλη χώρα Ελληνες πολίτες. Με τη σύμβαση συμφώνησε το ΠΑΣΟΚ, αφού επί δικών του κυβερνήσεων άρχισε η συζήτησή της, ενώ και ο ΣΥΝ τόνισε ότι η κύρωση της σύμβασης «ωφελεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ