ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Πρόκληση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τη μεθεπόμενη Τρίτη ανέβαλε τελικά την προγραμματισμένη για χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης.

Εχοντας εξασφαλίσει ήδη την έγκριση του ΔΣ του ΟΤΕ, ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ «ισχυρός άνδρας» του Οργανισμού, επιδιώκει τώρα και την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, προκειμένου να μοιράσει στον εαυτό του και στα μεγαλοστελέχη της ομάδας του, «μπόνους», περίπου 20 εκατ. ευρώ!

Με ποιο τρόπο; Με πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε προνομιακή τιμή, βάσει «κριτηρίων απόδοσης».

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης διά του κ. Βουρλούμη στον ΟΤΕ, για «χρυσές αμοιβές» σε διορισμένα μεγαλοστελέχη, σίγουρα συνιστούν πρόκληση για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, αλλά και γενικότερα. Και είναι μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ (η ιδιωτικοποίηση άρχισε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να την αποτελειώσει), έχει επιλεγεί από τους κυβερνώντες ως ο Οργανισμός - πιλότος για την εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Αγωνιστικές απαντήσεις

Πρωτοπόρα στην εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων και ιδιαίτερα της ψευτοαξιολόγησης θέλησε να σταθεί η διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, που μοιράζει ερωτηματολόγια στους σπουδαστές του Τμήματος Λογοθεραπείας για τη δήθεν βελτίωση της διδασκαλίας. Αυτό, τη στιγμή που η διοίκηση του ΤΕΙ έχει πάρει απόφαση αναστολής των μαθημάτων του α΄ εαρινού εξαμήνου για παραπάνω από τα μισά τμήματα του ιδρύματος, έχει θέσει σε αμφισβήτηση δηλαδή την ίδια την ύπαρξη των περισσότερων τμημάτων, αφήνοντας στην αβεβαιότητα τους σπουδαστές που κανονικά εισάγονται σε αυτά.

Οταν, λοιπόν, η διοίκηση του ιδρύματος έχει στην προμετωπίδα της την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, είτε αυτές λέγονται «ευελιξία», «άνοιγμα και κλείσιμο τμημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς», είτε «ψευτοαξιολόγηση», οι σπουδαστές δεν πρέπει να ...τσιμπήσουν. Πολύ περισσότερο που τους ζητά να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διδασκαλία, όταν η ίδια η διοίκηση έχει πάρει θέση υπέρ του περιεχομένου σπουδών που είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της αγοράς.

Σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι έχουν δώσει επανειλημμένες αγωνιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται από τέτοιου τύπου αξιολογήσεις, μέσα από τις μαζικές κινητοποιήσεις τους για ανώτατη εκπαίδευση υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες.

Πάλι οι... «πλειοψηφίες»

Τον απόηχο του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλονίκη ανέλαβε να παίξει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος που με δήλωσή του, ταυτίζει σχεδόν τους κουκουλοφόρους με τους φοιτητές! Υποστήριξε, ακόμα, πως λόγο για τις μαζικές συλλήψεις, που έγιναν από την Αστυνομία «στο σωρό», έχει μόνο η Δικαιοσύνη - κι ας διαμαρτύρονται ακόμα κι οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γι' αυτές... Ο Β. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε, μάλιστα, τις «πλειοψηφίες» ν' ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Πάντως, οι δήθεν «πλειοψηφίες», που επικαλούνται όλοι όσοι πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως κι ο Β. Παπαγεωργόπουλος, είναι αλήθεια ότι προσπαθούν «με κάθε μέσο» να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Μόνο, που οι πραγματικές πλειοψηφίες των γενικών συνελεύσεων δεν ακούνε τις δήθεν «πλειοψηφίες» κι ο αγώνας συνεχίζεται. Πρόσφατο το παράδειγμα της ΔΑΠ του ΤΕΙ Σερρών, που δεν πείθει κανέναν σπουδαστή. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ του ΤΕΙ Σερρών έφτασε σε σημείο να φωνάζει στους σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών: «Ανοίξτε τις σχολές και μην ακούτε τους κομμουνιστές, γιατί αυτοί σφάζαν στον εμφύλιο και κάνανε παιδομάζωμα»... αλλά κανείς δεν την ακούει. Κανείς!

Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι

Απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πολλοί από αυτούς, όπως καταγγέλλει η ΔΟΕ, είναι απλήρωτοι από την αρχή της χρονιάς! Χτες ωρομίσθιοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά... κανένας από το υπουργείο δεν τους δέχτηκε. Η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των ωρομισθίων, με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί, δεν είναι πρόβλημα που προκύπτει για πρώτη φορά: Εχει να κάνει με καθεστώς της ελαστικής εργασίας τους που επιφυλάσσει μισά δικαιώματα, μισή δουλιά. Οι ωρομίσθιοι, προγραμματίζουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 23 Μάρτη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέδριο νοθείας

Το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινάνε σήμερα στην Αθήνα, έχει ήδη καταγραφεί σαν ένα από τα πιο νόθα συνέδρια της Συνομοσπονδίας, στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες για να παρουσιάσει κανείς τις περιπτώσεις των αρχαιρεσιών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, όπου εξελίχθηκε ένα όργιο παρατυπιών προκειμένου να αλλοιωθούν οι συσχετισμοί, να παραχαραχτεί η πραγματική βούληση των εργαζομένων.

Διπλοψηφίες, νόθοι ψηφοφόροι και αντιπρόσωποι σε συνέδρια Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, αύξηση ψηφισάντων σε Σωματεία και κλάδους που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δικαστικά πραξικοπήματα, ακόμα και συμμετοχή νεκρών σε αρχαιρεσίες, είναι μερικά από τα άθλια μέσα που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ολα τα παραπάνω έχουν καταγραφεί από την «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», παράταξη που, από την πρώτη στιγμή, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.

Πρωταγωνιστής στην πρωτοφανή νοθεία ήταν η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, με συνένοχο τη ΔΑΚΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις, με την ανοχή ή ακόμα και τις πλάτες της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Στόχος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν είναι άλλος από το να γαντζωθεί στην καρέκλα της πλειοψηφίας, να διατηρήσει αναλλοίωτο το σημερινό - αρνητικό για τους εργαζόμενους και τα πραγματικά τους συμφέροντα - συσχετισμό, να ενισχύσει το ρόλο της ΓΣΕΕ σαν αξιόπιστο «κοινωνικό εταίρο» της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πλειοψηφία δε θα μπορούσε παρά να οργανώσει ένα τέτοιο νόθο συνέδριο. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της γενικότερης τακτικής της στο συνδικαλιστικό κίνημα, της πολιτικής την οποία εκφράζει, του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και τις πραγματικές τους ανάγκες. Οι παρατάξεις του δικομματισμού και τα κόμματά τους θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα χειροκροτητή της πολιτικής τους, συνένοχο στα αντεργατικά σχέδιά τους, βαστάζο της εργοδοσίας.

Τους φοβίζει όσο τίποτα άλλο η ενίσχυση του ταξικού πόλου, η συσπείρωση όλο και περισσότερων εργαζόμενων στο ΠΑΜΕ. Σ' αυτή τη βάση προσπαθούν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς, μεθοδεύοντας όχι μόνο την εκλογή νόθων αντιπροσώπων στο Συνέδριο, αλλά και τον αποκλεισμό άλλων, που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων. Ακόμα και στο ζήτημα της δημοκρατίας στα συνδικάτα, εκφράζεται η σύγκρουση των δυο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Με αφορμή και το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να καταδικάσουν και μ' αυτή την αφορμή την τακτική της πλειοψηφίας, που με κάθε μέσο προσπαθεί να διατηρήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο ντορό του συμβιβασμού με τα κελεύσματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Μέσα από τη μαζική και ενεργητική συμμετοχή τους στα συνδικάτα, να περιφρουρήσουν και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία τους, να ενισχύσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά τους και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να ανατρέψουν τους αρνητικούς σε βάρος τους συσχετισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ