ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Τα κόμματα της ολιγαρχίας σπρώχνουν τη χώρα προς το χάος

Το ζήτημα της αλλαγής συντάγματος υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού

Associated Press

Το ζήτημα της αλλαγής συντάγματος υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού
ΚΙΤΟ.--

Εντατικά τα κόμματα της ολιγαρχίας συνεχίζουν την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και της πρόκλησης τεχνητού χάους ώστε να ανατρέψουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, με βασικό στόχο να αποτρέψουν τις αλλαγές που προωθεί και που αποτελούν λαϊκό αίτημα εδώ και δεκαετίες.

Μετά την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας για ένα χρόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο σε 57 βουλευτές των κομμάτων της ολιγαρχίας, διότι προσέφυγαν σε αντισυνταγματικές κινήσεις, καταθέτοντας προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογοδικείο που θα απέτρεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για Σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης, και παρά την πρόταση απόφαση του Κοινοβουλίου, τίποτα δεν τους πτοεί και οι «57» άνοιξαν νέο μέτωπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας του Εκουαδόρ, οι «57» μετά από σειρά έκνομων ενεργειών και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο και προσπαθεί να επανεξετάσει την υπόθεση, συνεχίζουν τις έκνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες, προσπαθώντας να προκαλέσουν αυτή τη φορά οικονομικό και χρηματιστηριακό πανικό, ώστε να καταστήσουν υπεύθυνη την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι «57» συνεχίζουν την αποστολή μηνυμάτων με τη βουλευτική τους ιδιότητα όπου ανακοινώνουν «τραπεζική αργία» και η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι ανάλογοι ελιγμοί είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν «το 1999 και το 2000 όπου με την τραπεζική αργία είχε υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες η οικονομία». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν «πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να λάβουν χώρα ανάλογες ενέργειες» και ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν η οικονομία βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, το πρόγραμμα διασφάλισης των φυσικών πόρων της χώρας προχωρεί και θα επιτρέψει την πλήρη ανάπτυξη των κοινωνικών προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί. Τέλος, η ανακοίνωση επαναβεβαιώνει ότι παρά τις ανατρεπτικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στις πρώτες 60 ημέρες διακυβέρνησης του Ραφαέλ Κορέα, το Εκουαδόρ θα συνεχίσει την πορεία ριζικής αλλαγής.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Οι ΗΠΑ να καταβάλουν οφειλές στους Κόντρας!

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Την καταβολή εκ μέρους των ΗΠΑ 300 εκατομμυρίων δολαρίων ως οφειλή προς τους πρώην μισθοφόρους της, τους διαβόητους Κόντρας, ζήτησε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας, που ήταν στο στόχαστρο των Κόντρας όπως φυσικά και η κυβέρνηση των Σαντινίστας καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, κάλεσε το Λευκό Οίκο να επωμιστεί ένα μέρος της ευθύνης για τους πρώην Κόντρας. Οι πρώην μαχητές απαιτούν να τους παρασχεθούν στέγαση, γαίες και αγροτικές πιστώσεις που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις της Νικαράγουας, μετά το τέλος του εμφυλίου ανάμεσα στους χρηματοδοτούμενους από την Ουάσινγκτον Κόντρας και τους Σαντινίστας.

«Θα ήταν καλό οι ΗΠΑ να συνεισέφεραν τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια στο ταμείο που θα ανοικοδομήσει κατοικίες για αυτές τις οικογένειες, που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε πιστώσεις ώστε να δουλέψουν τη γη ή να ανοίξουν μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ορτέγκα στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορτέγκα είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του να καταβάλει προσπάθειες συμφιλίωσης με τους αλλοτινούς εχθρούς των Σαντινίστας, όπως οι πρώην Κόντρας και η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Μάλιστα, τμήματα των πρώην Κόντρας, που ζουν στη φτώχεια και αισθάνονται προδομένοι από τις δεξιές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη Νικαράγουα, μετά την ήττα των Σαντινίστας το 1990, τον στήριξαν για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα εκ νέου, 16 ολόκληρα χρόνια μετά την ανατροπή του με τη βοήθειά τους!

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η «Τσικίτα» χρηματοδοτούσε τους παραστρατιωτικούς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Η καταδίκη της εταιρείας «Chiquita» («Τσικίτα») και το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων, που θα πρέπει να καταβάλει μετά την ομολογία της ενοχής της, σε μια υπόθεση που απασχολεί την αμερικανική Δικαιοσύνη εδώ και τρία χρόνια, δηλαδή την καταβολή χρημάτων σε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Κολομβίας, αποτελεί μία ακόμη αποκάλυψη των διαστάσεων της εμπλοκής των αστών πολιτικών στην Κολομβία με τα τάγματα θανάτου. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει το σημερινό αντιδραστικό Πρόεδρο με τους δολοφόνους και εμπόρους ναρκωτικών.

Οσον αφορά στο νομικό σκέλος της υπόθεσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε καταθέσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έγγραφο, όπου περιγράφονταν αναλυτικά οι πληρωμές θυγατρικής της «Chiquita» προς την ακροδεξιά ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση AUC, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

H Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) δημιουργήθηκε το 1997 ως παραστρατιωτική οργάνωση με τουλάχιστον 20 χιλιάδες μέλη. Στόχος τους να φέρουν αποτελέσματα εκεί που έχει αποτύχει το επίσημο κράτος της Κολομβίας: Την προστασία περιοχών από τη δράση του αντάρτικου κινήματος. Το μεγαλύτερο δε μέρος των εσόδων για τη δράση τους προέρχεται από την καλλιέργεια και την εμπορία ναρκωτικών. Οι πληρωμές γίνονταν το διάστημα από το 1997 έως το Φεβρουάριο του 2004 και έφτασαν το 1,7 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη δικογραφία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» - (FARC) απελευθέρωσαν εννέα από τους 18 γεωλόγους, εργαζόμενους μιας εταιρείας που αναζητούσε χρυσό στη δυτική Κολομβία, τους οποίους είχαν απαγάγει την Τρίτη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του στρατού.
ΝΕΠΑΛ
Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες...

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Η εξοχότης του ο βασιλιάς Γκιανέντρα, καθ' έξιν σφαγέας διαδηλωτών (και σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, και μελών της βασιλικής οικογένειας), ίσως το πιο λαομίσητο πρόσωπο στο Νεπάλ, από χτες έχει 50% λιγότερο προσωπικό στο φτωχικό του. Η πολυκομματική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατάξει και να συνταξιοδοτήσει μάγειρες, υπηρέτες, κομμωτές της βασίλισσας, κηπουρούς και εκατοντάδες ακόμη μέλη του υπηρετικού προσωπικού του παλατιού. Η κυβέρνηση περιστέλλει τις εξουσίες και τα ειδικά προνόμια του ινδουιστή μονάρχη «ελέω θεού», από το 2006, όταν ο Γκιανέντρα αναγκάστηκε, μετά τα παλλαϊκά συλλαλητήρια που είχαν παραλύσει τη χώρα επί εβδομάδες, να αποκαταστήσει την κυβέρνηση που είχε ανατρέψει με πραξικόπημα το 2005. Η κυβέρνηση υποχρεώνει το μονάρχη να πληρώνει φόρους, του αφαίρεσε τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ εξετάζει ενδεχόμενη κατάργηση της μοναρχίας και τη μετατροπή του βασιλείου των Ιμαλαΐων σε αβασίλευτη δημοκρατία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εθνικοποιήσει την αμύθητη περιουσία που συγκέντρωσε ο Γκιανέντρα από το 2001, όταν, μετά το θανατικό στο παλάτι, ανέβηκε στο θρόνο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πέταξαν το «μπαλάκι» στον ΟΗΕ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ρητή αναφορά υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εμπεριέχει το σχέδιο Αχτισαάρι, που παραδόθηκε χτες στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επιμένουν οι πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς», το οποίο επικαλέστηκε «πολιτικές πηγές» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Αλλες πηγές υποστήριξαν ότι το τελικό σχέδιο Αχτισαάρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου προτείνει ειδικότερα «ανεξαρτησία υπό διεθνή εποπτεία», ενώ το σερβικό πρακτορείο «Τανγιούγκ» μετέδωσε πως το κείμενο Αχτισαάρι θεωρήθηκε απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ως η «τελική εκδοχή για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής».

Ωστόσο, άσχετα απ' τις λεπτομέρειες της «διπλωματικής» γλώσσας του Αχτισαάρι, γεγονός είναι πως η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου απ' τη Σερβία προωθείται καθώς έχει δρομολογηθεί από καιρό... Η διαδικασία συζήτησης του σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να ξεκινήσει έως τις 26 του Μάρτη. Εντούτοις, Αμερικανοί αναλυτές - όπως ο Ρόμπερτ Μακ Μάχον του «Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» στην Ουάσιγκτον - προβλέπουν πως η όλη διαδικασία ενδέχεται να κρατήσει «αρκετούς μήνες» λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι εάν η διαδικασία καθορισμού (ή για την ακρίβεια επιβολής) του καθεστώτος παραταθεί και μετά το τέλος του 2007, τότε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κλπ. θα προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ