ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Γνώριζαν ότι το πλοίο ήταν επικίνδυνο

Εστειλαν το ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ στον πάτο της θάλασσας μαζί με 80 ανθρώπους, «εν πλήρη συνειδήσει». Αυτό αναδείχτηκε χτες στη δίκη για το ναυάγιο, από τον πρωτοδεύτερο μηχανικό του πλοίου Αναστάσιο Σορώκα, ο οποίος έκανε σαφές ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Hellenic Seaways» (τότε MFD), γνώριζε πλήρως ότι το πλοίο ήταν επικίνδυνο όμως, στο όνομα του κέρδους, δε διέθεσε χρόνο και χρήμα για τη σωστή συντήρηση και επισκευή του. Ομως εξίσου τρομακτικό, για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, είναι ότι τόσο η συγκεκριμένη πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και οι υπόλοιπες, αποθρασυμένες από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν και σήμερα ακριβώς την ίδια τακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ που ανήκει στην «Hellenic Seaways» μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει μείνει δύο φορές (η δεύτερη την περασμένη Τετάρτη) μεσοπέλαγα από κύρια μηχανή και όμως παραμένει εν πλω!

Ο Αναστ. Σορώκας, ο οποίος είχε απολυθεί πέντε μέρες πριν το «μοιραίο» ταξίδι, επειδή είχε καταγγείλει το «μαύρο χάλι» του πλοίου, στη διάρκεια της χτεσινής του κατάθεσης στο Πενταμελές Εφετείο Πειραιά ανέφερε ότι το μηχανοστάσιο του ΣΑΜΙΝΑ ήταν σε τέτοια κατάσταση, που αν το καράβι δε βούλιαζε, θα «πήγαινε» από έκρηξη! Οταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της έδρας πόσα χρήματα χρειάζονταν για να επισκευαστούν «μια κι έξω» όλα τα μηχανολογικά προβλήματα του πλοίου, και αν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει ακουστεί θα ήταν αρκετό, ο μηχανικός απάντησε: «Μπορεί να χρειάζονταν και περισσότερα χρήματα από όσα λέτε, το κυριότερο όμως είναι ότι θα έπρεπε το πλοίο να μην ταξιδεύει για πολύ καιρό, για να δουλεύουν τα συνεργεία»... Σε ό,τι αφορά την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, επιθεωρητές της οποίας είχαν ελέγξει το ΣΑΜΙΝΑ λίγες ώρες πριν τον τελευταίο απόπλου του, ανέφερε ότι «σχεδόν αποκλείεται» να μη γνώριζαν την κατάστασή του.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
Ηρθαν αντιμέτωποι με ΜΑΤ και χημικά

Τα ΜΑΤ, τα χημικά, τη βία και την καταστολή χρησιμοποίησε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση, για να σπάσει και να τρομοκρατήσει αυτή τη φορά τον αγώνα των εργαζομένων και του λαού των Μεγάρων, χτες το απόγευμα. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής είχαν εδώ και καιρό προγραμματίσει και ενημερώσει, ότι θα προχωρούσαν, χτες το απόγευμα, σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Αθηνών - Κορίνθου αντιδρώντας στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από τον κάμπο των Μεγάρων. Ενα έργο που θα καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα γης και επιλέχθηκε έναντι της υποθαλάσσιας διέλευσης λόγω... κόστους.

Η κινητοποίηση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί από δεκάδες φορείς της πόλης, ξεκίνησε χθες το απόγευμα, με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο. Στη συνέχεια, κάτοικοι και φορείς με πανό και συνθήματα ξεκίνησαν πορεία με προορισμό την Εθνική Οδό. Οταν έφτασαν όμως στην αερογέφυρα που οδηγεί στην έξοδο προς Εθνική, βρήκαν το δρόμο κλειστό από δυνάμεις της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν με δυναμικό τρόπο το μπλόκο για να πιάσει όμως στη συνέχεια «δουλιά» μια διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα. Με ρίψη χημικών από φυσούνες και γκλοπς προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία για να τα βρουν όμως «δύσκολα» από την αποφασιστικότητα των κατοίκων που δυναμικά έσπασαν κι αυτό το μπλόκο.

Κάτοικοι και φορείς βγήκαν τελικά στην Εθνική Οδό και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό και στα δύο ρεύματα για περίπου 20 λεπτά. Εστειλαν όμως μήνυμα σε ΔΕΠΑ και κυβέρνηση ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή και πολύ σύντομα θα κλιμακωθεί ο αγώνας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σοφία Παλούμπα
Σοφία Παλούμπα
φωτ.

Την Κυριακή 18 Μάρτη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία Αγίας Μαρίνας του Νεκροταφείου Ηλιούπολης, θα γίνει το μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΕΚΙΟΥ

Η οικογένειά του

***

Φωτ.

Αύριο Κυριακή 18 Μάρτη στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην Καλογρέζα, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο της παλαίμαχης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης

ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΛΟΥΜΠΑ

η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων, έπειτα από πολύχρονη αρρώστια.

Η Σοφία Παλούμπα έφηβη εντάχθηκε στον αντιφασιστικό αγώνα ως μέλος της ΕΠΟΝ και ως το τέλος της ζωής της παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας-Αλσούπολης.

Η κόρη της Γιάννα Παλούμπα-Τζώρτσου, ο γαμπρός της Γρηγόρης Τζώρτσος και η εγγονή της Σοφία Τζώρτσου

Σπύρος Μπέκιος
Σπύρος Μπέκιος
Πυρκαγιά στο νοσοκομείο Αιγίου

Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εκδηλώθηκε χτες το πρωί στα χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5:45 π.μ. στον 1ο όροφο του νοσοκομείου όπου στεγάζονται τα χειρουργεία και η ορθοπεδική κλινική. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν υπήρξαν τραυματισμοί, εγκαύματα, αναπνευστική δυσχέρεια ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα σε κάποιον από τους ασθενείς, αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς ο χώρος των τριών χειρουργείων του νοσοκομείου. Για προληπτικούς λόγους, μετακινήθηκαν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της ορθοπεδικής και της χειρουργικής κλινικής. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε στις 8.10 π.μ.

Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΑΒΕΝΤ ΑΣΛΑΜ
Αναβλήθηκε επ' αόριστον η έκδοση απόφασης

Αν και είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου πριν από μια βδομάδα ότι χτες θα εκδιδόταν η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου σχετικά με την υπόθεση της έκδοσης ή μη του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, αποφασίστηκε η αναβολή της, επειδή συντρέχουν «κρείσσονες αποδείξεις».

Οι «κρείσσονες αποδείξεις» συνίστανται στη διερεύνηση του ενδεχομένου ύπαρξης συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν. Τέτοια συμφωνία, όμως, δεν υπάρχει, γεγονός που αναφέρεται στην εφετειακή απόφαση που είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημα των πακιστανικών αρχών για έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ.

Η χτεσινή αναβολή έκδοσης απόφασης προκάλεσε έκπληξη και από νομικούς κύκλους χαρακτηρίστηκε περίεργη. Βέβαια, προς το παρόν αποτράπηκε η έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ στο δικτατορικό καθεστώς του Μουσάραφ, αλλά η επ' αόριστον αναβολή έκδοσης απόφασης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της έκδοσής του, σε περίπτωση που υπογραφεί στο μέλλον τέτοια διακρατική συμφωνία.

Η πρόταση του εισαγγελέα, Φ. Μακρή, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ήταν να μην εκδοθεί λόγω αμφιβολιών, καθώς θεώρησε ότι δεν ήταν βάσιμες οι μαρτυρίες των δύο Πακιστανών καταδίκων που κατέθεσαν σε βάρος του Τζαβέντ Ασλάμ. Ουσιαστικά, όμως, ο εισαγγελέας απέφυγε να τοποθετηθεί αν είναι πολιτική η δίωξη σε βάρος του (τον έχουν κατηγορήσει οι πακιστανικές αρχές για δουλεμπόριο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ