ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2007
Σελ. /28
Ερωτηματολόγια υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ερευνα πραγματοποιεί η διοίκηση του ΟΤΕ, μέσω της εταιρείας MRB, στους εργαζόμενους του Οργανισμού. Τους μοιράζει ερωτηματολόγια με τη μορφή προτάσεων -πάνω από 50 τον αριθμό- και τους καλεί να τις αξιολογήσουν επιλέγοντας μεταξύ προκαθορισμένων απαντήσεων του τύπου: «Σχεδόν πάντα», «Μερικές φορές ισχύει/δεν ισχύει», «Δεν ισχύει ποτέ» κλπ. Το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου αποκαλύπτει την πρόθεση της διοίκησης να καλλιεργήσει κλίμα ταξικής συνεργασίας, ότι εργοδοσία και εργαζόμενοι είναι μια οικογένεια. Γιατί τι άλλο θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν προτάσεις όπως: «Αισθάνομαι περήφανος όταν βλέπω όλα όσα έχει επιτύχει ο ΟΤΕ», «Είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο και το έργο που συνεισφέρει ο ΟΤΕ στο κοινωνικό σύνολο», «Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται από τον ΟΤΕ να έχουν ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής», «Εχω προσωπικό συναισθηματικό δέσιμο με τον ΟΤΕ», «Είμαι υπερήφανος που δουλεύω στον ΟΤΕ» κλπ.

Αφού η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεπάστρεψε τα δικαιώματα των εργαζομένων, τώρα η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει να λένε κι ευχαριστώ που θα τους ξεζουμίζει ακόμα περισσότερο!

Απέναντι σε αυτή την ενέργεια, η Ομοσπονδία με πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων πήρε απόφαση και καλεί τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσει κανείς τα ερωτηματολόγια της δουλοπρέπειας...

Ολα... στη σούπα

«Και τι είναι η Ευρώπη δηλαδή; Δόγμα, θρησκεία να την προσκυνάμε; Ποιον ευρωπαϊσμό υπηρετούσαμε όταν ψηφίζαμε το Μάαστριχτ, "παρών" στο Αμστερνταμ;»... «Ο,τι αποφασίσαμε στο προγραμματικό συνέδριο ισχύει στο ακέραιο, πολιτική ενοποίηση κλπ.»... Π. Λαφαζάνης και Ν. Χουντής αντίστοιχα (και οι δύο του «Ρεύματος»).

Αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία, αλλά και «όσα κι αν λένε μερικοί κατά του συστήματος, άμα τους βάλεις στο παιχνίδι, στη Βουλή ή αλλού, αντικειμενικά το εξυπηρετείς»... ο γραμματέας της ΚΠΕ, επικαλούμενος το παράδειγμα των δημάρχων της αρχαίας Ρώμης...

Καταγγελίες για τον «κομματικό πατριωτισμό» του ΚΚΕ που εμποδίζει την «ενότητα» κλπ., αλλά και εκτιμήσεις ότι «με το ΚΚΕ δεν μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί έχει άλλη στρατηγική», όπως εκτιμήσεις περί της «σκόνης του ΣΥΝ», που «την τρώνε» οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, και αλαλαγμοί χαράς όταν περιχαρής ο Αλ. Τσίπρας, προεδρεύων του σώματος, ανακοίνωνε: «Εχουμε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, δεν υπήρξε αλλαγή πλην της μιας έδρας που κέρδισε ο ΣΥΝ και την έχασε το ΠΑΜΕ»...

Οπορτουνισμός; Σώπα καλέ...

Η «δημοκρατία» τους...

Να μαλώσουν... «κάποια κόμματα» κι όσους άλλους γράφουν συνθήματα στους τοίχους ή κολλάνε αφίσες επιχείρησαν σε πλήρη συντονισμό, η πλειοψηφούσα παράταξη του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπό τον Β. Παπαγεωργόπουλο (ΝΔ), και η πλειοψηφούσα παράταξη της αντιπολίτευσης υπό την Χρ. Αράπογλου (ΠΑΣΟΚ), στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Η νουθεσία συνοδεύτηκε από ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του περιεχομένου του φοιτητικού κινήματος από τους δημοτικούς συμβούλους του Β. Παπαγεωργόπουλου και τον ίδιο. Η πρωτοβουλία για τις... συμβουλές περί συνθημάτων και αφισοκόλλησης ανήκε σε δημοτική σύμβουλο της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Ομως το επιστέγασμα της απειλής για καταγγελία στον εισαγγελέα εναντίον όποιου τολμήσει να γράψει συνθήματα ή κολλήσει αφίσες από εδώ και στο εξής ήρθε από το δήμαρχο (ΝΔ). Ο ίδιος, μάλιστα, ανακοίνωσε πως εδώ και 15 μέρες είχε στείλει σχετική επιστολή προς τους αντιδημάρχους. Αυτή είναι η δημοκρατία τους...

Δούλεμα...

Το δούλεμα πάει σύννεφο στο Μενίδι από τον «πράσινο» νέο δήμαρχο Παναγιώτη Φωτιάδη απέναντι στους περίπου 500 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, που πετάχτηκαν στο δρόμο πριν λίγο καιρό και μάλιστα απλήρωτοι για 7 μήνες. Στην αρχή και με το «καλημέρα σας» στη δημοτική αρχή, επιστράτευσε δικηγορικό γραφείο για να τους πείσει ότι είναι «παράνομοι» και στη συνέχεια τους απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες. Τώρα, κάτω από την κατακραυγή, εξέδωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο... «ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους»! Δηλώνει δηλαδή με απλά λόγια... «είμαστε στο πλευρό αυτών που απολύσαμε»!!! Φυσικά και πάλι ούτε να κουβεντιάσει για την πρόταση της «Πανδημοκρατικής Συσπείρωσης Μενιδίου» να διεκδικήσει από την κεντρική διοίκηση τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Είναι ακριβώς αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν στις δημοτικές εκλογές οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ, για τις δυνάμεις του δικομματισμού και επιβεβαιώνεται καθημερινά. Οτι μοναδικός τους στόχος θα είναι η εφαρμογή των κεντρικών αντιλαϊκών - αντεργατικών επιλογών.


Φορολογικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ...στους φόρους, λέει η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού το ποσοστό εσόδων του δημοσίου από τη φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Δηλαδή, και λίγα μας κάνει ο Αλογοσκούφης κατά τη γνώμη τους.

Δεν ξέρουμε τι μέτρα και τι σταθμά χρησιμοποιούν στις Βρυξέλλες για να κρίνουν τέτοια μεγέθη, σίγουρα πάντως δεν έχουν ως γνώμονα το πώς «βγάζουν το μήνα» οι εργαζόμενοι και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί, πιστέψτε μας, είναι ...πανευρωπαϊκή η πρακτική του να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών βαρών κι ας μην το καταγράφει αυτό καμία στατιστική έρευνα.

Πάντως, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους μελετητές που καταλήγουν σε τέτοια αποτελέσματα ότι τα κέρδη των ΑΕ στην Ελλάδα είναι εξίσου μεγάλα με αυτά των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ...το ίδιο ή και περισσότερο αφορολόγητα.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΤΑ ιδιωτικά κανάλια - όπως είδαμε - για τη σύμβαση της ΔΕΗ με εταιρείες συλλογής χρεών, που χρησιμοποιούν και ανορθόδοξες μεθόδους προκειμένου να εισπράττουν ληγμένους λογαριασμούς.

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι αυτές οι εταιρείες δε θα χρησιμοποιηθούν απέναντι στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες έχουν ειδικές, σκανδαλώδεις συμβάσεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, δεν είδαμε παρόμοια ευαισθησία τόσα χρόνια που αυτά τα συστήματα τα χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές τράπεζες προκειμένου να εισπράττουν χρήματα από δανειολήπτες οι οποίοι χρωστούν.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταγγελίες είναι ακόμη χειρότερες. Οι εν λόγω εταιρείες ξεκινούν από τις τηλεφωνικές ενοχλήσεις γειτόνων, φίλων και συγγενών και φτάνουν μέχρι τα συστήματα της ...σικελικής μαφίας.

Γρηγοριάδης Κώστας

Φανταζόμαστε φυσικά ότι δεν είναι τόσο εύκολο να βγαίνουν «στον αέρα» τέτοια θέματα. Ιδίως όταν οι ιδιωτικές τράπεζες είναι από τους ...καλύτερους πελάτες των τηλεοπτικών καναλιών και το αντίστροφο.

Μετά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Οι εργασίες του 33ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ και οι εκλογές για τη νέα διοίκηση επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση στην κορυφή της Συνομοσπονδίας παραμένει η ίδια. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας και του ευρωμονόδρομου συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι. Ιδιοι, με μικρές αποκλίσεις, παρέμειναν και οι συσχετισμοί, βοηθούσης, βεβαίως, της εκτεταμένης και αδιαμφισβήτητης νοθείας. Ταυτόχρονα επισφραγίστηκε η κοινή πορεία των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Οι κοκορομαχίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους στα θεμελιώδη και ουσιαστικά ζητήματα, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΑΠ) παρά τους όψιμους αντιπολιτευτικούς τόνους παραμένει δεμένη στο άρμα της πλειοψηφίας, ζει και ανασαίνει από τον ομφάλιο λώρο του ευρωμονόδρομου και της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης, στην οποία υποκλίνεται. Και δεν είναι τυχαίο, ότι ούτε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ούτε μετά, δεν τόλμησαν να απαντήσουν στο ερώτημα πρόκληση: Γιατί ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια σε μεγάλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις και παντού ενάντια στο ΠΑΜΕ;

Ετσι η επόμενη μέρα του Συνεδρίου, παραμένει δύσκολη για την εργατική τάξη, αφού μέσα στις νέες αντεργατικές μπόρες που έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΣΕΒ και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα βρει απέναντι και τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, με τη γραμμή των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών, που αφοπλίζει την εργατική τάξη και υπονομεύει τους αγώνες της. Με δυο λόγια θα βρει συνδικαλιστικές ηγεσίες που δηλώνουν και είναι αρωγοί των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, υμνητές της ΟΝΕ και της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δικολάβους των θεωριών της «ανταγωνιστικότητας» και υμνητές της «παραγωγικότητας». Θα βρει συνδικαλιστικές ηγεσίες, που φραστικά θα διαπιστώνουν «προβλήματα», θα ξεστομίζουν λίγα λόγια συμπάθειας για τους «αναξιοπαθούντες», αλλά δε θα κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για να οργανωθούν οι αγώνες και η πάλη. Αυτό αποδεικνύει και ο πρότερος βίος τους και ο «προγραμματισμός δράσης» που ψήφισαν στο Συνέδριο.

Απογευματινή εφημερίδα την επομένη του Συνεδρίου έκανε λόγο για «καθαρό απεργιακό μέτωπο» που βγήκε δήθεν από το Συνέδριο. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους η εκτίμηση αυτή δεν είναι παρά ένας «ξύλινος τίτλος», μιας χρήσης. Τέτοιο «απεργιακό μέτωπο» δε φαίνεται ούτε την επομένη ούτε σε δέκα τέρμινα, από την πλειοψηφία...

Η μόνη απεργιακή κινητοποίηση που βρίσκεται μπροστά στους εργαζόμενους, είναι αυτή που έχουν προκηρύξει οι ταξικές ομοσπονδίες. Η μάχη για τις κλαδικές συμβάσεις, στην οποία καλούν τους εργαζόμενους στις 29 Μάρτη οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Γιατί, παρά τους αρνητικούς σημερινούς συσχετισμούς, οι ταξικές δυνάμεις δε θα πάψουν να είναι στην πρωτοπορία. Θα συνεχίσουν να είναι το πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, στους καθημερινούς αγώνες για το μεροκάματο, την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα. Θα συνεχίσουν σταθερά στο δρόμο της ταξικής πάλης, τη μοναδική προϋπόθεση για να βγουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα από το σημερινό τέλμα, και κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Εδώ, μέσα στην ταξική πάλη, στο δρόμο του αγώνα και όχι στα σαλόνια των «κοινωνικών εταίρων» και των «διαλόγων», βρίσκεται και το μέλλον όλων των εργαζομένων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ