ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κήρυγμα ενσωμάτωσης της νεολαίας στο σύστημα

«Παρωχημένος ο ριζοσπάστης νέος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο». Πρέπει να είναι «ευέλικτος» και «να επικεντρωθεί» στη «διαβούλευση» και τη «συναίνεση»!

Κήρυγμα ενσωμάτωσης της νεολαίας στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία και στις εργασιακές σχέσεις, συνοδευόμενο από την παραίνεση να αποκηρύξει η νέα γενιά κάθε μορφή ριζοσπαστικής πάλης για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, έκανε χτες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο ΣΕΦ, κατά την έναρξη του συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σ' ένα ακροατήριο, που επικροτούσε τις αντιεκπαιδευτικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου αναλύοντας τους σχεδιασμούς του κόμματός του για την ανώτατη εκπαίδευση πρότεινε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενταγμένα στις απαιτήσεις της αγοράς. Στο όνομα της μεγαλύτερης «αυτοτέλειας» και «αυτοδιαχείρισης», κάλεσε τους νέους να «συμμετέχουν» και να «συναινέσουν» στις «αλλαγές» στην ανώτατη εκπαίδευση. Ταυτιζόμενος πλήρως με το νόμο - πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση, περιέγραψε μια Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου με «πανεπιστήμια ανοιχτά, ανταγωνιστικά, αυτοδιοικούμενα στο διεθνή χώρο».

Αξιοποιώντας τα στημένα επεισόδια ΜΑΤ - κουκουλοφόρων, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να σπιλώσει τους φοιτητικούς αγώνες και να υπονομεύσει το κίνημα. Κάλεσε τους νέους να ...«αποδεσμευτούν από τα παρωχημένα σχήματα του ριζοσπάστη νέου που θέλει να αλλάξει τον κόσμο», γιατί, όπως υποστήριξε, «πολλές φορές χωρίς να συνειδητοποιεί γίνεται θεματοφύλακας της ακινησίας». Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε ουσιαστικά τους νέους πειθήνια να αποδεχτούν τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί «Αριστερά δε σημαίνει ακινησία, αλλά απαλλαγή από μια δεξιά διακυβέρνηση»! Παίζοντας το ρόλο του «δούρειου ίππου» της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αποτρέψει τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής εκπαίδευσης αναφέροντας: «Σας καλώ σε μια νέα μορφή πάλης, πιο ουσιαστικής, πιο δυναμικής, πιο αποτελεσματικής, που αγγίζει την καρδιά». Μια ...«μορφή πάλης» που, όπως είπε, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη «διαβούλευση» και την «κοινωνική συναίνεση»!

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τη νέα γενιά να τα «αλλάξει όλα», και στην αγορά εργασίας να στηρίξει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τετραετή ανασφάλιστη ή ...ημιανασφάλιστη εργασία των νέων και τις ρυθμίσεις για περιοδική και ευκαιριακού χαρακτήρα εργασία. Αυτές τις προτάσεις τις διάνθισε με αόριστες υποσχέσεις περί ενίσχυσης των νέων αγροτών που σήμερα στενάζουν κάτω από τη νέα ΚΑΠ την οποία ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χρηματοδότησης των νέων επιχειρηματιών, που βίωσαν στο πετσί τους την επίθεση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ στο εισόδημά τους.

Στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της παραπέρα μετατροπής της σε όχημα προώθησης και στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους συνέδρους «να σπάσουν τα στεγανά των κλειστών κομματικών νεολαιών», να «ξεφύγουν από τις κακές παραδόσεις του παρελθόντος», να γίνουν «ευέλικτοι», ώστε να μπορούν να πιάσουν «τον παλμό των ραγδαίων εξελίξεων»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πρόγραμμα τρομοκράτησης των λαών

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει τους νέους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»

Τους νέους, αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, όπως αυτοί καταγράφονται στο επικαιροποιημένο ευρωενωσιακό Πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Γενικευμένο φακέλωμα και προληπτική λογοκρισία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «ριζοσπαστικοποίησης». Η ΕΕ έχει υιοθετήσει, με επίσημα κείμενά της, τη θέση ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας περιλαμβάνει την καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» και των «ακραίων πεποιθήσεων», οι οποίες αποτελούν, κατά την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τις αιτίες που οδηγούν στην τρομοκρατία. Στο στόχαστρο, δηλαδή, τίθενται όσοι αμφισβητούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Υπό επιτήρηση, με βάση το συγκεκριμένο «αντι»τρομοκρατικό πρόγραμμα, τίθενται τα Πανεπιστήμια, οι χώροι συγκέντρωσης της νεολαίας, τα Μέσα Ενημέρωσης.
  • Προβλέπεται η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων σε διαβατήρια και ταυτότητες, η ανταλλαγή Στοιχείων Μητρώου Επιβατών που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ (πρόκειται για τα στοιχεία που παραδίδουν ήδη οι αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ).
  • Η Κομισιόν επεξεργάζεται παράλληλα μέτρα για Συστήματα Ανίχνευσης μέσω Ραδιοσυχνότητας (τα λεγόμενα «βραχιολάκια») ή την ετικέτα στις κάρτες επιβίβασης και τα εισιτήρια για την παρακολούθηση όλων των κινήσεων των επιβατών των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ με το νέο νομικό καθεστώς και τις διευρυμένες δυνατότητες επέμβασης της Ευρωπόλ. Δημιουργούνται Ομάδες Ταχείας Επέμβασης από τον Οργανισμό Διαχείρισης Συνόρων (FRONTEX). Και εντείνονται τα μέτρα σε βάρος των υπηκόων ξένων χωρών και των μεταναστών.

Επιπλέον η «Δημοκρατική Συσπείρωση» χαρακτηρίζει το εν λόγω πρόγραμμα σοβαρή αρνητική εξέλιξη στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Καλεί τον ελληνικό λαό να εντείνει τον αγώνα ενάντια σε κάθε περιορισμό και προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών του. Απαιτεί να μην υιοθετηθεί το κείμενο και να μην προχωρήσει η υλοποίηση του συνολικού πακέτου των αντιδημοκρατικών αυτών επιλογών.

Τέλος, να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε τα τελευταία χρόνια με πρόσχημα την τρομοκρατία (τρομονόμος του 2001, ευρωτρομονόμος, Συνθήκη Σένγκεν, Ευρωπόλ, Οδηγία της ΕΕ για την παρακολούθηση και την καταγραφή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κάμερες παρακολούθησης του συστήματος C4i κλπ.).

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκηνικό έντασης.

Η τουρκική ναυτική υπερδραστηριότητα σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση

Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής και αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό της υπερδραστηριότητας των Τούρκων, αποτελεί ότι αυτές τις μέρες τρία ερευνητικά - σεισμογραφικά πλοία, πλέουν στο Αιγαίο και ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Αγκυρα αυτές τις μέρες στο πλαίσιο μικρής κλίμακας ναυτικών γυμνασίων που πραγματοποιεί, απέστειλε υποβρύχιο ανοιχτά της Κύπρου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι κλιμακούμενες σε ποσότητα και ποιότητα αεροπορικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δοθεί εντολή για ψύχραιμη παρακολούθηση αυτών των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με όσα λένε Ελληνες διπλωμάτες, η έντονη τουρκική δραστηριότητα μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους: Στο παιχνίδι των τελευταίων μηνών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που πρωτοστάτησε η Κύπρος και στις εσωτερικές σκληρές εσωτερικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Οπως παρατηρούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική διπλωματία δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την πρόσκληση που δημοσιοποίησε η κυπριακή κυβέρνηση σε εταιρείες που διενεργούν έρευνες για πετρέλαιο. Με την παρουσία ερευνητικών σκαφών βόρεια της Κύπρου, αλλά και τις ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, η Αγκυρα υπογραμμίζει τόσο το ενδιαφέρον της όσο και τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιοχή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Αγκυρα, τη στιγμή που εξασφάλισε ότι Τούρκος επιστήμονας θα βρίσκεται στο ελληνικό ωκεανογραφικό «Αιγαίο», το οποίο μέχρι τις 6 Απρίλη κάνει έρευνες για λογαριασμό γερμανικού πανεπιστημίου, φρόντισε να «δρομολογήσει» δύο δικά της ερευνητικά πλοία: Το «Πίρι Ρέις» στην περιοχή της Σμύρνης και το «Πεχλιβάν» στο βόρειο Αιγαίο, σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι στα τουρκικά πλοία δεν επιβαίνει Ελληνας επιστήμονας...

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτηρίζουν «σοβαρά μηνύματα» τις τουρκικές ναυτικές δραστηριότητες και «κρίσιμη» την περίοδο μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Οπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, μια περισσότερο σαφή εικόνα θα μπορεί να έχει κανείς μετά και από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, το προσεχές φθινόπωρο.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για το Πάσχα

Η πανελλήνια ένωση συμπαράστασης προς τα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» άρχισε την οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα. Με ανακοίνωσή της απευθύνεται και πάλι σε όλους όσοι χρόνια τώρα στηρίζουν το έργο της και τους καλεί να συνδράμουν και πάλι, από το υστέρημά τους, τους αβοήθητους αγωνιστές που ενώ αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την ειρήνη, μένουν σήμερα σε βαθιά γεράματα αβοήθητοι από το κράτος. Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της (Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129.592361-13.

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 21-22 Απρίλη.

  • Σήμερα, Παρασκευή 30 του Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Μελισσίων, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου «Αγιος Γεώργιος» (Σμύρνης 20).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων, στις 6.30 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Βαρβάρας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Μ. Αλεξάνδρου 185).

-- Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης, στις 7.30 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο.

  • Κυριακή 1η του Απρίλη

-- Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου, στις 10.00 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, στις 7 μ.μ., στο «PREVEZA CITY». Θα μιλήσει η Γεωργία Λαδογιάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ