ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Μόνο στους δρόμους θα βρούμε το δίκιο μας

Ανακοίνωση για την Απόφαση του ΣτΕ που κρίνει νόμιμη την κατασκευή ΧΥΤΑ στη Φυλή

Την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Ανω Λιοσίων και της Δυτικής Αττικής στην απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει νόμιμη την κατασκευή ΧΥΤΑ στη Φυλή, εκφράζει με ανακοίνωση - καταγγελία η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής. Ταυτόχρονα δηλώνει, ότι οι κάτοικοι και οι φορείς δε θα επιτρέψουν την εγκατάσταση εργολάβων και την έναρξη εργασιών για την επέκταση της χωματερής.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωση η Διαδημοτική: «Η "θέση" της νέας χωματερής που "νομιμοποιείται" με την απόφαση του ΣτΕ, ακουμπάει κυριολεκτικά στη σημερινή χωματερή των Ανω Λιοσίων που πάνω από 40 χρόνια δέχεται όλων των ειδών τα απόβλητα της Αττικής με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων. Πρόκειται κυριολεκτικά για επέκταση της σημερινής και διαιώνιση της ρύπανσης και της μόλυνσης».

«Η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνει στη συνέχεια, στην ουσία "νομιμοποιεί" τον αργό θάνατο που έχουν επιφυλάξει οι βαθιά ταξικές και ρατσιστικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ). Επιλογές που δεν έχουν την παραμικρή λαϊκή συγκατάθεση και που για να υλοποιηθούν στηρίχτηκαν και στηρίζονται αποκλειστικά στις πλάτες των υποταγμένων δημοτικών και νομαρχιακών "αρχόντων". Προφανώς ήρθε κάτω από αφόρητες πιέσεις των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών και ως "λύση" στα αδιέξοδα που οι ίδιοι οι αρμόδιοι έχουν δημιουργήσει με τα σκουπίδια της Αττικής».

Καταλήγοντας η Διαδημοτική δηλώνει: «Ξέρουμε ότι το δίκιο είναι μαζί μας και θα το βρούμε στους δρόμους όπως το βρήκαμε όταν υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Παρότι και τότε υπήρξε απόφαση του ΣτΕ που διέταζε τη μεταφορά της στα Ανω Λιόσια για λόγους... δημόσιας υγείας. Οι αρμόδιοι πρέπει να αντιληφτούν ότι δεν έχουν τελειώσει μαζί μας, θα μας έχουν καθημερινά μπροστά τους».

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Αρχισε τις απειλές η δημοτική αρχή Περιστερίου

Καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι εργάζονται για το «στήσιμο» του Μουσείου
Καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι και νέοι εργάζονται για το «στήσιμο» του Μουσείου
Ούτε μια βδομάδα δεν πέρασε από το «στήσιμο» του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης με πρωτοβουλία Αντιστασιακών Οργανώσεων, συνδικάτων, μαζικών φορέων και νέων της πόλης σε κεντρικό κτίριο του Περιστερίου, το οποίο αποτελεί δημοτική περιουσία, και τα ...«όργανα» εκ μέρους της δημοτικής αρχής άρχισαν σε απειλητικούς ρυθμούς.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη ματαίωση των προσπαθειών του λαού του Περιστερίου να αποκαταστήσει στη μνήμη της νέας γενιάς την ηρωική αντίσταση του ΕΑΜ. Μέσα σε τρεις μέρες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 υπογραφές στήριξης από συνδικαλιστές, δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων του Δήμου. Η δημοτική αρχή, φανερά τρομοκρατημένη από την απήχηση της πρωτοβουλίας στην πλειοψηφία του περιστεριώτικου λαού, διαδίδει ότι σκοπεύει να γκρεμίσει το κτίριο, κάτι που επιβεβαιώνει και το Μηχανικό Τμήμα της Πολεοδομίας, όπως μας καταγγέλλουν εκπρόσωποι των φορέων.

Η υποκρισία της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να κρυφτεί. Πάνω από 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κτίριο με τη μορφή κληροδοτήματος πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου και τέσσερα χρόνια από τότε που η σημερινή αρχή του Αντρέα Παχατουρίδη (πρόσκειται στη ΝΔ) βρίσκεται στη διοίκηση. Γιατί δεν είχε προχωρήσει πριν στο γκρέμισμα ή στην ανακαίνιση του κτιρίου; Για να μη μιλήσουμε για την ανεπίσημη «πρόταση» της δημοτικής αρχής να γίνει ένα κτίριο «κάτι σχετικά με τα παιδιά» (σ.σ. δεσμεύεται από την κληροδότηση) και στο ισόγειο να φτιάξει καταστήματα που θα τα νοικιάζει σε ιδιώτες...

Πάντως, από την Κυριακή, κάθε μέρα εργάτες, εκπαιδευτικοί, νεολαίοι, δουλεύουν μέσα στο Μουσείο για την τελική διαμόρφωσή του. Το Σάββατο, δεκάδες μαθητές του συγκροτήματος της Χωράφας με τους καθηγητές τους αναμένεται να βοηθήσουν στην ανακαίνιση, ενώ την Τετάρτη 4 Απρίλη το απόγευμα θα εγκαινιαστεί η βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί στο ισόγειο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Φωτ.

Αύριο Κυριακή 1η Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στην εκκλησία του Αγιου Ανδρέα στο Χαϊδάρι, γίνεται το μνημόσυνο του

ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΥΤΙΜΙΑΔΗ

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

Πολλοί δικηγόροι αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές

Συνέλευση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

Επτά χιλιάδες δικηγόροι - στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι - αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και συχνά καταφεύγουν σε καταναλωτικά δάνεια για να ανταποκριθούν. Αυτό επισημάνθηκε στην προχτεσινή συνέλευση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» (ΑΣΔ) και δείχνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι δικηγόροι και κυρίως οι νέοι.

Η ΑΣΔ για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο (η προηγούμενη στη συνέλευση του περασμένου Ιούλη) έθεσε επί τάπητος τα ασφαλιστικά προβλήματα των δικηγόρων.

Οπως αναφέρθηκε από τον Μ. Κοκκινάκη, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και τους Γ. Γουσέτη, Αγ. Βρεττό και το Φιλ. Σεβαστιάδη από την Κίνηση Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, το Ταμείο Νομικών συνεχίζει να αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα. Μόλις στο 70% έγινε η αναπλήρωση των χαμένων του Ταμείου, από την κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και στη συνέχεια την καθιέρωση του 4% υπέρ του Ταμείου επί του εισπραττόμενου ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Επίσης, το κράτος δεν αποδίδει τις οφειλόμενες εισφορές του προς το Ταμείο, που έφτασαν τα 95 εκατ. ευρώ.

Επισημάνθηκαν επίσης τα καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης (ελλείψεις δικαστών, δικαστικών αιθουσών, μηχανοργάνωση κλπ.). Η ΑΣΔ εξέφρασε την αντίθεσή της στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η ΑΣΔ στα προβλήματα των νέων δικηγόρων. Το φαινόμενο της «υπαλληλοποίησης» εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, λόγω της συγκεντροποίησης της δικηγορικής ύλης και του μεγάλου κόστους λειτουργίας και συντήρησης δικηγορικού γραφείου. Η ΑΣΔ ζητάει τη χορήγηση άτοκων δανείων ποσού τουλάχιστον 15.000 ευρώ από το Ταμείο Νομικών για να διευκολύνονται οι νέοι δικηγόροι στο ξεκίνημα του επαγγέλματος.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και, όπως επισημάνθηκε, η ΑΣΔ θα πρέπει να συμβάλει για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα που θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Τέλος, στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Κριτσιώτης, εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Αθήνας. Ζήτησε την κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος και την ένταξή της στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών.

KHΔΕΙΑ

Εφυγε απ' τη ζωή ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Η. ΣΑΡΡΗΣ, σε ηλικία 56 χρόνων, και κηδεύεται, σήμερα Σάββατο 31.3.2007, ώρα 12.30 μ.μ., από το Β' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κοινή πλεύση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ

Ανακοίνωση ΚΚΕ για ΤΕΔΚ Ηρακλείου

Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που από καιρό έχουν δρομολογήσει στην Αυτοδιοίκηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή τη ΓΣ της ΤΕΔΚ Ηρακλείου για την εκλογή του νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για την ΚΕΔΚΕ. Σημειώνεται ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συμμετείχαν στις εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, επιβεβαιώνοντας την πλήρη σύμπλευσή τους στον αντιλαϊκό ρόλο που θέλουν να παίξει η ΤΑ. Μεμονωμένη υποψηφιότητα που είχε στηριχτεί από τις Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις του νομού είχε καταθέσει ο Γιώργος Σταματάκης από το Δήμο του «Ν. Καζαντζάκη» χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Στη σχετική ανακοίνωση, εκτός των άλλων, επισημαίνεται πως το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και «ανεξάρτητων» από την ΤΕΔΚ, επιβεβαιώνει την πολιτική ταύτισή τους στη γραμμή ενσωμάτωσης της Αυτοδιοίκησης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, παρά τις όποιες υποκριτικές «συγκρούσεις» μεταξύ τους.

Ετσι, καλούνται οι εργαζόμενοι να παλέψουν, για τη λύση των προβλημάτων τους, σε αντιπαράθεση με την πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των Δήμων που την εκφράζουν. Να παλέψουν για μια άλλη λαϊκή εξουσία, μια άλλη πολιτική ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ