Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλοί δικηγόροι αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές

Συνέλευση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης»

Επτά χιλιάδες δικηγόροι - στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι - αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και συχνά καταφεύγουν σε καταναλωτικά δάνεια για να ανταποκριθούν. Αυτό επισημάνθηκε στην προχτεσινή συνέλευση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» (ΑΣΔ) και δείχνει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι μικροί και μεσαίοι δικηγόροι και κυρίως οι νέοι.

Η ΑΣΔ για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο (η προηγούμενη στη συνέλευση του περασμένου Ιούλη) έθεσε επί τάπητος τα ασφαλιστικά προβλήματα των δικηγόρων.

Οπως αναφέρθηκε από τον Μ. Κοκκινάκη, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και τους Γ. Γουσέτη, Αγ. Βρεττό και το Φιλ. Σεβαστιάδη από την Κίνηση Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, το Ταμείο Νομικών συνεχίζει να αντιμετωπίζει οξυμένα οικονομικά προβλήματα. Μόλις στο 70% έγινε η αναπλήρωση των χαμένων του Ταμείου, από την κατάργηση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και στη συνέχεια την καθιέρωση του 4% υπέρ του Ταμείου επί του εισπραττόμενου ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Επίσης, το κράτος δεν αποδίδει τις οφειλόμενες εισφορές του προς το Ταμείο, που έφτασαν τα 95 εκατ. ευρώ.

Επισημάνθηκαν επίσης τα καθημερινά προβλήματα της Δικαιοσύνης (ελλείψεις δικαστών, δικαστικών αιθουσών, μηχανοργάνωση κλπ.). Η ΑΣΔ εξέφρασε την αντίθεσή της στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην αναθεώρηση των άρθρων 16 και 24 του Συντάγματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η ΑΣΔ στα προβλήματα των νέων δικηγόρων. Το φαινόμενο της «υπαλληλοποίησης» εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, λόγω της συγκεντροποίησης της δικηγορικής ύλης και του μεγάλου κόστους λειτουργίας και συντήρησης δικηγορικού γραφείου. Η ΑΣΔ ζητάει τη χορήγηση άτοκων δανείων ποσού τουλάχιστον 15.000 ευρώ από το Ταμείο Νομικών για να διευκολύνονται οι νέοι δικηγόροι στο ξεκίνημα του επαγγέλματος.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και, όπως επισημάνθηκε, η ΑΣΔ θα πρέπει να συμβάλει για να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα που θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Τέλος, στη συνέλευση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Κριτσιώτης, εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Αθήνας. Ζήτησε την κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος και την ένταξή της στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ