ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθούν οι ΠΑΕ

Σε δηλώσεις στη στην ΕΤ-3 η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτώμενη για τα έκτροπα στην Παιανία και για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, υπογράμμισε:

«Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που συνεργάζονται με τις ΠΑΕ, αντί να τις καταργήσουν, που έχουνε μπλέξει το ποδόσφαιρο και συνολικά το άθλημα με το στοίχημα, όπου οι εταιρείες ντόπινγκ και γενικότερα οι εταιρείες στοιχημάτων είναι κράτος εν κράτει. Αυτά όλα γεννούν και τις ομάδες των διατεταγμένων "φιλάθλων" και καλλιεργούν τη βία».

Κληθείσα να σχολιάσει τα κυβερνητικά μέτρα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Είναι πυροσβεστικά άμεσα. Εμείς προτείνουμε κατάργηση των ΠΑΕ και ό,τι συνεπάγεται αυτό και δημιουργία ενός νέου τύπου ποδοσφαίρου, ερασιτεχνικού, και γενικότερα των αθλημάτων, που βεβαίως θα λειτουργεί με σωστούς όρους και αμοιβών για τους αθλητές και κάλυψής τους σε θέματα υγείας. Ο πρωταθλητισμός δεν μπορεί να συσχετιστεί με το εμπόριο, διότι τότε γίνεται ωμή βία και εξαγορά».

Αναζητούνται πέντε ύποπτοι

Σε πέντε άτομα που θεωρούνται ύποπτα και ανήκουν σε συνδέσμους του Ολυμπιακού, αναζητούν οι διωκτικές αρχές τους δράστες της δολοφονίας του 22χρονου Μ. Φιλόπουλου.

Η Ασφάλεια βασίζεται σε δυο καταθέσεις συλληφθέντων, όπου δυο δράστες χτυπούσαν με μαχαιριές το νεαρό στα πόδια, ενώ ένας τρίτος τον χτύπησε δυνατά στο κεφάλι με ρόπαλο. Παράλληλα άλλα δυο άτομα συμμετείχαν χτυπώντας τον 22χρονο. Οι αρχές διαθέτουν ενδείξεις, αλλά είναι απαραίτητο να στοιχειοθετηθούν για να οδηγηθούν οι δράστες στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ασφάλεια έχει ταυτοποιήσει τους τρεις από του πέντε δράστες. Η Αστυνομία ψάχνει για δυο βίντεο από κινητά τηλέφωνα, ενώ στα ρούχα τριών από τους 18 συλληφθέντες έχουν βρεθεί αίματα και γίνονται αναλύσεις γενετικού υλικού, όπως και ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει η Ασφάλεια, οι επιβάτες πολυτελούς αυτοκίνητου είχαν «επιτελική» συμμετοχή στη φονική συμπλοκή της περασμένης Πέμπτης, αφού μίλησαν με ορισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού που επέβαιναν σε δίκυκλα. Εκτιμάται δε ότι δυο άτομα από τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού «έκλεισαν» το μοιραίο ραντεβού στην Παιανία.

Από τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η Αστυνομία σε γραφεία συνδέσμων οπαδών του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού στην Αθήνα, τον Πειραιά και άλλους δήμους της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ναρκωτικά, ρόπαλα και μαχαίρια.

Συνολικά έγιναν έρευνες στα γραφεία 22 συνδέσμων.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Στο μεταξύ απολογήθηκαν χτες στην 26η τακτική ανακρίτρια οι πρώτοι έξι από τους συνολικά δεκαεννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια της Παιανίας την περασμένη Πέμπτη. Οι τέσσερις, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, αρνήθηκαν το σε βάρος τους κατηγορητήριο. Απολογούμενος ο ανήλικος, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, είπε ότι η συνάντηση είχε κλειστεί τέσσερις μέρες νωρίτερα και όσοι πήραν μέρος γνώριζαν ότι θα γίνει μάχη και είχαν πάει προετοιμασμένοι για αυτό.

Χτες απολογήθηκε επίσης και ο οδηγός που χτύπησε με το αυτοκίνητό του έναν από τους συμπλεκόμενους. Αύριο αναμένεται να απολογηθούν όσοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά τον αδελφό του θύματος, τον 25χρονο πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού στον Κολωνό, Μιχάλη Φιλόπουλο, τον χτυπούσαν Αλβανοί οπαδοί του Ολυμπιακού από το Παγκράτι.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε από τους έξι νεαρούς.

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε ... προεμφραγματική κατάσταση

Σύνταξη 480 ευρώ στους δικαιούχους του θα δίνει μετά από 37 χρόνια δουλιάς!

Σε ένα έλλειμμα κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ και σε συντάξεις 480 ευρώ (!) στους δικαιούχους του μετά από 37 (!!) συναπτά χρόνια εργασίας έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η καταθλιπτική αυτή εικόνα παρουσιάστηκε χτες απ' τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη του Ταμείου. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι και κύρια αιτία των ελλειμμάτων του είναι η κρατική υποχρηματοδότηση και η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας. Δεν υπάρχει μητρώο εργοδοτών και - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση - έχει να γίνει έλεγχος απ' το 1993, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί και το ύψος της εισφοροδιαφυγής. Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, το ύψος της εισφοροδιαφυγής ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Στην εισφοροδιαφυγή έρχεται να προστεθεί η παρακράτηση απ' το κράτος των εισφορών για τους λεγόμενους νεοασφαλισμένους (απ' την 1.1.1993), ύψους 140 εκατ. ευρώ, καθώς και 35 εκατ. ευρώ απ' το περίφημο ΛΑΦΚΑ.

Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 430 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 366,8 σε ομόλογα. Κι όταν τέθηκε το ερώτημα γιατί το Ταμείο δεν αγοράζει ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδας η απάντηση ήταν πως η άποψη αυτή είναι σεβαστή μεν αλλά το επιτρέπει το υψηλό ρίσκο που μπορεί να αποφέρει και τα υπερκέρδη.

Αυτή η κατάσταση προοιωνίζεται την εξής οδυνηρή εξέλιξη: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.

Ξέχασε τον ... οπορτουνισμό!

Πέντε εμπόδια μέτρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος για το σοσιαλισμό στην Ευρώπη και τα απαρίθμησε, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας.

Το πρώτο είναι ότι η «ιστορική αριστερά» δεν ξέρει «ξένες γλώσσες»... Δε μιλάει δηλαδή «τη γλώσσα της νέας γενιάς της παγκοσμιοποίησης, του Διαδικτύου, της φτωχής εργασίας». Δε γνωρίζαμε ότι χρειάζεται ντοκτορά γλωσσομάθειας για να συνεννοηθείς με τους νέους του part - time, τους νέους του ντελίβερι, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, τους αγωνιούντες πτυχιούχους σε αναζήτηση εργασίας. Τα παιδιά δηλαδή της εργατικής τάξης. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι αρκεί να μιλήσεις τη γλώσσα της τάξης τους. Γλώσσα όμως παρωχημένη και ξύλινη για την ...aristera.

Το δεύτερο εμπόδιο αφορά στα πισωκοιτάγματα της «ιστορικής αριστεράς» που κινδυνεύει «όπως ο Λωτ στα Σόδομα να γίνει στήλη άλατος», αν δεν «αρχίσει να βλέπει μπροστά». Κι, όμως, «αριστερά» σημαίνει κοιτάω μπροστά, πολύ μπροστά και βαδίζω προς τα κει με τη δύναμη του χτες, της ιστορίας μου, των αγωνιστικών μου παραδόσεων, των ιδανικών που δεν απεμπολώ και δεν προδίδω. Πίσω δε «βρίσκονται διαιρέσεις, διασπάσεις, εντάσεις, αντιπαραθέσεις». Πίσω βρίσκονται επαναστάσεις, λαμπρές στιγμές του εργατικού και λαϊκού κινήματος φωτεινό ορόσημο στο δρόμο για το αύριο. Κατά τον Αλαβάνο όλα αυτά δεν είναι παρά «εγχειρήματα που κατέρρευσαν χωρίς καν λαϊκή αντίσταση».

Τρίτο εμπόδιο η έλλειψη αυτοπεποίθησης, λέει ο Αλ. Αλαβάνος που διακρίνει την αριστερά, η οποία «κλείνεται στον εαυτό της ως μια δορυφορική δύναμη που μπορεί να έχει τροχιά μόνο μέσα στο πεδίο βαρύτητας του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος που σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες έχει τη μορφή του δικομματισμού». Κρίνει προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια... Το ομολογεί υπερασπιζόμενος τον «προσανατολισμό της αριστεράς σε δομικές αλλαγές».

Τέταρτο εμπόδιο: «Αν η αριστερά, μαχόμενη ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, δε φοβάται η ίδια να παγκοσμιοποιηθεί». Τουτέστιν: «Η αντίθεση στις κυρίαρχες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να γίνει μέσα από τακτικές εθνικής αναδίπλωσης, που κατακερματίζει τις δυνάμεις, αλλά μέσα από ένα άλλο σχέδιο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Δηλαδή, σε απλά ελληνικά: Εμποδίζουν το σοσιαλισμό όσοι δεν αποδέχονται την ιμπεριαλιστική ΕΕ! Εξαίσια. Γιατί μπερδεύει όμως τον Μαρξ; Τι το κοινό έχει αυτή η θέση με το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» που το χαρακτηρίζει «μήτρα από την οποία έχουμε βγει»;

Πέμπτο και τελευταίο: «Αν η αριστερά καταφέρνει να συνδυάζει, κι όχι να αντιπαραθέτει, εκεί που χρειάζεται σύνθεση, δηλαδή πρώτα από όλα στην κινηματική και προγραμματική της δράση». Μα κάθε πολιτική δύναμη που σέβεται τον εαυτό της με βάση το πρόγραμμά της δρα είτε για την ενίσχυση είτε για την υπονόμευση του κινήματος. Πού αποσκοπεί ο τεχνητός διαχωρισμός τους;

«

Το να πιστεύουμε - λέει ο Αλ. Αλαβάνος - ότι "Ο Σοσιαλισμός αντεπιτίθεται" σημαίνει βέβαια ότι έχει επεξεργαστεί και ότι διαθέτει συνολική εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία». Μα σοσιαλισμός ΕΙΝΑΙ άλλη πρόταση για την κοινωνία. Κι ανάμεσα στα εμπόδιά του φιγουράρει σε περίοπτη θέση ο οπορτουνισμός. Αλλά γι' αυτόν δε μίλησε ο Αλ. Αλαβάνος.


Β.Ν.

Στον υφυπουργό Αθλητισμού αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γ. Ορφανό, αύριο Τετάρτη και ώρα 10:30 π.μ., στο υφυπουργείο Αθλητισμού (Λ. Κηφισίας 7).

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται μετά από αίτημα του Κόμματος, αφορά στα τελευταία γεγονότα στην Παιανία και την οργανωμένη βία στον Αθλητισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ