Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε ... προεμφραγματική κατάσταση

Σύνταξη 480 ευρώ στους δικαιούχους του θα δίνει μετά από 37 χρόνια δουλιάς!

Σε ένα έλλειμμα κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ και σε συντάξεις 480 ευρώ (!) στους δικαιούχους του μετά από 37 (!!) συναπτά χρόνια εργασίας έχουν οδηγήσει το Ταμείο Συντάξεων Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η καταθλιπτική αυτή εικόνα παρουσιάστηκε χτες απ' τον πρόεδρο του ΤΣΑΥ σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη του Ταμείου. Στο ΤΣΑΥ ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι και κύρια αιτία των ελλειμμάτων του είναι η κρατική υποχρηματοδότηση και η εισφοροδιαφυγή από τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας. Δεν υπάρχει μητρώο εργοδοτών και - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση - έχει να γίνει έλεγχος απ' το 1993, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί και το ύψος της εισφοροδιαφυγής. Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, το ύψος της εισφοροδιαφυγής ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Στην εισφοροδιαφυγή έρχεται να προστεθεί η παρακράτηση απ' το κράτος των εισφορών για τους λεγόμενους νεοασφαλισμένους (απ' την 1.1.1993), ύψους 140 εκατ. ευρώ, καθώς και 35 εκατ. ευρώ απ' το περίφημο ΛΑΦΚΑ.

Αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε 1,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 430 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 366,8 σε ομόλογα. Κι όταν τέθηκε το ερώτημα γιατί το Ταμείο δεν αγοράζει ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδας η απάντηση ήταν πως η άποψη αυτή είναι σεβαστή μεν αλλά το επιτρέπει το υψηλό ρίσκο που μπορεί να αποφέρει και τα υπερκέρδη.

Αυτή η κατάσταση προοιωνίζεται την εξής οδυνηρή εξέλιξη: Μετά από 37 χρόνια δουλιάς οι γιατροί που θα ασφαλίζονται στο κατώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 480 ευρώ σύνταξη και οι γιατροί που ασφαλίζονται στο ανώτερο κλιμάκιο θα παίρνουν 2.000 ευρώ, όταν σήμερα οι συντάξεις των μονοσυνταξιούχων (με 39 χρόνια εργασίας) είναι 2.144 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ