Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νοσοκομεία ΑΕ

Τον εκσυγχρονιστικό του οίστρο βρήκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας σε συνέδριο στα Χανιά για το «μάνατζμεντ» στις υπηρεσίες Υγείας.

Πρότεινε τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) με σκοπό, όπως υποστήριξε, να αποκτήσουν μια διοικητική οντότητα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Μάλιστα, προνόησε σπεύδοντας να πει πως, πιθανόν να προκληθούν αντιδράσεις από ορισμένους «"επαναστάτες" στο ΕΣΥ» όχι γιατί δεν κατανοούν τι σημαίνει ΑΕ, αλλά γιατί θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο! Επιπλέον, αναφερόμενος στις δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας περιορίστηκε μόνο στο ότι γίνονται σπατάλες με διασπορά διαφόρων πόρων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως ισχυρίστηκε.

Παλιά η πρόταση για Νοσοκομεία ΑΕ, απ' τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν το ΠΑΣΟΚ προώθησε την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Αλλωστε, δε χρειάζονται Νοσοκομεία ΑΕ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του - που συνεχίζει επαξίως η ΝΔ - μετέτρεψε τα νοσοκομεία σε ανταποδοτικές μονάδες καθώς η χρηματοδότησή τους - πλην της μισθοδοσίας - στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Απόδειξη ο τελευταίος απολογισμός του «Ευαγγελισμού» - του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας: Κάπου 84% των εσόδων του προέρχονται από εισπράξεις απ' τα Ταμεία και τους ασθενείς και μόλις ένα 4% είναι κρατική επιχορήγηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ