Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχώς μελετά πρωτοβουλίες για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, με κύριο γνώμονα ότι όλα τα μέτρα αποβλέπουν στην οικονομική ολοκλήρωση και την ενοποίηση της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών στη Γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο κατανοούν οι ξένοι ότι αυτά που λέγουν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι για δήθεν οικονομική απομόνωση - τώρα μάλιστα έχουν αφαιρέσει και τη λέξη οικονομική και μιλούν για γενική απομόνωση - δεν είναι πραγματικότητα, αλλά είναι ένας μύθος που αποβλέπει απλώς και μόνο στο να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς». Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θα μελετήσουν τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα επιδειχτεί αρκετή κατανόηση».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμήνυσε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα εξαρτάται από τη στάση της Αγκυρας στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολίαζε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία άσκησε βέτο για συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της Αγκυρας και υπέδειξε ότι η τουρκική στάση συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια και κάθε φορά εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ολοκλήρωσε την αξιολόγησή της επί της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι έγγραφο με τις παρατηρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέληξε στα συμπεράσματά του ύστερα από ανταλλαγή απόψεων και διαβουλεύσεων με συνεργάτες του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τους πρεσβευτές στη Λευκωσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προκλητικός ο Πάουελ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», εκφράζοντας και τους μύχιους πόθους της αμερικανικής ηγεσίας, ο Κ. Πάουελ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως για να λυθεί το Κυπριακό, πρέπει να υπάρξει... αλλαγή ηγεσίας στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος αν εκτιμά πως θα υπάρξει νέα προσπάθεια σύντομα, απάντησε:

«Μερικές φορές χρειάζεται ένα διάλειμμα. Να πέσουν οι τόνοι, να υποχωρήσουν τα πάθη, να έρθουν νέοι ηγέτες και να περιμένεις και πάλι για τη σωστή στιγμή». Οπως φαίνεται λοιπόν και από τις δηλώσεις του Πάουελ, οι Αμερικανοί περιμένουν τη... σωστή στιγμή, όπου με μια νέα ηγεσία στην Κύπρο θα περάσουν το «σχέδιο Ανάν». Και προφανώς εργάζονται για μια τέτοια εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμίζουν τους Τουρκοκύπριους οι ΗΠΑ (2009-04-16 00:00:00.0)
«Το σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν» (2009-01-10 00:00:00.0)
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ (2008-12-11 00:00:00.0)
Ικανοποιητικό το ενδιαφέρον για την εξόρυξη υδρογονανθράκων (2007-08-17 00:00:00.0)
Στόχος η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη (2006-08-24 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές πιέσεις στην Κύπρο (2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ