Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ικανοποιητικό το ενδιαφέρον για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Μία αμερικανική εταιρεία και μια κοινοπραξία εταιρειών υπέβαλαν χτες αιτήσεις για τρία διαφορετικά ερευνητικά τεμάχια για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η αμερικανική εταιρεία «Νόπολ Ενερτζι» επέδειξε ενδιαφέρον για ένα τεμάχιο και η κοινοπραξία τριών εταιρειών από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βρετανία για δύο από τα έντεκα τεμάχια, που προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης.

Η κυπριακή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας, και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο». Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, Ευστάθιος Χαμπουλλάς, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2007.

Σε δηλώσεις ο ανώτατος διαπραγματευτής της «Νόπολ Ενερτζι», Γκάρι Χάου, είπε ότι η εταιρεία του έχει τη βεβαιότητα ότι θα βρει φυσικό αέριο στο τεμάχιο για το οποίο υπέβαλε αίτηση. Η εταιρεία, ανέφερε, δραστηριοποιείται στο Εκουαδόρ, στην Κίνα, στη Βόρειο Θάλασσα, τόσο στο βρετανικό όσο και στο νορβηγικό τομέα, και στο Ισραήλ. Η γεωλογική βάση στο Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι παρόμοια με αυτή της Κύπρου και αυτό δίνει τη βεβαιότητα στην εταιρεία του ότι θα βρουν φυσικό αέριο, όπως βρήκαν και στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωσή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με την αναζήτηση πετρελαίου στη θαλάσσια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις Μαρκουλλή

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, απέρριψε τις τουρκοκυπριακές επικρίσεις για τις δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, οι οποίες αποτέλεσαν αφορμή για τη διατύπωση επιφυλάξεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά για τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η Ε. Μαρκουλλή εξέφρασε την ελπίδα να μην πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις του κατοχικού καθεστώτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν εκφράσει αμοιβαία προθυμία να συναντηθούν για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006, προς συζήτηση τεχνικών θεμάτων και προετοιμασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά συνόδευσε την προθυμία της για τη συνάντηση με επικριτικές δηλώσεις για όσα ανέφερε η Ε. Μαρκουλλή και ιδιαίτερα για την αναφορά της ότι το κλειδί της λύσης το έχει η Τουρκία και για την έκφραση αμφιβολιών κατά πόσο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει καίριες πτυχές, όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Η Ε. Μαρκουλλή χαρακτήρισε λυπηρές και απαράδεκτες τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα, με τις δηλώσεις της είχε απευθύνει μηνύματα συμφιλίωσης και επαναπροσέγγισης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Οι τοποθετήσεις μου απευθύνονταν στην Τουρκία και έχουν ερμηνευτεί λανθασμένα», είπε η υπουργός Εξωτερικών. Ομως, πρόσθεσε, σημασία έχει να οριστεί τελικά η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μ. Ταλάτ.

Στο μεταξύ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά ότι στη νέα φάση του Κυπριακού θα υπάρξει μια κανονική διαπραγμάτευση, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά με χρονοδιάγραμμα, καθώς και σκληρό παζάρι.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει η διαδικασία διαπραγματεύσεων που εφαρμόστηκε για το «σχέδιο Ανάν». Τότε, είπε, όλα έγιναν μέσω των μεσολαβητών, χωρίς καν διαπραγματεύσεις και σε περιορισμένο χρονικό περιθώριο.

Ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ακόμη ότι μια ισχυρή οικονομία θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ