Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 16 Σεπτέμβρη οι βουλευτικές εκλογές
  • Σήμερα η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό για τη διάλυση της Βουλής
  • Την υπεράσπιση και συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θέτει σαν βασικό στόχο η κυβέρνηση

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη ζήτησε χτες η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου. Ο υπουργός Επικρατείας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θέτοντας σαν πρωταρχικό προεκλογικό στόχο της κυβέρνησης την υπεράσπιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που θα συνεχιστούν και την «επόμενη τετραετία» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτήν την πολιτική επιλογή θα ακολουθήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, με διάγγελμα που θα πραγματοποιήσει μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, η οποία ορίστηκε για τη 1 μ.μ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου οι υπουργοί της κυβέρνησης να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και να υπογράψουν το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Η συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Παπούλια, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ορίστηκε με χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο στις 7.00 μ.μ.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να θέσει σαν προεκλογικό ψευτοδίλημμα στα λαϊκά στρώματα την ψήφιση του καλύτερου διαχειριστή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και από τις πρώτες ώρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις φάνηκε ότι τα κυβερνητικά στελέχη θα οξύνουν τη δικομματική πόλωση, διεκδικώντας από την πλουτοκρατία το «χρίσμα» της διατήρησης της εξουσίας για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάξει την ψήφο τους, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη «λαϊκή εντολή» για να εξαπολύσει νέα σκληρή επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Θ. Ρουσόπουλος στη χτεσινή δήλωσή του ζήτησε «ανανέωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών», υποστηρίζοντας: «Η κυβέρνηση, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με σοβαρότητα και σιγουριά, απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες, τον υπέρτατο κριτή της Δημοκρατίας και τους καλεί να αποφασίσουν για το μέλλον του Τόπου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας ισχυρή εντολή, για μια νέα τετραετία».

Ο ίδιος, προτάσσοντας το αντιδραστικό «μεταρρυθμιστικό» έργο της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τις 7 Μαρτίου του 2004, η Χώρα έκανε σταθερά βήματα σε όλους τους τομείς. Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν και πολλές από αυτές αποδίδουν ήδη καρπούς. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν». Οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, το ξεπούλημα και των τελευταίων κομματιών της δημόσιας περιουσίας και η παράδοση της Υγείας και της Παιδείας στους επιχειρηματίες είναι τα μεγάλα μετεκλογικά στοιχήματα της κυβέρνησης, για τα οποία η ΝΔ ζητάει τη συγκατάθεση του ελληνικού λαού... «Ο λαός συγκρίνει και κρίνει. Καλείται να επιλέξει: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ή πισωγυρίσματα και περιπέτειες από την ανακόλουθη πολιτική του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, φροντίζοντας συγχρόνως να οξύνει τον ανούσιο δικομματικό καυγά την ίδια στιγμή που εντελώς υποκριτικά ισχυριζόταν ότι η ΝΔ: «Ενώπιον των Ελλήνων πολιτών στην κρίσιμη μάχη που ακολουθεί, θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας, με ηπιότητα και επιχειρήματα, μακριά από οξύτητες του παρελθόντος. Με αυτοκριτική και, πάνω απ' όλα, με ειλικρίνεια.

Το στίγμα της προεκλογικής τακτικής της κυβέρνησης είχε φροντίσει να δώσει από νωρίς χτες το πρωί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε: «Για να συνεχιστεί η καλή πορεία της οικονομίας, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», μια «καλή πορεία» που τα αποτελέσματά της απολαμβάνουν οι κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι βλέπουν την καθημερινή ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Διαδοχικές συναντήσεις χτες για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε ο Κ. Καραμανλής και μ' άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Συνομίλησε για περίπου μια ώρα με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη η οποία απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν είναι «χτύπημα κάτω από τη μέση» για τον Γ. Παπανδρέου η διεξαγωγή εκλογών στις 16 Σεπτέμβρη δήλωσε ότι στην «πολιτική δεν υπάρχουν "ανφέαρ"». Επίσης, συναντήθηκε και με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν τους αγωγούς και τις άλλες ενεργειακές υποδομές, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας προς όφελος των ιδιωτών αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ