Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Κάψ' τους» πριν σε ξανακάψουν

Από το χθεσινό «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Από το χθεσινό «ΠΟΝΤΙΚΙ»
Το εκλογικό επιτελείο διαβεβαίωνε, λέει, προχτές το βράδυ τον πρωθυπουργό ότι μπορεί να πάει άνετα τώρα και γρήγορα στις εκλογές, καθώς δεν προβλέπονταν καιρικά φαινόμενα τέτοια που να ευνοούν μεγάλες πυρκαγιές. Αυτά προχτές.

Χτες, που από τις 10.30 το πρωί, η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά στα μπατζάκια τους, το ίδιο επιτελείο έκρινε πως τώρα ειδικά είναι ακόμα καλύτερα να γίνουν εδώ και τώρα εκλογές. Και προέκυψε ημερομηνία: 16 Σεπτέμβρη. Δε μένει παρά η επόμενη προεκλογική εξαγγελία να αφορά στον τρόπο που θα οικοδομηθεί το δάσος, μια κι αυτό φαίνεται να είναι το «λαϊκό αίτημα» μιας συγκεκριμένης εκλογικής πελατείας στην περιοχή. Πόσο μάλλον, που αυτή η πελατεία έχει μέχρι τώρα κερδίσει και από την πράσινη και από τη γαλάζια διακυβέρνηση.

Παλιά, λέγανε ότι είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Αποδείχτηκε, λάθος, καθώς τα παλάτια στην άμμο χτίστηκαν και είναι αρκετά προσοδοφόρα.

Το αυτό ισχύει και με τα δάση όπου οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι: Εσύ, ο από κάτω, πρέπει να προσέχεις το δάσος, είναι η ζωή σου. Αυτοί, οι από πάνω, επιβάλλεται να καίνε το δάσος γιατί η γη έχει αξία ως εμπόρευμα. Και ζούμε στον καπιταλισμό. Και δεν μπορείς να ζητάς από τον καπιταλιστή να είναι και προστάτης του δάσους. Το πολύ πολύ να αδειάσει το νερό της πισίνας του στον περίβολο της βίλας του, όπως έκαναν ουκ ολίγοι χτες κι έσωσαν το χτίσμα τους. Πού ήταν το χτίσμα; Εκεί που είχε περάσει η προηγούμενη φωτιά.

Αρα, θέμα χρόνου η επόμενη μεγάλη πυρκαγιά να κάψει και τον Διόνυσο. Οχι από τύχη, απλά εκείνη τη μέρα θα βοηθάνε και οι άνεμοι... Το προσάναμμα, πάντως, υπάρχει. Ειδικά τώρα που δε μένουν ούτε 30 μέρες μέχρι την ώρα που θα ψηφίσεις...

Κατά τ' άλλα: Επιασαν δουλιά οι εταιρείες και στα δύο στρατόπεδα. Οι μεν θα μιλάνε για μεταρρυθμίσεις και ικανό αρχηγό, οι άλλοι για αναξιοπιστία. Και οι δυο θα κρύβουν τον πυρήνα της κοινής τους πολιτικής που είτε ήδη έχουν εφαρμόσει, είτε επαγγέλλονται να εφαρμόσουν. Σε κάθε περίπτωση, εσύ καλείσαι να ξεχάσεις την καθημερινότητά σου, να πάψεις να παλεύεις να κάνεις καλύτερο τον κόσμο, και να θεωρείς αυτονόητο πως αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος.

Στο χέρι σου να ανατρέψεις το σκηνικό. Απλά θυμήσου πόσοι εμφανίστηκαν στην Πάρνηθα ως «φίλοι του δάσους», να σε βεβαιώσουν ότι εκείνη ήταν η τελευταία φορά που η φωτιά τους έπιασε στον ύπνο. Ε, χτες συνέβη μέρα μεσημέρι. Και πάλι απουσίαζε το παραμικρό σχέδιο για τη σωτηρία του δάσους. Οι συγκεκριμένοι αυτοί «φίλοι του δάσους» όμως ήταν εκεί να σε βεβαιώσουν και πάλι ότι για σένα δουλεύουν. Οτι σε δουλεύουν είναι το μόνο σίγουρο. Πάρε, λοιπόν, τα μέτρα σου και «κάψ' τους» πριν σε ξανακάψουν. Το δάσος, όπως και τη ζωή σου, δεν μπορείς να τα εμπιστεύεσαι σε εμπόρους, κάθε είδους.

Ασχετο: Ε, ρε και να κυκλοφορούσε ο «Ριζοσπάστης», όπως προχτές η «Αυγή», με εικόνα της Παναγιάς στην πρώτη σελίδα, τι είχε να γίνει... Θα γλιτώναμε, βέβαια, τον αφορισμό από τον Ανθιμο, αλλά ποιος μας έσωζε από τους υπερασπιστές της Ρεπούση;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ