ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο πόδι μαζί με το ΚΚΕ

Το ποντιακό γλέντι της ΚΟΘ

Σε μια ζωντανή και μαχητική βραδιά, γεμάτη αγωνιστικό ενθουσιασμό, μετατράπηκε το ποντιακό γλέντι που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Συνέβαλαν σ' αυτό οι εξαίρετοι καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές) που άφησαν για λίγο τη δουλιά τους και συμμετείχαν εθελοντικά, συντροφεύοντας τους εκατοντάδες παραβρισκόμενους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Μίλησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα δεινά και τους διωγμούς σε βάρος των ελληνικών πληθυσμών, που χρησιμοποιήθηκαν στο βωμό του κέρδους και στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής. Οπως είπε, οι πρόγονοί μας, στον Καύκασο και τη Μικρά Ασία, απέναντί τους είχαν την αστική τάξη της Τουρκίας, αλλά και την ελληνική αστική τάξη, που τους χρησιμοποίησε για τα δικά της μεγαλεπήβολα σχέδια και την κρίσιμη στιγμή τούς εγκατέλειψε βορά στη μανία των διωκτών τους, ώστε να συνεχίσει την εκμετάλλευση της προσφυγιάς, που έφτασε ταλαιπωρημένη στην Ελλάδα.

Οπως σημείωσε, «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή το τελευταίο διάστημα οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, στο παζάρι των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση με την Τουρκία, εντάξανε και τα μεγάλα ιστορικά θέματα σαν αυτό της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων».

Προειδοποίησε πως «σήμερα που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία είναι πολλοί οι πρόθυμοι και οι επιτήδειοι που θέλουν να συνεχίσουν την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση των νεοπροσφύγων για εκλογική πελατεία». Και κάλεσε το οργανωμένο ποντιακό κίνημα να βάλει φραγμό «σ' αυτούς που έκαναν επάγγελμα και μάλιστα προσοδοφόρο την καταγωγή τους, αξιοποιώντας τον πλούτο της προσφυγιάς. Να σταθούν όρθιοι και να δώσουν τη μάχη στο πλευρό του ΚΚΕ».

ΠΑΣΟΚ
«Καλή» η ενεργειακή πολιτική, «κακοί» οι διαχειριστές

Την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να διαχωριστεί ιδεολογικά και πολιτικά από τη ΝΔ και στο θέμα της ενέργειας ανέδειξε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασχολείται με το θέμα. Οι Χρ. Παπουτσής, Δ. Πιπεργιάς, Γ. Μανιάτης και Μ. Σημαντώνη επιδίωξαν να προτάξουν μια ανύπαρκτη διαφορά. Ο Χρ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για δήθεν «κοσμογονία», ενώ «στην πραγματικότητα πρόκειται για μια επικοινωνιακή εκμετάλλευση όλων όσων είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σε αυτές τις δρομολογημένες πολιτικές επιτυγχάνει τη χειρότερη δυνατή επίδοση».

Ζήτημα «επιδόσεων» για μια ίδια πολιτική, για ένα τι και πώς που δε διαφέρει, είναι τελικά η «διαφορά» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου επιμέρους και ελάχιστες διαφοροποιήσεις για νομοθετικά μέτρα, όπως, π.χ., για τη φορολόγηση των καυσίμων, δεν κατορθώνουν να συγκαλύψουν την ταύτιση. Μίλησαν ακόμη και για εμμονή της κυβέρνησης στις ...ιδιωτικοποιήσεις, για την ανάγκη το δημόσιο να έχει στρατηγικό ρόλο, για καθυστερήσεις στην επέκταση του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αλλά και για «φίλια συμφέροντα», που δεν κατονόμασαν, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ενέργεια.

Ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για τη ΔΕΗ, με την οποία ασχολήθηκε εκτενώς, όπως αναμενόταν. Σε ένα δεκάλογο μέτρων για την ανόρθωση της επιχείρησης, το πρώτο που διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ είναι η «προσαρμογή μας στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς ανατροπές». Οσο για την πορεία της ΔΕΗ, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι στο σχετικό σχεδιασμό πρέπει να συμβάλει και το ...«διεθνές επενδυτικό κοινό», ενώ η διείσδυση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης θεωρείται κρίσιμο ζήτημα. Αυτό ακριβώς που δηλώνει και η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία.

Για το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικές, αλλά ο τρόπος διαχείρισης. Καθυστέρησε την ανάπτυξη της ΔΕΗ, τη μετέτρεψε σε ΑΕ και δικαίως κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. «Ανικανότητα» και «ανεπάρκεια» χρέωσαν στις διοικήσεις της, ανεπάρκεια χρεώνουν και στην κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψουν ότι η πολιτική που υλοποιείται είναι η κύρια υπεύθυνη για τα ενεργειακά προβλήματα και όχι αυτοί που την υλοποιούν.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ
Χειροκρότησαν τις αντιδραστικές προτάσεις

Τις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασε σαν «όραμά» του για τη νέα γενιά ο Γ. Παπανδρέου χειροκρότησαν οι σύνεδροι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στο συνέδριο «επανίδρυσης», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

Οι περισσότεροι από τους 5.000 συνέδρους συνυπέγραψαν τις αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου να πρωτοστατήσουν στις «μεγάλες αλλαγές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δυο ομιλίες που πραγματοποίησε στο συνέδριο της νεολαίας, αν και ήταν αναλυτικός στην παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να αναφερθεί στη θέση του κόμματός του υπέρ της αναθεώρησης του «άρθρου 16» και της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε θέμα τριβής μεταξύ των συνέδρων, με την πλειοψηφία του συνεδρίου να ψηφίζει κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Βέβαια, στα επίσημα κείμενα του συνεδρίου υπήρχαν αναφορές οι οποίες τόνιζαν την ανάγκη «διερεύνησης της ενδεχόμενης αναγκαιότητας και σκοπιμότητας ίδρυσης μη κρατικών ιδρυμάτων»...

Μια στάση που εξάλλου ακολούθησε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν και αποχώρησε από τις ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του άρθρου 16, δήλωσε ότι διατηρεί στο ακέραιο τη θέση της, υπέρ της αναθεώρησής του. Τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνέδρων προσπάθησε να αμβλύνει με παρεμβάσεις του ο Κ. Σκανδαλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος για τη νεολαία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
«Εργαλείο» δικομματικής πόλωσης

Κλίμα δικομματικής πόλωσης πυροδοτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καλλιεργώντας συστηματικά την εικόνα ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι «ντέρμπι» μεταξύ των δύο μονομάχων και «μάχη στήθος με στήθος».

Ενδεικτικό της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας είναι ότι υψηλά ποσοστά των ερωτηθέντων δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων. Στη δημοσκόπηση, για παράδειγμα, της «ΑΛΚΟ» για το «Εθνος της Κυριακής», το 46,7% απαντά ότι δεν εμπιστεύεται ούτε την κυβέρνηση ούτε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας, το 50,8% για το πρόβλημα της ακρίβειας, το 34,4% για την Παιδεία, το 30,4% για την Υγεία, το 36,4% για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το 36,7% για την ποιότητα της καθημερινής ζωής, κ.ο.κ. Αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα της Κυριακής», το 75% δεν μπορεί να αναφέρει κάποια απόφαση της κυβέρνησης που να συνέβαλε στη βελτίωση της ζωής του ή της οικογενείας του.

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου στο γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς» η ΝΔ συγκεντρώνει 36,9% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΛΑΟΣ με 3,9%, ο ΣΥΝ με 3,4%, ενώ οι «αναποφάσιστοι» είναι το 11,3% των ερωτηθέντων.

Στη δημοσκόπηση της «ΑΛΚΟ» η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 0,5%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,9%, το ΠΑΣΟΚ 33,4%, το ΚΚΕ 5,5%, ο ΣΥΝ 2,8% και ο ΛΑΟΣ 2,2%. Οι «αναποφάσιστοι» φτάνουν το 17,4%.

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στον περιβόητο δείκτη της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία», ενώ συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στη λεγόμενη παράσταση νίκης («ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές»).

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.693 νοικοκυριών το διάστημα 27-29 του Μάρτη 2007. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της «ΑΛΚΟ» έγινε με κάλπη το διάστημα 13-27 του Μάρτη 2007 σε δείγμα 2.001 ατόμων άνω των 18 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ