ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πρώτα θύματα της εργασιακής ανασφάλειας

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δάφνες για τη... μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 13,1% διεκδίκησε για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την πορεία του προγράμματος ισότητας των δύο φύλων.

«Εχουμε υπερβεί τους στόχους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσπερνώντας όμως, ότι η όποια μείωση εμφανίζει η κυβέρνηση ότι σημειώνεται, συνοδεύεται από τη στρατηγική καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυσης της ανασφάλειας στους χώρους δουλιάς (μερική απασχόληση, προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία), δηλαδή με το μοντέλο του απασχολήσιμου που προωθεί η ΕΕ και βρίσκει πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η... ανησυχία που εξέφρασε ο υπουργός να «προσπαθήσουμε περισσότερο», πρέπει να ανησυχεί ακόμα περισσότερο τις εργαζόμενες και άνεργες. Σ' αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία που παρουσίασε, λένε ότι το 2004 η απασχόληση (και όχι η εργασία) της γυναίκας βρισκόταν στο 43%. Αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στο 48,1%.

Κατά τα άλλα, στα... επιτεύγματα της κυβέρνησης για τις γυναίκες, λογίζεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα, η προώθηση της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης αρμοδίων φορέων για την ενδοοικογενειακή βία.

Ισοτιμία μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τις γυναίκες:

«Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. Αντίθετα, υλοποιώντας, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας όξυνε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η μείωση της ανεργίας, που παρουσίασε ο υπουργός, είναι πλασματική. Γιατί αυτό που μεγάλωσε και διευρύνθηκε είναι η ελαστική, προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία των γυναικών. Το ίδιο οξύνθηκαν και τα προβλήματα των μητέρων από την έλλειψη δημόσιων παιδικών σταθμών, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, των υπηρεσιών Υγείας.

Μέτρα υπέρ των γυναικών σημαίνει: επίδομα 1.050 ευρώ για όλες τις άνεργες, πλήρη ασφάλιση, σταθερή και μόνιμη δουλιά με κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, προστασία της μητρότητας, κρατικούς δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σύνταξη στα 55, πολιτική λαϊκής στέγης για τα νέα ζευγάρια.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για μια ουσιαστική ισοτιμία».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Καταδίκη της επίθεσης

Την επίθεση των ΜΑΤ, την προηγούμενη Κυριακή, εναντίον των κατοίκων που υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο στο Πεδίον του Αρεως, καταδίκασε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, απαιτώντας ταυτόχρονα την κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στο χώρο, του προέδρου του Πανελληνίου ΓΣ Μ. Κυριακού.

Το θέμα έφερε σε συζήτηση στο σώμα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) καταθέτοντας ψήφισμα καταδίκης της καταστολής των λαϊκών αγώνων και υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων. Σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε και η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες».

Τελικά, ομόφωνα το σώμα με το ψήφισμά του «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τους προπηλακισμούς και την αυτόφωρο ποινική δίωξη κατά πολιτών που αγωνίζονται ειρηνικά για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πρωτεύουσας και απαιτεί να πληροφορηθεί με την επίκληση ποιου φορέα παρευρίσκονταν εκεί τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν τη συμβολική δεντροφύτευση των κατοίκων».

Και συμπληρώνει: «Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στέκεται αλληλέγγυο στους αγωνιζόμενους κατοίκους και φορείς στηρίζοντας τον αγώνα τους. Απαιτεί την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στο Πεδίον του Αρεως, την πλήρη αποκατάσταση του χώρου, την προστασία και ανάπτυξη των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων προς όφελος της νεολαίας και του λαού της περιοχής».

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ

Να σημειωθεί επίσης, ότι άμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ, μετά τη σύλληψη των τριών κατοίκων, κατά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, στην κινητοποίηση στο Πεδίον του Αρεως. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε για τις συλλήψεις επικοινώνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ζητώντας του την άμεση απελευθέρωσή τους. Η βουλευτής αφού ενημέρωσε τον υπουργό, στη συνέχεια τόνισε πως πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι, διότι η συμβολική δεντροφύτευση σε χώρο πρασίνου, δεν μπορεί να συνιστά παράνομη ενέργεια. Ο υπουργός, αν και αρχικά δέχτηκε, στη συνέχεια, επικαλούμενος την παρέμβαση του εισαγγελέα, δήλωσε ότι δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: Τραγικό θάνατο βρήκαν η 39χρονη διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου και ένας 40χρονος επιχειρηματίας, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν και διασκέδαζαν μαζί με το βουλευτή σε κέντρο της Χαλκίδας. Χτες το πρωί, μετά από έρευνες της αστυνομίας, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα, κάτω από τη γέφυρα της Χαλκίδας, όπου είχαν πέσει με το βουλευτικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών, εικάζεται ό,τι η γυναίκα ή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε στη θάλασσα ή είχαν σταματήσει σε κατηφορικό σημείο και λύθηκε το χειρόφρενο, με αποτέλεσμα το όχημα να κατρακυλήσει.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ: Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε μετά από καταδίωξη χτες τα ξημερώματα στη Λ. Βουλιαγμένης. Οι επιβάτες ενός κλεμμένου αυτοκινήτου - όπως αποδείχτηκε αργότερα - φέρονται να είχαν διαπράξει στο παρελθόν διαρρήξεις σε σπίτια καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων διαρρηκτικά εργαλεία, σκούφοι και γάντια.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Σήμερα τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που θα λειτουργεί στο ισόγειο του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, θα γίνουν σήμερα στις 6 μ.μ. (Εθνικής Αντιστάσεως 33). Τα παραρτήματα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους και όλο το λαό του Περιστερίου να παρευρεθούν στα εγκαίνια, και να δώσουν τη δική τους απάντηση στη δημοτική αρχή που «εκτοξεύει» απειλές για γκρέμισμα του Μουσείου.

Εργαζόμενοι και νεολαίοι δουλεύουν πυρετωδώς για το «στήσιμο» του Μουσείου, ενώ πολλές είναι και οι προσφορές και δωρεές. H Μπούκη Καραχάλιου προσέφερε προχτές 1.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του Μουσείου στη μνήμη του πατέρα της Στέλιου Καραχάλιου, καπετάνιου του ΕΛΑΣ στην Αρχαία Ολυμπία.

ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΡΕΝΤΗ
Το χάρισαν στους ιδιώτες

Πιστός στην πολιτική του ξεπουλήματος όλων των ελεύθερων χώρων που ακολουθεί εδώ και ο χρόνια ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας και τη στήριξη της παράταξης της ΝΔ, παρέδωσε σε ιδιώτη και τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, το πάρκο της Αγίας Αννας.

Η έκταση αυτή ανέρχεται στα 27 στρέμματα γης που χρόνια τώρα η δημοτική αρχή, αν και έλαβε γενναία χρηματοδότηση, την άφησε να μαραζώνει και μέσα από την εικόνα εγκατάλειψης που δημιούργησε άνοιξε την είσοδο στον ιδιώτη, με το πρόσχημα πως ο επιχειρηματίας θα το συντηρήσει και έναντι του ευτελούς, για αυτό το φιλέτο γης, ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ το χρόνο ως μίσθωμα.

Ενάντια σε αυτή την απόφαση-πρόκληση στάθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΠΑΣ) οι οποίοι κατήγγειλαν την απόφαση της δημοτικής αρχής, επισήμαναν πως χρόνια τώρα είχαν εγκαταλείψει το πάρκο ακριβώς για να μαραζώσει και τελικά να δοθεί πιο εύκολα στους ιδιώτες και την κάλεσαν να σεβαστεί την περιουσία του λαού και αντί να την ξεπουλήσει, να την αξιοποιήσει η ίδια και να την αποδώσει με ελεύθερη πρόσβαση στους κατοίκους, για αναψυχή και αθλητισμό. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣ αποχώρησαν τελικά από τη συνεδρίαση και δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Πέθανε χτες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Γεώργιος Βαζούρας

σε ηλικία 97 ετών.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Μ. Τετάρτη στο νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου) στις 5 το απόγευμα.

Η γυναίκα του Κατερίνα

Ο γιος του Γιάννης

Τα αδέρφια του Παναγιώτης και Παναγιώτα

***

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και αδελφό

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΝΑΒΑ

ετών 89

κηδεύουμε αύριο Μ. Πέμπτη 5/4/2007 και ώρα 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνα Πειραιά. (Η ταφή θα γίνει στον Κάτω Ασσο Κορινθίας).

Τα τέκνα: Δήμητρα και Αγγελος. Η αδελφή: Ιωάννα. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ