Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πρώτα θύματα της εργασιακής ανασφάλειας

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δάφνες για τη... μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 13,1% διεκδίκησε για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την πορεία του προγράμματος ισότητας των δύο φύλων.

«Εχουμε υπερβεί τους στόχους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσπερνώντας όμως, ότι η όποια μείωση εμφανίζει η κυβέρνηση ότι σημειώνεται, συνοδεύεται από τη στρατηγική καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και ενίσχυσης της ανασφάλειας στους χώρους δουλιάς (μερική απασχόληση, προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία), δηλαδή με το μοντέλο του απασχολήσιμου που προωθεί η ΕΕ και βρίσκει πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η... ανησυχία που εξέφρασε ο υπουργός να «προσπαθήσουμε περισσότερο», πρέπει να ανησυχεί ακόμα περισσότερο τις εργαζόμενες και άνεργες. Σ' αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία που παρουσίασε, λένε ότι το 2004 η απασχόληση (και όχι η εργασία) της γυναίκας βρισκόταν στο 43%. Αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στο 48,1%.

Κατά τα άλλα, στα... επιτεύγματα της κυβέρνησης για τις γυναίκες, λογίζεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την Ισότητα, η προώθηση της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τα σεμινάρια ευαισθητοποίησης αρμοδίων φορέων για την ενδοοικογενειακή βία.

Ισοτιμία μακριά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τις γυναίκες:

«Η κυβερνητική πολιτική δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. Αντίθετα, υλοποιώντας, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις κατευθύνσεις της Λισαβόνας όξυνε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Η μείωση της ανεργίας, που παρουσίασε ο υπουργός, είναι πλασματική. Γιατί αυτό που μεγάλωσε και διευρύνθηκε είναι η ελαστική, προσωρινή και ανασφάλιστη εργασία των γυναικών. Το ίδιο οξύνθηκαν και τα προβλήματα των μητέρων από την έλλειψη δημόσιων παιδικών σταθμών, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, των υπηρεσιών Υγείας.

Μέτρα υπέρ των γυναικών σημαίνει: επίδομα 1.050 ευρώ για όλες τις άνεργες, πλήρη ασφάλιση, σταθερή και μόνιμη δουλιά με κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, προστασία της μητρότητας, κρατικούς δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, σύνταξη στα 55, πολιτική λαϊκής στέγης για τα νέα ζευγάρια.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για μια ουσιαστική ισοτιμία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λένε «ίση αμοιβή», εννοούν περισσότερη «ευελιξία»(2020-02-01 00:00:00.0)
Η γυναίκα εργαζόμενη βορά στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου(2010-08-08 00:00:00.0)
Κορόνες περί «δυνατών και άξιων γυναικών»(2008-04-05 00:00:00.0)
Η απάντηση των γυναικών(2007-04-05 00:00:00.0)
Ισότητα ή ισοτιμία των δύο φύλων(2007-02-25 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!(1997-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ