ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΟΜΙΛΟΥ ΛΟΥΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Κανείς εργαζόμενος να μην πληρώσει το μάρμαρο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας

Το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και την ασφάλιση διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μακριά και ενάντια στα παιχνίδια των μεγαλοξενοδόχων και όσων στηρίζουν τα συμφέροντά τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο νησί)
Το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και την ασφάλιση διεκδικούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, μακριά και ενάντια στα παιχνίδια των μεγαλοξενοδόχων και όσων στηρίζουν τα συμφέροντά τους (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο νησί)
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διοργανώνουν τη Δευτέρα οι 130 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Κόρκυρα Μπιτς», ιδιοκτησίας του «Ομίλου Λούης» στην Κέρκυρα, απαιτώντας τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, μπροστά στον κίνδυνο να είναι αυτοί που θα πληρώσουν τελικά τα σπασμένα της πολιτικής που τροφοδοτεί την εργοδοτική ασυδοσία και εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους της Κέρκυρας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί να πληρωθούν και να ασφαλιστούν για όλη την τουριστική περίοδο του 2007. Το Σωματείο καταδικάζει τη συμπαιγνία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του μεγαλοεφοπλιστή και μεγαλοξενοδόχου Λούη, που κλείνουν για φέτος το ξενοδοχειακό συγκρότημα «ΚΟΡΚΥΡΑ» στην Κέρκυρα, με πρόσχημα ότι η εργοδοσία δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μετά το θάνατο 2 πελατών το περασμένο καλοκαίρι από ελλιπή συντήρηση στους καυστήρες.

«Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν έχουν καμιά ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλιάς και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τους τη ζωή. Ευθύνη έχει η εργοδοσία που δεν παίρνει μέτρα για την εξασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στους εργαζόμενους και κατ' επέκταση των πελατών. Ευθύνη έχει η πολιτεία που δεν ελέγχει ουσιαστικά τους εργοδότες κι έρχεται εκ των υστέρων να παίξει σε βάρος των εργαζομένων τα παιγνίδια του διεθνούς και εγχώριου ανταγωνισμού των επιχειρηματιών» σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Και ξεκαθαρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, τα ταξικά συνδικάτα θα αγωνιστούν για ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς, κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, κρατικό Σώμα Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας στους εργοδότες, αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων και καθορισμό καθηκόντων, εργατικό έλεγχο, ουσιαστική παρέμβαση των συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας».

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά το ξενοδοχείο έχει σφραγιστεί, ενώ τη Δευτέρα προγραμματίζονται επαφές με διάφορους φορείς του νησιού και κυβερνητικά στελέχη.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αδικη εξίσωση των προς ειδίκευση γιατρών

Με Υπουργική Απόφαση «αβαντάρει» γιατρούς που μόλις ξεκινούν την ειδικότητα σε βάρος εκείνων που βρίσκονται χρόνια στις λίστες

Την ψευδαίσθηση της «εκτόνωσης» της μεγάλης αναμονής, η οποία αγγίζει κατά μέσον όρο τα 4-5 χρόνια, για την έναρξη και την ολοκλήρωση της ειδικότητας των αποφοίτων της Ιατρικής, δημιουργεί πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 433, 28/3/2007). Η ρύθμιση αυτή του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ανακυκλώνει τη μακροχρόνια και απαράδεκτη αναμονή των αποφοίτων, αλλά είναι και κατάφωρα άδικη, καθώς εξισώνει ανθρώπους που βρίσκονται επί χρόνια σε αυτές τις λίστες, με άλλους που μόλις ξεκινούν την ειδικότητά τους ή κομμάτι αυτής.

Κι ενώ το ζητούμενο εδώ και χρόνια είναι να αυξηθούν οι θέσεις ειδίκευσης, αλλά και να «ανοίξουν» νέες ειδικότητες, αναγκαίες για την κοινωνία, που δεν υπάρχουν, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση «πατώντας» πάνω σε αντίστοιχη περσινή, το μόνο που προβλέπει είναι: «Για τις ειδικότητες στις οποίες απαιτούνται περισσότερα των δύο σταδίων ειδίκευσης επιτρέπεται, μετά την τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή μιας αίτησης για κάθε από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης».Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι άτομα τα οποία ήδη περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια για να περάσουν στο επόμενο στάδιο ειδίκευσης, θα μπορούν να υποσκελίζονται από άλλα που μόλις έχουν παρουσιαστεί ή μόλις έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο.

Μία από τις πολλές περιπτώσεις ειδικευόμενων γιατρών που θίγονται από αυτές τις διατάξεις είναι αυτή του Ηλία Κονδύλη, ο οποίος έχει ολοκληρώσει το προκαταρκτικό στάδιο της ειδικότητάς του (Παθολογία) από τις 6/6/2005 και τελεί υπό διορισμό για το δεύτερο κομμάτι της ειδίκευσης (Νευρολογία). «Με τη νέα ρύθμιση τέθηκαν προ εμού στις λίστες αναμονής 7 συνάδελφοι ιατροί, οι οποίοι λόγω ταχύτερης ενημέρωσης και προσέλευσης στη Διεύθυνση Υγείας κατέλαβαν τις θέσεις», όπως σημειώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.

Αναμένεται και δήλωση πολλών ειδικοτήτων

Επιπλέον, σύμφωνα τον υφυπουργό Υγείας σε συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, αναμένεται νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την ταυτόχρονη δήλωση 2 ή 3 ειδικοτήτων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση των γιατρών, γιατί ενδέχεται να εμφανιστούν τμήματα που έχουν μικρότερη αναμονή από άλλα προαπαιτούμενά τους. Θα εμφανιστούν, δηλαδή, ζητήματα σύγκρουσης με τον ισχύοντα νόμο, αλλά και αντιεπιστημονικότητας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα «περί ειδικότητας», που είπε ο υφυπουργός στη συνάντηση, δεν είναι τα μόνα «περίεργα», καθώς από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι επιταχύνεται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων (Μπολόνια κλπ.) και ενδεχομένως οι απανωτές Υπουργικές Αποφάσεις να «στρώνουν το έδαφος» για την εισαγωγή εξετάσεων στις ειδικότητες και για μείωση της διάρκειάς τους, χάριν του ...κόστους.


Να τιμωρηθούν οι διαχειριστές της φτώχειας

Το δικομματικό παιχνίδι που στήθηκε στις πλάτες των απολυμένων της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» στη Νάουσα, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές εκρήξεις και να κοπάσουν οι αγωνιστικές αντιδράσεις που ξέσπασαν μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, αποκαλύπτεται με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», μετά από 18 μήνες μερικής απασχόλησης σε δήμους και νομαρχία, βρίσκονται ξανά στην ανεργία και 22 από αυτούς ακόμη δεν έχουν εισπράξει δεκάρα από τα δεδουλευμένα τους.

Στην περίπτωση των «22» η πρόσληψη έγινε άρον - άρον, με τη σύμφωνη γνώμη υπουργείου Απασχόλησης και Δήμου Νάουσας, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι τυπικές διαδικασίες. Από το Σεπτέμβρη του 2005 μέχρι τις 23 Φλεβάρη του 2006 δούλευαν χωρίς όμως να αμείβονται. Τότε έγινε γνωστό πως η αρμόδια επίτροπος έκρινε οριστικά παράνομη την απασχόλησή τους και ο δήμαρχος παρέπεμψε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους, διότι ο δήμος δεν είχε λεφτά να τους πληρώσει και ταυτόχρονα δεν μπορούσε να εκταμιεύσει τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Απασχόλησης.

Στις 24 Φλεβάρη του 2006 οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και αμέσως μετά προσέφυγαν και στα δικαστήρια. Ενα χρόνο μετά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας, με την απόφαση που εξέδωσε, ζητά από το Δήμο Νάουσας να καταβάλει άμεσα 5.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, δηλαδή 110.000 από τα περίπου 250.000 ευρώ που τους οφείλει συνολικά. Τώρα ο δήμαρχος ετοιμάζεται να εισηγηθεί τροποποίηση του προϋπολογισμού του δήμου ώστε άμεσα να καταβληθούν στους απολυμένους τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Και, παράλληλα, ζητά από το υπουργείο Απασχόλησης «την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο».

Το αποτέλεσμα, 2 χρόνια μετά, είναι ξεκάθαρα μετρήσιμο. Οι απολυμένοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» είναι πάλι άνεργοι και ορισμένοι και απλήρωτοι. Και οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα - του ΠΑΣΟΚ χτες - αλλά και τη διοίκηση του δήμου. Γιατί έβαλαν πλάτη και διευκόλυναν - με επιδοτήσεις και δάνεια - τα σχέδια του Λαναρά να κλείσει τότε την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και στη συνέχεια άλλα δύο εργοστάσια, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Γιατί ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο πυροσβέστη της κοινωνικής έκρηξης που δημιουργήθηκε με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 50%. Γιατί στο αίτημα των εργαζομένων για δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, απάντησαν με 18μηνα μερικής απασχόλησης, με εργασιακές σχέσεις και συνθήκες που αποδομούν και γκρεμίζουν ένα ένα τα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Και επιμένουν. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μοιράζει ως θεραπεία για τη νόσο της ανεργίας τα προγράμματα μερικής απασχόλησης και η ΤΑ (νομαρχίες, δήμοι) να τα αποδέχεται και μάλιστα να βάζει πλάτη για την εφαρμογή τους. Αλλωστε, μόλις πριν ένα μήνα ο Δήμος Νάουσας εγκαλούσε το Εργατικό Κέντρο, επειδή αρνήθηκε να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτές τις εξελίξεις. Να τιμωρήσουν όσους προσπαθούν να διαχειριστούν τη φτώχεια και την ανεργία που παράγει το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ