Σάββατο 14 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αδικη εξίσωση των προς ειδίκευση γιατρών

Με Υπουργική Απόφαση «αβαντάρει» γιατρούς που μόλις ξεκινούν την ειδικότητα σε βάρος εκείνων που βρίσκονται χρόνια στις λίστες

Την ψευδαίσθηση της «εκτόνωσης» της μεγάλης αναμονής, η οποία αγγίζει κατά μέσον όρο τα 4-5 χρόνια, για την έναρξη και την ολοκλήρωση της ειδικότητας των αποφοίτων της Ιατρικής, δημιουργεί πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 433, 28/3/2007). Η ρύθμιση αυτή του υπουργείου Υγείας όχι μόνο ανακυκλώνει τη μακροχρόνια και απαράδεκτη αναμονή των αποφοίτων, αλλά είναι και κατάφωρα άδικη, καθώς εξισώνει ανθρώπους που βρίσκονται επί χρόνια σε αυτές τις λίστες, με άλλους που μόλις ξεκινούν την ειδικότητά τους ή κομμάτι αυτής.

Κι ενώ το ζητούμενο εδώ και χρόνια είναι να αυξηθούν οι θέσεις ειδίκευσης, αλλά και να «ανοίξουν» νέες ειδικότητες, αναγκαίες για την κοινωνία, που δεν υπάρχουν, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση «πατώντας» πάνω σε αντίστοιχη περσινή, το μόνο που προβλέπει είναι: «Για τις ειδικότητες στις οποίες απαιτούνται περισσότερα των δύο σταδίων ειδίκευσης επιτρέπεται, μετά την τοποθέτηση στο πρώτο προκαταρκτικό στάδιο, η υποβολή μιας αίτησης για κάθε από τα επόμενα στάδια ειδίκευσης».Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι άτομα τα οποία ήδη περιμένουν μέχρι και 3 χρόνια για να περάσουν στο επόμενο στάδιο ειδίκευσης, θα μπορούν να υποσκελίζονται από άλλα που μόλις έχουν παρουσιαστεί ή μόλις έχουν ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο.

Μία από τις πολλές περιπτώσεις ειδικευόμενων γιατρών που θίγονται από αυτές τις διατάξεις είναι αυτή του Ηλία Κονδύλη, ο οποίος έχει ολοκληρώσει το προκαταρκτικό στάδιο της ειδικότητάς του (Παθολογία) από τις 6/6/2005 και τελεί υπό διορισμό για το δεύτερο κομμάτι της ειδίκευσης (Νευρολογία). «Με τη νέα ρύθμιση τέθηκαν προ εμού στις λίστες αναμονής 7 συνάδελφοι ιατροί, οι οποίοι λόγω ταχύτερης ενημέρωσης και προσέλευσης στη Διεύθυνση Υγείας κατέλαβαν τις θέσεις», όπως σημειώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.

Αναμένεται και δήλωση πολλών ειδικοτήτων

Επιπλέον, σύμφωνα τον υφυπουργό Υγείας σε συνάντηση που είχε προχτές με εκπροσώπους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, αναμένεται νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία θα επιτρέπει την ταυτόχρονη δήλωση 2 ή 3 ειδικοτήτων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση των γιατρών, γιατί ενδέχεται να εμφανιστούν τμήματα που έχουν μικρότερη αναμονή από άλλα προαπαιτούμενά τους. Θα εμφανιστούν, δηλαδή, ζητήματα σύγκρουσης με τον ισχύοντα νόμο, αλλά και αντιεπιστημονικότητας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα «περί ειδικότητας», που είπε ο υφυπουργός στη συνάντηση, δεν είναι τα μόνα «περίεργα», καθώς από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι επιταχύνεται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων (Μπολόνια κλπ.) και ενδεχομένως οι απανωτές Υπουργικές Αποφάσεις να «στρώνουν το έδαφος» για την εισαγωγή εξετάσεων στις ειδικότητες και για μείωση της διάρκειάς τους, χάριν του ...κόστους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάψει η βαθμολογική καθήλωση γιατρών του ΕΣΥ στα ΤΕΠ(2021-01-20 00:00:00.0)
Καθηγητές σε διαθεσιμότητα και μαθητές στον «αέρα»(2013-10-23 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το σχέδιο για εξετάσεις στην ειδικότητα(2011-11-26 00:00:00.0)
Στη μέγκενη της Υγείας - εμπόρευμα(2007-06-09 00:00:00.0)
Εξετάσεις υποβάθμισης του πτυχίου(2004-01-14 00:00:00.0)
«Καραμπόλες» στην απόκτηση ειδικότητας γιατρών(2003-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ