Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Καραμπόλες» στην απόκτηση ειδικότητας γιατρών

Τρεις απανωτές αποφάσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή

Σε καραμπόλα για την απόκτηση της ειδικότητας των γιατρών με άγνωστη κατάληξη, οδηγούν οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Μέχρι τώρα η πρακτική ήταν η εξής: Μετά την απόκτηση του πτυχίου του ο φοιτητής έπρεπε να εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου (δηλαδή «να κάνει το αγροτικό του»). Μετά το αγροτικό δήλωνε για την ειδικότητά του σε κάποιο νοσοκομείο και η προτεραιότητα ήταν με βάση τη σειρά προσέλευσης. Η ενδιάμεση υπηρεσία υπαίθρου έδινε τη δυνατότητα να μην υπάρχει συνωστισμός στη σειρά.

Με την απόφαση Υ10γ/οικ.59197 (ΦΕΚ 865/27.6.2003) ο Κ. Στεφανής απάλλαξε απ' την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου τους γιατρούς που έχουν εγγραφεί σε σχολές ημεδαπής ή αλλοδαπής μέχρι και το Ακαδημαϊκό Ετος 1989-1990. Ακολούθησε η απόφαση Υ10γ/οικ.62278 (ΦΕΚ 865/1.7.2003) του Κ. Στεφανή με την οποία έγινε αναστολή της εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου των υπόχρεων γιατρών και η διάρκεια της ειδίκευσης ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της ειδίκευσης των γιατρών.

Ετσι ο προβλεπόμενος συνωστισμός γέννησε αμέσως τη συζήτηση για τη διαμόρφωση προτεραιότητας και άρχισαν να ακούγονται σκέψεις για μοριοδοτήσεις κλπ. Ισως γι' αυτό το λόγο θεσπίστηκε μεταβατικό στάδιο με τροποποίηση της δεύτερης απόφασης με νέα απόφαση του Κ. Στεφανή (Υ10γ/οικ.69801, ΦΕΚ1005/22.7.2003). Η νέα απόφαση προβλέπει ότι οι αιτήσεις των γιατρών για την ειδικότητα θα υποβάλλονται από 1.8.2003 έως και 29.8.2003 και θα καταχωρηθούν στα μητρώα που τηρούνται στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ανά ειδικότητα και νοσοκομείο, με κριτήριο την ημερομηνία κτήσεως πτυχίου ή την ημερομηνία αναγνώρισης του πτυχίου απ' το ΔΙΚΑΤΣΑ. Σε περίπτωση ίδιας ημερομηνίας απόκτησης του πτυχίου ή αναγνώρισης, λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου ή η αντιστοιχία βαθμολογίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Επίσης σε περίπτωση ισοβαθμίας του πτυχίου θα διενεργείται κλήρωση ενώπιον των ενδιαφερομένων.

Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου «θα ισχύσει η Υ10γ/οικ.62278 απόφαση ως έχει».

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Νομαρχία Αθηνών ενημερώνει ότι οι αιτήσεις για τα νοσοκομεία που υπάγονται στη δύναμή της θα κατατίθενται στο κεντρικό κτίριο, Λ. Κηφισίας 125, 4ος όροφος και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ. Η σειρά προτεραιότητας θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ