Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Στη φυλακή ο πρόεδρος των ροδακινοπαραγωγών

Καταδικάστηκε για διαμαρτυρία ενάντια στους βιομήχανους - κονσερβοποιούς, σχετικά με παρακράτηση επί της τιμής των ροδάκινων

Στο Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης κρατείται ο Σταύρος Βιτάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας- Ημαθίας, και αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές μετά την καταδίκη του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε τέσσερις μήνες φυλάκιση.

Η υπόθεση αφορά τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέβαλε ο βιομήχανος Κ. Αποστόλου, πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών κατά του συνδικάτου για ανακοίνωση, με την οποία τόλμησε να εκφράσει τη διαμαρτυρία των ροδακινοπαραγωγών σχετικά με την παρακράτηση 0,5 δραχμές ανά κιλό στους ροδακινοπαραγωγούς το έτος 2001 από την ΕΔΟΒΡΑ (Διεπαγγελματική Οργάνωση). Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών είχε επιβάλει στην αρχή πεντάμηνη φυλάκιση στα μέλη του σωματείου και στη συνέχεια το Εφετείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την ενοχή των κατηγορουμένων, μειώνοντας όμως την πρωτόδικη ποινή σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος των ροδακινοπαραγωγών Στ. Βιτάλης, θεωρώντας ότι η ποινή είναι άδικη, καθώς στο δημοσίευμα περιέγραφε αληθή γεγονότα, αρνήθηκε να πληρώσει τα έξοδα δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο Μεταγωγών.

Σε γραπτή του δήλωση μετά την καταδίκη του, ο Στ. Βιτάλης τονίζει τα παρακάτω:

«Επέλεξα το δρόμο της άρνησης της αποδοχής μιας καταδίκης, που γίνεται για τους κοινωνικούς μου αγώνες και για το ψωμί της αγροτιάς. Εκ των πραγμάτων, επιστρέφουμε στις σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του '50. Αργά ή γρήγορα, οι έντιμοι αγωνιζόμενοι αγρότες θα καταλάβουν ότι πρέπει να έρθουν σε ρήξη με το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα των πολιτικάντηδων και των τρωκτικών του συνεταιριστικού χώρου. Η επιλογή μου αυτή να οδηγηθώ στη φυλακή είναι ένα μήνυμα σ' όλους για αντίσταση στη σαπίλα και τη διαφθορά - για να ξαναγίνουμε κάποτε οι Ελληνες αγρότες η τάξη εκείνη που παράγει και γεμίζει το καλάθι όλης της Ελλάδας, ζώντας αξιοπρεπώς κι όχι ως κολίγοι. Προσωπικά, δηλώνω πολιτικός κρατούμενος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ