Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΣ
«Κατασκευασμένες οι απολογίες μου»

Νόμιμη η παρουσία αστυνομικών στην ανάκριση, αποφάσισε το δικαστήριο, ανατρέποντας τις μέχρι τώρα κατακτημένες νομικές αρχές

Με την απόφαση του δικαστηρίου, που απέρριψε την ένσταση που κατέθεσε ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, σχετικά με τις προανακριτικές απολογίες του και με την απολογία του φερόμενου ως μέλους της «17 Ν», συνεχίστηκε η χθεσινή μέρα της δίκης.

Το δικαστήριο, με ένα πρωτοφανές σκεπτικό, που ανατρέπει ακόμα και τους κανόνες της αστικής Δικαιοσύνης και των μέχρι τώρα κατακτημένων αρχών Δικαίου, απέρριψε ως αβάσιμη την ένσταση του Χριστόδουλου Ξηρού, που ζητούσε να μη ληφθούν υπόψη οι προανακριτικές καταθέσεις του και η απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε πως ασκήθηκε εναντίον του ψυχολογική βία, ούτε υπήρξε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του, ενώ για την παρουσία αστυνομικών στο γραφείο της ανακρίτριας κατά τη διάρκεια της απολογίας του σημείωσε ότι δεν εμπόδισαν την ελεύθερη έκφραση του κατηγορούμενου!!! Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι στην ίδια ανακρίτρια απολογήθηκαν άλλοι 10 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι οκτώ με την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης και κανείς δε διαμαρτυρήθηκε ή προέβαλε αντιρρήσεις για την παρουσία των αστυνομικών, αποδεχόμενοι την αναγκαιότητα της παρουσίας αυτής λόγω της φύσεως της υπόθεσης. Επίσης, στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται κατά λέξη: «Η παράλειψη από την ανακρίτρια να αναγράψει στην έκθεση την παρουσία αυτής της δύναμης (σ.σ. 4 ένοπλοι και επικεφαλής αξιωματικός ) δε συνεπάγεται κάποια ακυρότητα».!

Ολοκληρώθηκε η απολογία του Χρ. Ξηρού

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Χρ. Ξηρός σημείωσε με έμφαση: «Στη "17 Ν" με στρατολόγησε η Αντιτρομοκρατική στις 16 Ιουλίου 2002, γιατί τους χρειαζόταν για να στηρίξουν τα σενάριά τους περί συγκοινωνούντων δοχείων». Υποστήριξε ότι οι προανακριτικές του απολογίες κατασκευάστηκαν από την Αντιτρομοκρατική, σημειώνοντας πως οι μόνες παράνομες πράξεις που έχει κάνει είναι η συμμετοχή του σε κλοπές αυτοκινήτων με τον αδελφό του Σάββα, ο οποίος απλά τού έλεγε πως θα χρησιμοποιηθούν σε αντιεξουσιαστικές πράξεις.

Ο Χρ. Ξήρος είπε ότι κάτω από το κράτος απειλών και ψυχολογικής βίας, εξαναγκάστηκε να υπογράψει κείμενα τα οποία δεν είχε καν διαβάσει, για να μην παραλάβει τον αδελφό του «στο κουτί με τα λουλούδια», όπως του έλεγαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής όπου κρατούνταν. Επίσης σημείωσε πως μετά από ώρες κράτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας του έδιναν να πιει καφέδες και πορτοκαλάδες, είχε αρχίσει να νιώθει ασφυκτικό σφίξιμο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και αισθανόταν παράλογο πανικό. «Ετσι γράφτηκε η καλούμενη απολογία μου. Μετά την υπογραφή μου, με οδήγησαν να αναγνωρίσω έναν άντρα άγνωστο σε μένα και μου είπαν "όταν τον δεις θα του πεις είσαι ο Λάμπρος (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) ο ψηλός". Οταν του το είπα, μου απάντησε "δεν ντρέπεσαι ρε να λες ψέματα;". Το ίδιο έγινε με τον "Βαγγέλη" (Παύλο Σερίφη) και τον "Νικήτα" (Νίκο Παπαναστασίου). Μετά, μου επέτρεψαν να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον Σάββα», τόνισε ο Χριστόδουλος Ξηρός, προσθέτοντας πως αμέσως μόλις ο αδελφός του Σάββας έπαψε να είναι κρατούμενος της Αντιτρομοκρατικής ζήτησε να ανακαλέσει τις ομολογίες του, πολύ πριν εμφανιστεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας, τον οποίο είπε πως δε γνώριζε μέχρι τότε. Οι μόνοι από τους συγκατηγορουμένους του, που παραδέχτηκε ότι γνώριζε πριν τη σύλληψή του, ήταν ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Κώστας Τέλλιος και ο Νίκος Παπαναστασίου.

Η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα με την υποβολή ερωτήσεων στον απολογούμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ