Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκό ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ
  • Να γίνει λαϊκή περιουσία που θα παρέχει φθηνό και καλής ποιότητας νερό στο λαό, τονίζει η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ
  • Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το οριστικό ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καλεί το λαό να καταδικάσει και με την ψήφο του τις δυνάμεις της συνεργασίας και της ευρω-υποταγής, να στηρίξει το ΚΚΕ για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας για τη μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε λαϊκή περιουσία, που θα παρέχει φθηνό και καλής ποιότητας νερό για το λαό. Επίσης, η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Αναλυτικότερα:

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης - αναφέρει η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ - ανακοίνωσε την παραχώρηση 20,3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες επιχειρηματίες μέχρι το τέλος του 2003. Μαζί με προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις, το συνολικό ποσοστό της ΕΥΔΑΠ που θα ανήκει στους ιδιώτες θα φτάσει σε λίγους μήνες στο 49,3%. Ουσιαστικά η ΕΥΔΑΠ παραδίδεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο «με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στον τομέα διαχείρισης και επενδύσεων ύδατος στην Ελλάδα και το εξωτερικό», όπως λέει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το κέρδος - τονίζει το ΚΚΕ - γίνεται το μοναδικό κριτήριο και σκοπός μιας εταιρίας που πρέπει να έχει πρωταρχικό ρόλο στο επίπεδο και στην ποιότητα ζωής του λαού στο Λεκανοπέδιο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η αφαίρεση και άλλων εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ακρίβεια θα πλήξουν καίρια τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, τους εργάτες και υπάλληλους της Αθήνας, τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες. Ηδη από την 1η του Απρίλη διάφορες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ έχουν αυξηθεί από 35% και φτάνουν μέχρι και 190%. Στο νερό επιβλήθηκαν αυξήσεις 4,5%. Εως το τέλος του 2003 θα επιβληθούν και νέες αυξήσεις.

Με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - υπογραμμίζει η ανακοίνωση - συμφωνεί και τη στηρίζει η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, ως υπέρμαχος της ΕΕ. Τα τρία αυτά κόμματα και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν μεγάλες ευθύνες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και το λαό της Αθήνας να καταδικάσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να αγωνιστούν:

  • Η ΕΥΔΑΠ να ανήκει 100% στο δημόσιο και να γίνει λαϊκή περιουσία
  • Να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας
  • Να εξασφαλίζει φθηνό και καλής ποιότητας νερό για τη λαϊκή οικογένεια
  • Να καταργηθούν οι εργολάβοι
  • Να διασφαλίζεται μόνιμη σταθερή δουλιά με 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, αύξηση αποδοχών και συντάξεων στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ.

Ταυτόχρονα - τονίζει η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ - για να γίνει ένα βήμα πιο μπροστά, πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο πολιτικό επίπεδο, να κερδίσει έδαφος η πολιτική του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε το λαό και με την ψήφο του στις εκλογές να καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας και ευρω-υποταγής. Να στηρίξει το ΚΚΕ για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε το κατακαλόκαιρο για να ανακοινώσει τα σχέδιά του για την εκποίηση της ΕΥΔΑΠ, αναφέρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Επιχείρηση, που θυμίζει ότι το ίδιο έγινε και το 1999 χωρίς να προβεί σε κανένα διάλογο με τους εργαζομένους. «Η αντίθεσή μας τότε και τώρα ήταν και είναι καθολική. Δυστυχώς για το υπουργείο και την κυβέρνηση δικαιωθήκαμε, διότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το φυσικό αγαθό που λέγεται νερό να μπει στη λογική του κέρδους».

Επίσης αναφέρει: «Ο όποιος "στρατηγικός σύμμαχος" όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτε στην επιχείρηση, αλλά, αντίθετα, θα εκμεταλλευτεί το όνομά της, την τεχνογνωσία της και την αξιοπιστία της. Είναι φανερό ότι οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο».

Και η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ καταλήγει, καλώντας το υπουργείο να σταματήσει εδώ και τώρα την υπόθεση «στρατηγικού συμμάχου» για την ΕΥΔΑΠ, ενώ δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, που βρίσκονται σε ετοιμότητα, θα απαντήσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ