Πέμπτη 31 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΔΕΗ ευθύνεται για τις διακοπές ρεύματος στην Κάσο

Με αιχμές εκατέρωθεν επιχειρούν τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να απαλλαγούν η κάθε μια για λογαριασμό της από τις ευθύνες τους για τις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Κάσο και την Κάρπαθο.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ με την οποία διαψεύδει ως ανακριβή τα όσα δημοσιεύτηκαν περί άρνησής της σε αίτημα της ΔΕΗ από το Γενάρη μέχρι το Νοέμβρη του 2002 για προμήθεια γεννητριών. «Η μοναδική αίτηση που υποβλήθηκε αφορούσε την περίπτωση της Κρήτης η οποία εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ αμέσως», ισχυρίζεται. Προς επίρρωση των ισχυρισμών της ότι δε φέρει ευθύνες η ΡΑΕ χρεώνει στη διοίκηση της ΔΕΗ ευθύνη για το γεγονός ότι, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, ευθύνες που έχουν να κάνουν με εσωτερικές διαδικασίες της Επιχείρησης, για ακύρωση του διαγωνισμού για εγκατάσταση μονάδων ισχύος 111 MW συμπληρώνοντας ότι μετά από συνεννόηση με τη ΡΑΕ η ΔΕΗ προχώρησε σε άλλο διαγωνισμό για ενοικίαση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 40 MW για τις έκτακτες ανάγκες των νησιών.

Επίσης, η ΡΑΕ συμπληρώνει ότι επέβαλε στη ΔΕΗ πρόστιμο για αποξηλώσεις μονάδων και εγκαταστάσεις άλλων χωρίς άδεια και για μη εγκατάσταση μονάδων στα νησιά, τις οποίες -όπως ισχυρίζεται- όφειλε να εγκαταστήσει. Σ' αυτό το πλαίσιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κω, ενώ όσον αφορά στην Κάσο και την Κάρπαθο η ΡΑΕ αναφέρει ότι το κλιμάκιο που μετέβη για αυτοψία διαπίστωσε «σφάλματα, ελλείψεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επισκευή μονάδων, οι οποίες ήταν εκτός λειτουργίας με βλάβη για διάστημα από 6 μέχρι και 20 μήνες». «Οι διακοπές ρεύματος στην Κάσο», καταλήγει η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν γινόταν έγκαιρα η επισκευή των μονάδων του σταθμού Καρπάθου και εάν ικανοποιούνταν το αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για μεταφορά μιας φορητής μονάδας στο νησί. Το αίτημα αυτό που υποβλήθηκε στη ΔΕΗ ΑΕ ποτέ δεν ικανοποιήθηκε ούτε και ενημερώθηκε η ΡΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ